2012 - Magyar Bajnok

Történelem

2005/06 szezon - 2006/07 szezon2007/08 szezon2008/09 szezon - 2009/10 szezon - 2010/11 szezon - 2011/12 szezon - 2012/13 szezon - 2013/14 szezon - 2014/15 szezon - 2015/16 szezon - 2016/17 szezon - 2017/18 szezon - 2018/19 szezon - 2019/20 szezon -2020/21 szezon -2021/22 szezon -2022/23 szezon

2005/06 szezon

Újoncként a kilencedik helyezést meg kell becsülni

Egy kezdőnek nehéz a helyzete, egy ismeretlen mezőnyben. A félig-meddig bizonytalan ugrás végül jól végződött a Rába Quelle-Foton Veritas Győr együttesének, a női kosárlabda NB I-ben. Az alapszakaszban ugyan nem sikerült bejutni a legjobb nyolc közé, de az alsóági második körből nyertesen került ki az együttes. A végén a 9. helyezés jutott a hölgyeknek. A Magyar Kupában meg elmaradt a továbblépés a legjobb négy mezőnyébe, de ettől senki sem fakadt könnyekre,

Bár Sopronban ez a klub már élt, sőt korábban virágzott más néven is, mégis történelmi pillanat volt 2005. október 2-a. Ekkor ugyanis Győrött mutatkozott be a várost váltó alakulat, a Szeged ellen. Úgy kellett már a győrieknek a női kosárlabdázás, mint tanyavilágban, az elmúlt évszázad derekén a villany. Nagyon!

A vendégek egy kicsit talán el is csodálkoztak azon, mekkora volt az érdeklődés, hiszen a krónikák 2500 szurkolót említettek. Ennek ellenére, azért az alföldiek nem számítottak udvarias látogatóknak (63–71). A végeredménytől függetlenül, mindenképpen érdemes megjegyezni, ki lehettek a sporttörténeti esemény részesei, hazai ágon. Kezdők: Hadarics, Koncz, Horváth A., Antolovics, Margeviciuté. Cserék: Pénzes, Ürmös. Edző: Magyar. A kezdő, örökre emlékezetes kosarat Antolovics Adél szerezte.

Az első győzelemig viszont október 22-ig kellett várni, akkor a Szekszárd volt az ellenfél, otthon. A tolnaiak bizonyosan nem nagy örömmel gondolnak rá, de segíthettek abban, hogy egy rossz sorozat, a hatodik játéknapon végérvényesen a múlté legyen (59–52). Az alapszakaszban négy sikert lehetett beírni a csapat neve mellé, az pedig nem túlságosan nagy érték, ami 9. helyet ért. Ám mindegy is, a mezőny újoncától akkoriban senki sem várt varázslatokat, hiszen Óz sem náluk pattogtatta a labdát.

Maradt hát a harc a kevésbé rossz helyezésekért. Amiben a győriek az élen jártak, a 2006. március 26-án kezdődött rövid etapban. Annak során négyből négy sikert húztak be a leányok. Az elsőt még Magyar András vezetésével, utána azonban Fűzy András vette át az irányítást, az oldalvonal mentén. Róla, mint mai klubvezetőről érdemes megjegyezni, veretlenül fejezte be eddigi edzői pályafutását az együttesnél. Hiszen háromból hibátlan, ami – ugye – 100%-os mutató. Aki meg az alacsony elemszám miatt fanyalogna, annak csak azt üzenhetjük: a számok nem hazudnak! A csúcson volt érdemes abbahagynia, a BEAC-Újbudával szembe, 2006. május 14-én, vendégként (52–66). Tegyük hozzá, Kulacs Zoltán is ott volt mellette a kispadnál.

A Magyar Kupában olyan volt a teljesítmény, amit egy filmszemlén, a rövidfilmek kategóriájában lehetne levetíteni. A nyolcba jutásért, a BEAC-Újbuda csarnokában, 2006. január 11-én még akadt egy pompás felvillanás (47–77). A folytatásban aztán a soproniak voltak a főszereplők, kétszer is nyertek a szomszédvár képviselői. Másodszor, január 27-én (90–51), bár már az első összecsapás során eldőlt minden lényeges dolog. A többi csak formaságnak számított.

