Szerdán 19 órakor Euroliga-mérkőzésen a cseh USK Praha otthonában lép pályára csapatunk, a SERCO UNI Győr.

 

A cseh bajnok tavaly egészen a négyes döntőig menetelt a sorozatban. Ott előbb kikaptak a török Mersintől (58–78), a bronzmérkőzésen pedig az olasz Schiótól (56–59).

 

A két csapat eddig öt alkalommal találkozott egymással, mindegyik mérkőzést a csehek nyertek. A legszorosabb meccset a 2011/12-es szezonban játszottuk, akkor csak négy ponttal kaptunk ki Győrben (71–75), a legnagyobb különbséggel pedig a 2016/17-es EL-sorozatban veszítettünk – szintén Győrben (51–90).

 

A csehek edzője az a Natalia Hejková, aki korábban Sopronban is dolgozott. A 69 éves szakember 2012 óta irányítja a prágai csapatot, vezetésével minden évben bajnok lett az együttes, és az EL-siker is az ő időszakára esik. Emellett az ő nevéhez fűződik az a páratlan sorozat, miszerint a csapat zsinórban 256 mérkőzésen maradt veretlen.

 

Az idei EL-kiírásban eddig nyolc győzelem mellett mindössze egyszer, a lengyel Polkowice vendégeként kaptak ki (68–75).

Győrben 83–64-es sikert arattak, de az eredmény csalóka, ennyire nem volt sima az összecsapás. A félidő előtt nem sokkal például csak két pont volt a hátrányunk (35–37), majd a zárószakasz is a lélektani tíz pontról kezdődött (52–62). Az utolsó felvonásban aztán érvényesítették nagyobb rutinjukat a prágaiak, és végül magabiztosan nyertek.

 

A fiba.basketball erősorrendjében az USK Praha jelenleg a 2. a címvédő Fenerbance mögött, egy helyet javítottak a csehek. Csapatunkat a FIBA az utolsó előtti, 15. helyre rangsorolta.

 

Az indoklásban a prágaiakról így ír a hivatalos honlap: „A prágaiak feljebb léptek, miután három újabb győzelmet szereztek azóta, hogy legutóbb rangsoroltuk őket. Vezetik a B csoportot, és még rengeteg potenciál van a játékoskeretükben. Sabally és Magbegor nagyon erősnek tűnik, az irányítóposzton Cazorla és Oblak az opció, és így, hogy ketten vannak, utóbbira kevesebb teher hárul, mint a tavalyi szezonban. A többi játékos is még mindig feljebb kapcsolhat egy sebességi fokozattal. Talán az sem lenne meglepetés, ha a Praha megismételné 2015-ös sikerét.”

 

Velünk kapcsolatban így fogalmaztak: „Néhány sérülés erősen megnehezítette az UNI Győr számára az elitbe való visszatérést. Kristine Anigwe hiányzása, valamint Diamond Miller távozása is befolyásolta az eredményességet. Ettől függetlenül jobban kellett volna teljesíteniük a győriek. Ami pozitívum, hogy Destiny Slocum stabilan teljesít, és a fiatalabb játékosok egyre több tapasztalatot szereznek.”

 

Csapatunk pozitív hangulatban érkezhet a meccsre, hiszen legutóbbi két bajnoki rangadóját megnyerte, vasárnap a címvédő Sopron Basketet múlták felül úgy, hogy 105 pontot dobtak a zöld-sárgáknak.

 

Cziczás László vezetőedző a meccs előtti nyilatkozatában is visszautalt a hétvégi bravúrra: „Érzelemdús mérkőzésen vagyunk túl. Reméljük, a Sopron legyőzése egy utolsó nagy lelki löketet adhat a naptári év utolsó találkozója előtt. Tisztában vagyunk az erőviszonyokkal, főleg annak tudatában, hogy a prágaiak a győri összecsapáshoz képest még tovább erősödtek centerposzton. Nagyon nehéz mérkőzés vár ránk.”

Fotó: Rébay Viktor