A magyar bajnokságban, és a Magyar Kupában szerepeltek: Antolovics Adél, Farkas Petra, Hadarics Kinga, Horváth Adrienn, István Linda, Rima Margeviciuté, Koncz Judit, Orsó Viktória, Pénzes Kinga, Takács Diána, Tóth Zsuzsanna, Ürmös Edina, Vöröházi Ágota. Vezetőedző: Magyar András, Fűzy András.

 

2006/07 szezon

Nyolcadik hely, végállomás, nem megy tovább se előre, se hátra

Elvileg – de csak elvileg –, adott volt a lehetőség arra, hogy Gálos László alakulata bejusson a legjobb négy közé, az alapszakaszi végeredmény után. De a női kosárbajnokság éves realitását is figyelembe véve, a Sopron elleni küldetés a rájátszás során szinte egyenlő volt a lehetetlennel. A Magyar Kupában szintén a legjobb nyolcig jutott a győri brigád. A minimális elvárást sikerült teljesíteni, de a ráadás elmaradt

Két nagy vereség mellett két szoros siker jellemezte a 2006-os rajtot, felváltva. A Szegeddel szemben, október 15-én, vendégként érkezett a szigorú dorgálás (84–55). Nagyalföld, nagy pofon a kisalföldieknek – kosárlabdázás, földrajzi alapon. Igaz, december 17-én megfordult a dolog, mert akkor a főváros, kontra megyeszékhely párosításból a BEAC-Újbuda jött ki megtépázott önbizalommal, a saját csarnokában (65–119).

Az új naptári esztendőben ismét felváltva jöttek a győzelmek, meg a vesztes ütközetek. A nagy sorozatok mindkét irányban elkerülték a Győrt. Ebben nyilván szerepe lehetett a sorsolásnak is, mert persze nem mindegy, milyen sorrendben érkeztek egymást követve a vetélytársak. Mindenestre, 26 játéknap után 13 győzelem állt a táblázaton a zöld-fehérek neve mellett. Sok, vagy kevés, mindenki maga döntse el! Mindentől függetlenül, azért sikerült elcsípni a 8. pozíciót a tabellán. Vagyis, alsóági izgalmak csak másokra vártak a továbbiakban.

A dolgok izgalmasabb része tehát 2007. április 13-án indult volna. Csakhogy, a soproniak ellen – kártyás nyelven szólva – előre le voltak osztva lapok. De itt senki se gondoljon semmi turpisságra! Egyszerűen a Sopron erősebb volt, amit mindkétszer látni, tapasztalni is lehetett. A Győrött rendezett második felvonás végén, április 17-én elég volt csupán ránézni az eredményjelzőre, még a lekapcsolás előtti pillanatokban (52–94). Nem az az egylabdás meccs volt, ezt könnyű belátni.

A folytatás csupán kötelező formaságnak számított. Az ötödik helyezésnek Miskolcon lehetett búcsút inteni, a harmadik találkozó során, május 2-án (66–62). A Szolnokkal szemben meg a 7. hely is ugrott, május 9-én (78–87). Mert az a nap csupán Moszkvában biztosan a győzelem napja. Ott is csak az időeltolódás okán.

A Magyar Kupában, a nyolcaddöntőben a sikert alapvetően kilométerekben mérték, merthogy, 2007. január 7-én egészen Nyíregyházáig kellett elutaznia a csapatnak. Ahonnan egyetlen összecsapás után lehetett továbblépni (59–112). A legjobb négybe jutásért azonban az akkor még „tejeseknek” számító pécsiek már túl nagy „kortynak” tűntek – előzetesen is Mindkétszer a baranyaiak bizonyultak jobbak, másodjára, február 18-án a győri csarnokban ért véget a rövid menetelés, a MiZo Pécs ellenében (53–76). 

A magyar bajnokságban, illetve a Magyar Kupában szerepeltek: Antolovics Adél, Branislova Borovicková, Farkas Andrea, Koncz Judit, Orsó Viktória, Pénzes Kinga, Somogyi Nikolett, Szalay Virág, Takács Diána, Tóth Zsuzsanna, Ürmös Edina, Varga Rita, Abiola Wabara.  Vezetőedző: Gálos László.

 

2007/08 szezon

A hetedik te magad légy – írta a költő, aki sokat tudott

József Attila, a maga korában gyakran meg nem értett költőzseni természetesen nem ismerhette a győri női kosárcsapatot. Mégis, a Hetedik című versében üzent a játékosoknak. Vagy a tagok fogadták meg az intelmet, netán inkább véletlen egybeesésről lehet szó, ám a magyar bajnokságban tényleg a jelzett helyen ért véget a menetelés. Ettől függetlenül, a nemzetközi porondon hat meccs várt a hölgyekre, meg egy győzelem. A Magyar Kupában még annyi sem.

A jó indulás sem lehet garancia mindenre. Hiszen 2007. október 17-én a Szekszárd otthon maradt alul (51–80), aztán sorjázott egy újabb győzelem, rá öt nappal, a Szolnokkal szemben (78–77), hazai parkettán. Ezt követően érkezett két vereség, de mégsem mentek rosszul a dolgok, mivel tucatnyi játéknapot követően összesen három kisiklás akadt. De aztán jött egy kissé kínos szakasz, amikor minden balul sült el. Ennek végső momentuma 2008. február 10-én érkezett el, a Szegeddel szemben (48–77). Edzőváltás lett a vége, Gálos László helyett Tapodi Péter vette át a kormánybotot. Az alapszakaszban elért a 7. poszt mindenképpen pályahátránnyal járt. Emellett a Sopron volt a második, szóval nehéz lett a folytatás.

Az egyenes kieséses szakaszban nem borult a papírforma, a zöld-sárgák sima 2–0-ával léptek tovább, másodjára kissé nagy különbség után (38–90). Erre tehát sok szót nem volt érdemes fecsérelni, közte 52, a másik fél javára. A szolnokiak elleni következő kör sem hozott semmi örömet, az ötödik helyezésért kiírt események során. Maradt a Szekszárd elleni harc, a hetedik szintért. Ekkor került be a képbe újra József Attila, illetve munkásságának érdekes darabja. Vagyis, május 22-én nyugodtan el lehetett volna szavalni a verset, a szekszárdi sportcsarnokban (66–76). De ez, ott, nyilván senkinek sem jutott eszébe, ha mégis igen, akkor csak magának mormolta a sorokat az érintett.  

Nemzetközi „vizekre” is kihajózott a klub. Az Európa-kupa G-csoportjában jutott hely számára, de sikerélményekben nem volt gazdag a dolog. A sorozat 2007. november 8-án, még jó, hogy nem 7-én rajtolt, a lengyel Polkowice ellenében (71–54). Decemberben, 13-án, a hatodik körben érkezhetett el a rövid ünneplés ideje. Akkor a cseh Kara Trutnov otthonában sikerült több pont szerezni a vendéglátóknál (62–66). Ez azonban csupán a csoport 4. helyére volt elég, borúlátóbb szövegkörnyezetben sereghajtók lettek a lányok-asszonyok.     

A hazai kupában, 2008. január 6-án egyetlen rövidke fellépés jutott a gárdának. A vendég Szeged lépett tovább a nyolcaddöntőből (56–66), vagyis kurtára sikeredett hazai pályán a „majdnem sorozat”.

A magyar bajnokságban, az Európa-kupában, illetve a Magyar Kupában szerepeltek: Antolovics Adél, Irena Borecka, Branislova Borovickova, Horváth Zsuzsanna, Koncz Judit, Rima Margeviciuté, Németh Nóra, Orsó Viktória, Papp Andrea, Szakács Ildikó, Szalay Virág,  Tóth Zsuzsanna, Ürmös Edina, Varga Rita. Vezetőedző: Gálos László, Tapodi Péter.

 

2008/09 szezon

Medáliák helyett háromszor is negyedik helyezés jutott

A rossznál „jobb”, a jónál „rosszabb” évet hagyott maga mögött a SEAT-Lami-Véd Győr női kosárlabdacsapata. Hiszen némi szerencsével, akár két érmet is megszerezhetett volna a gárda. Ehhez képest a magyar bajnokságban, illetve a Magyar Kupában egyaránt a 4. helyen végzett az együttes. A nemzetközi sorozatban szintén ugyanazt a végállást lehetett feljegyezni, igaz, a csoportmeccsek után nem jöhetett a folyatás Tapodi Péter vezetőedző tanítványai számára. Azt viszont mindenki megtanulhatta, a győriekkel számolni kell!

A hazai pontvadászat 2008. október 1-én indult, „zötyögős” rajttal. Hiszen a Sopron volt a vendég Győrött, ami sok jót nem hozott (49–80). De legalább a nehezét sikerült letudni. Mert hát utána azért akadtak bőven részsikerek. Ilyennek számított a Cegléd alapos elpáholása, október 19-én (102–48). Az alapszakasz végén, 2009. március 20-án a győriek 12 győzelemmel az 5. helyen végeztek.

A rájátszás elején, pályahátrányból előbb vendégként, majd otthon sikerült elkapni a BSE alakulatát, amivel meglett a legjobb négy, április 7-én, egy „nyugis, hátradőlős” meccsen (75–73). Az elődöntőben viszont megint érkezett a soproni rivális. A párharc 0–2-re alakult, április 17-én (54–76). Ezért maradt a küzdelem a MiZo Pécs 2010-zel szemben. Három felvonásban dőlt el az érem sorsa. Végül, április 29-án, Pécsett fejeződött be az évad, vesztesen (83–70). Vagyis meg kellett elégedni a gyengébb helyezéssel, bár semmiképpen sem volt tragikus a végjáték.

Az Európa-kupa D-csoportjában, 2008. október 23-án dobták fel a labdát. Svédországban a Solna Vikings otthonában a pályaválasztók hozták a számukra „kötelezőt” (75–71). Ha valaki pont arra járna, jó lenne, ha szólna nekik, hogy volt egy kis szerencséjük is dologban. A negyedik fordulóban, november 13-án, hazai parkettán viszont sikerült a visszavágás (74–62). A csoportkörben ez volt az egyetlen nyerés. A negyedik helyről persze nem lehetett továbbjutni, de legalább külhonban is sokan megismerhették a klub nevét.  

Időrendben a harmadik sorozat, a Magyar Kupa, 2009. január 28-án kezdődött meg, a Vasas-Csata ellen, otthon (72–53). A 19 pontos siker a negyeddöntő első meccse után elég volt a visszavágóra is. Bár a második erőpróba bukással végződött, ám továbblépést ért! A négyes fináléban, az elődöntőben, március 28-án a Sopronnal szemben nem akadt csodaszer (86–51). Egy nappal később, a bronzcsata sem hozott medáliát a zöld-fehéreknek. Az egységesebb Szeged jobbnak bizonyult (89–75). Maradt tehát a szimpatikus vesztes szerepe a soproni csarnokban. 

A magyar bajnokságban, az Európa-kupában, illetve a Magyar Kupában szerepeltek: Antolovics Adél, Branislova Borovickova, Fűrész Diána, Dagmar Imbergerova, Izsák Judit, Keller Annamária, Kovács Krisztina, Orsó Viktória, Hajdana Radunovics, Süle Krisztina, Tullner Evelin, Varga Rita, Vida Anna. Vezetőedző: Tapodi Péter.

 

2009/10

A majdnem harmadik helyért nyilvánvalóan nem járt medália

A játékosok vitrinjében természetesen lehetett volna helyet szorítani egy bajnoki bronznak. Mielőtt azonban a Győr női kosárlabdázói átrendezték volna az üveges szekrények belsejét, szépen lecsúsztak az éremről, magyarul a negyedik helyen végeztek a végelszámolásban. A nemzetközi porondon, az Európa-kupában nem sikerült bejutni a legjobb nyolc csapat közé, miképpen a Magyar Kupában meg a négyes döntőről is lecsúsztak a hölgyek. De azért mégsem volt a szezon nagy csalódás.

Midőn 2009. szeptember 26-án először mutatta meg a gárda az erejét (51–81), mindenki tudhatta, nem a BEAC-Újbuda lesz a legerősebb vetélytárs a bajnokságban. De a többiek kaphattak némi ízelítőt a játékból, mivel zsinórban 9 győri sikert lehetett feljegyezni. Tízediknek, ünneprontóként, november 29-én a Sopron megszakította a folyamatot (70–81). Azt követően a Szeged is odavágott egyet (91–58), de a földindulás mégis elmaradt. Sőt, 2010. február 20-ig sikerült megint begyűjteni 8 győzelmet. A zárásra meg is lett a 4. hely, közvetlenül a dobogó mellett.

A rájátszás kezdetén kiderült, a Zalaegerszegnek vajmi kevés esélye lett volna megállítani a győri gyorsot. A második meccset idegenben sikerült pompásan lezárni, méghozzá április 5-én (60–80). A Sopron viszont nem a kegyelmesek alakulata, ez hamar világossá vált mindenkinek. Különösen az első elődöntő volt súlyos eset, április 8-án (86–41). Jöhetett a Szeged, meg lassan, de biztosan a vég is. Kettős fiaskóval ért véget a szezon, április 21-én minden eldőlt Győrött (62–80). A medáliák szépen csillogtak – mások nyakaiban ékeskedve!  

Az Európa-kupában a svájci Sierre Basket ellenében indult a játék, idegenben (61–66). Az A-csoportban, december 17-én értek véget a csaták, nem úgy, mint a mozgalmi dalban, a Csendes-óceánnál. Ráadásul itt folytatás is következett, a rájátszásban. Mivel 2010. január 14-én, a litván Lemminkainen Klaipéda másodszor is fejet hajtott (83–68). A tét immár a nyolcba jutás lett, de a Kurszk nehéztüzérsége ellen nem létezett ellenszer. Február 4-én, Győrött ki kellett tűzni a fehér zászlót (44–85). Ennek ellenére a teljesítmény sok dicsértet érdemelt, néha meg érdemes feltenni a kezet, ha sokkal erősebb a másik sereg.  

A Magyar Kupában, a nyolcaddöntőben, az OSC kiverése egy meccsen, idegenben, 2010. február 1-én alig volt több volt, mint kötelező feladat (60–111). A negyeddöntőben, már két találkozón azonban a Pécs 2010 túl nagy falatnak tűnt. Igaz, a második felvonásban, március 1-én sikerült a baranyaiakat legyőzni (65–51). De előtte a pécsi csarnokban, még február 25-én 36 volt közte, tehát a nagy hátrány csak részben olvadt el.

A Győr csapatában szerepeltek 2009–2010-ben, a magyar bajnokágban, az Európa-kupában, illetve a Magyar Kupában: Branislova Borovickova, Djelmis Angéla, Englert Orsolya, Fűrész Diána, Horváth Zsófia, Dagmar Imbergerova, Keller Annamária, Kovács Krisztina, Őri Györgyi, Hajdana Radunovics, Süle Krisztina, Vida Anna. Vezetőedző: Tapodi Péter.

 

2010/11

A kupabronz szép dolog, de a bajnoki ötödik helynél jobb is lehetett volna

Túlzás nélkül mondhatjuk, a szezon legfontosabb mérkőzését a rájátszásban, a Szeged ellen vívta a Győr női kosárlabdacsapata. Amivel elúszott az elődöntő lehetősége, azaz csak az ötödik hely jutott a végén a zöld-fehéreknek. Az Európa-kupában, a nyolcaddöntőben búcsúzott el a gárda a nemzetközi mezőnytől. A Magyar Kupában viszont bronz lett az utolsó meccs jutalma. Ebből következően a „félig üres, félig tele pohár” dilemmája alakult ki, inkább teli érzéssel.

A 2010-es, szeptember 25-ös őszi rajtkor, a BEAC-Újbuda legyőzése után (52–78), nagyon meglódult a győriek képzeletbeli szekere, a bakon Tapodi Péterrel. Sorban összesen kilenc sikert lehetett feljegyezni, vagyis törtetlennek tűnt a lendület. Bár utána otthon becsúszott két vereség is, egy a Pécs (59–74), egy meg a Sopron ellenében (70–72), azért gondokról senki sem beszélhetett. Mert november 28-tól ismét hat ellenfél érezte a saját bőrén, milyen nehéz legyőzni a Győrt. Az alapszakasz végéig, 2011. március 12-ig mindez csupán öt esetben jött össze a vetélytársaknak, ami a 3. helyezést eredményezett a folytatást megelőzően.

A negyeddöntőben, pályaelőnnyel várhatta a gárda a Szegedet. elsőre nem is volt nagy gond, március 24-én 1–0 lett az állás (69–60). Azt követően azonban a Tisza-partiak pályaválasztóként, három napra rá nyertek (80–65). Jöhetett az idény talán leglényegesebb csatája, 29-én Győrött, ami nem végződött zenés körmenettel (72–76). A legjobb négy közé kerülés csak egy álom maradt, kellemetlen ébredéssel. Ezt követően négy nyeréssel (előbb kétszer a Szolnokkal szemben), azért az 5. helyet sikerült elcsípni, április 14-én a Ferencvárost ütve szoros keretek között, a fővárosban (73–78). 

Az Európa-kupa sorozata 2010. október 28-án rajtolt, a győriek a H-csoportban kezdték a játékot, nyeréssel, a francia Nantes Rezével szemben, hazai parkettán (64–61). A csoportkör végén az együttes a 2. helyen állt, jöhetett a rájátszás. A legjobb 16-ba jutni még sikerült, ugyanis a belga Sint-Katelijne-Waver kettős vereséggel esett ki, másodszorra december 22-én kapott ki az ellenlábas alakulat (77–56). A nyolcaddöntő viszont már végállomás volt a magyarok, meg persze a külhoniak részére is. Mivel megint érkezett a gall Nantes Rezé (tehát nem rozé!), utoljára már 2011. január 19-én (74–58).   

A Magyar Kupában, 2011. február 24-én, a Szolnokkal szembeni, idegenbeli negyeddöntő legfeljebb a távolság miatt volt érdekes, nem a végeredmény okán (55–92). Az elődöntőben, március 19-én, Körmenden a közelség sem hozott szerencsét a Pécs ellen (78–57). Maradt a bronzos csata, egy nap múlva, a Zalaegerszeggel szemben. Tehát ismét semleges keretek között, félúton a két megyeszékhely között, vagyis nem Földvár felé, amerre Bródy János zenész járt. Végül a helyszín a Győrnek kedvezett, hosszabbítás után lehetett ünnepelni a medáliát (89–87).

A Győr csapatában szerepeltek 2010–2011-ben, a magyar bajnokágban, az Európa-kupában, illetve a Magyar Kupában: Essence Carson, Djelmis Angéla, Englert Orsolya, Fekete Fruzsina, Quantitra Hollingsworth, Horváth Zsófia, Kovács Krisztina, Ieva Kublina, Nagy Dóra, Abisola Olajuwon, Őri Györgyi, Semsei Barbara, Simon Zsófia, Vida Anna. Vezetőedző: Tapodi Péter.

 

2011/12

Sopronban bajnoki aranyat nyerni hatalmas bravúr volt

Szinte hibátlan szezont játszott a Győr, méghozzá két sorozatban is, női kosárlabdában. A magyar bajnoki aranyérem mellett egy hazai kupaezüst lett a jutalma a nagy menetelésnek. A nemzetközi porondon, az Euroligában a csoportkörben elért 7. helyezést pedig nyugodtan nevezhetjük tisztes helytállásnak. Azért ne feledjük, a bajnoki finálé ötödik meccsén, Sopronban sikerült győzni, amit kevés együttes mondhat el magáról!

A bajnoki kezdés 2011. október 1-én remekül sikerült. Ennek végső soron a Cegléd lett a kárvallottja (52–82). Ezt követően jött még hét siker zsinórban, szóval bárki mondhatta: „a Győrnek aztán nyolc”. Talán nem túlzás kijelenteni, „természetesen” a Sopron szakította meg a sorozatot, Győrött, november 20-án (57–67). Ezt követően, az alapszakasz végéig még egy vereség csúszott be. Olcsó kérdés, gyors válasz, persze a Sopron ellen, 2012. január 28-án, vendégként (69–62). Mindez résztávnál második helyezést ért az együttesnek.

A rájátszásban, a Baján túllépni nem számított nagy kihívásnak, ráadásul az első csatát (20–0), a szövetség megállapított eredményként ismerte el, egy bajai kifizetetlen számla miatt. de ez nem a győri mese része. Az elődöntőben a Pécs jött szemben, a tét a végjátékba jutás volt. Amikor 1–1-re álltak a felek, indulhatott a végső ütközet, hazai parkettán. A naptár április 11-et, a végső dudaszó után a jegyzőkönyv kisalföldi sikert mutatott (74–59).

De akadt még öt felvonás, a zöld-sárga Sopronnal szemben. Szinte hihetetlen, ám a 3., meg az 5. részben, idegenben nyertek a lányok. Az utolsó 40 percben, április 29-én (55–61). Ezzel sikerült alaposan megfricskázni a megyei vetélytárs képzeletbeli orrát, elcsenve mellesleg az aranyérmet tőlük. Egyesek néha várják a varázslatot, mások meg valóban teszik a csodát! Itt utóbbinak lehettek szemtanú sportbarátok.

Az Euroligában, 2011. október 13-án érkezett el a bemutatkozás pillanata Fűzy Ákos vezetőedző alakulatának. A spanyol Ros Casares Valencia vendégszerepelt Győrött (63–80). A második körben, az A-csoportban, a lengyel Lotos Gdynia viszont már alulmaradt (86–76). Megszületett az első nagy európai siker is. Végül, 14 meccsből 3 nyeréssel, a 7. helyen végzett a zöld-fehér hölgybrigád. Kezdetnek ennyi jutott az elitben!

A Magyar Kupában Vadmacskák SE Nagykanizsa idegenbeli legyűrése, 2012. február 7-én, a nyolcaddöntőben (34–117) nem volt meglepetés. A negyeddöntőben a Szekszárd, otthonában, február 13-án, szintén megadta magát (55–76). A négyes döntő első napján, március 16-án, a Pécs 2010 18-cal maradt alul a rendezővel szemben (75–57). Egy napra rá, a fináléban, a soproniakkal szemben azonban nem sikerült a huszárcsíny (56–68). A Török (Zoltán) elleni áfiummal szemben nem akad orvosság, ezüst lett a szomorú vigalom vége.

 A Győr csapatában szerepeltek 2011–2012-ben, a magyar bajnokágban, az Euroligában, illetve a Magyar Kupában: Iva Ciglar, Fürtös Kata, Quanitra Hollingsworth, Laklóth Anna, Renee Montgomery, Nagy Dóra, Nagy-Bujdosó Nóra, Őri Györgyi, Rasheed Rita, Semsei Barbara, Simon Zsófia, Edita Sujanova, Vincze Viktória. Vezetőedző: Fűzy Ákos.

 

2012/13

Kétségtelen tény, hogy két ezüsttel már nem lehet rossz szezont zárni

Összesen négy sorozatban is elindult a győri női kosárcsapat. A szezonban – hihetetlen módon – ötven tétmeccset kellett megvívniuk. A magyar bajnoki ezüst mellett a Magyar Kupában sikerült bejutni a döntőbe. Az Euroligában a csoportkörből továbblépni bravúrnak számított, a magyar-szlovák közös bajnokságban a legjobb négyig ért el a gárda. Története egyik legjobb szezonjában, amit ma is bárki szívesen elfogadhatna!

A magyar bajnokság rajtja 2012. október 3-ra esett, győri szempontból. A Szekszárd elleni idegenbeli siker (52–75) után következett még 4 diadal, ebből lehetett sejteni, a csapat komoly esélyekkel vesz majd részt az alapszakaszban is. Aminek a végén, a 18 játéknap után 2. lett a „banda”. A folytatásban, a jó helyezés miatt rögtön az elődöntővel folytatódhatott a „móka”. A Diósgyőr kettős vereséggel búcsúzott a felső ágtól, másodjára Diósgyőrött maradt alul a miskolci klub, 2013. április 9-én (61–64). Ekkor többedszerre kiderült, ha nem Sopron lenne a hűség városa, úgy azért sok dolog alakulhatott volna másképpen. De a szomszédság idetartozik, a miénk, magyaroké, ezért a bajnoki arany, söpréssel került hozzájuk a végjátékban. A befejezéskor, a nyugati szegletben, április 22-én már majdnem minden kizárólag úgy esett meg, ahogyan a rendezők akarták (72–44).

A legerősebbek között, az Euroligában 2012. október 25-én dobták fel a labdát. A cseh Brno ellen nagy izgalmak közepette fejeződött be a 40 perces játék hazai közönség előtt, végül sikeresen (72–70). Az A-csoportban 12 fellépésből öt hozott magyar diadalt, ami ismerve a mezőnyt, nem megvetendő mutató. Mindez a csoportban az 5. helyezést eredményezte, az viszont fontosabb, hogy jogosított a további szerepélésre. A nyolcaddöntőben, a Fenerbahce esetében nyugodtan mondhatjuk, sikerült törököt fogni. Kettős veseséggel ért véget az európai bolyongás, utoljára 2013. február 22-én, otthon azért sikerült megszorongatni középkori „barátainkat” (68–77). De Egerben, egykoron, 1552-ben kedvezőbb volt a végjáték, az szinte tagadhatatlan.

A magyar-szlovák közös bajnokság alapszakaszát 2013. január 26-tól rendezték meg, március 17-ig. Ide a Győr magával vitte a magyar alapbajnokság eredményeit, majd újabb nyolc mérkőzés várt rájuk. Utólag megállapítható, eléggé felesleges volt a sorozat, amiben azért a győriek bejutottak a négyes fináléjába. Május 3-án, az elődöntőben azonban a Kassa ellen nem termett babér (75–55). Egy napra rá, a bronzcsatában meg még érem sem jutott az egyesületnek, a szlovák Rózsahegy fölényesen győzött (79–41). De tegyük hozzá, ez szinte senkit sem érdekelt, még a nyerteseket sem különösebben.

A Magyar Kupában három mérkőzéssel már ezüstérmet lehetett szerezni. Ebből a szempontból a legrövidebb út vezetett a sikerig. Ugyanis 2013. február 13-án elég volt nyerni Szekszárdon, ami negyeddöntőt ért (56–66). Ezt követően az elődöntőt Sopronban rendezték meg, március 23-án. A PEAC-Pécs legyűrése nem számított lehetetlen kihívásnak (64–56), az meg finálét ért. Elvileg semleges helyen, de valójában idegenben, egy napra rá jöhetett a mindent eldöntő küzdelem. A soproniak viszont nem sokat teketóriáztak, hamar megmutatták az erejüket, ami a végeredményben is tükröződött (77–50). Ennek ellenére, azért az ezüst jól mutat még napjainkban is a „családi ékszerek” között. 

A Győr csapatában szerepeltek 2012–2013-ban a magyar bajnokágban, az Euroligában, a Magyar Kupában, illetve a magyar-szlovák közös bajnokságban: Bakó Borbála, Dobos Ágnes, Natalie Hurst, Ieva Kublina, Laklóth Anna, Cindy Lima, Nagy Dóra, Nagy-Bujdosó Nóra, Őri Györgyi, Raksányi Krisztina, Rasheed Rita, Chay Shegog, Semsei Barbara, Simon Zsófia, Tangelina Smith. Vezetőedző: Fűzy Ákos.

 

2013/14

A kettős tragédia után minden eredmény csak másodlagos dolog lehetett

A Győr női NB I-es kosárlabdacsapat legsötétebb napja 2013. szeptember 7-re esett. Ekkor, felkészülési-meccsre menet, egy buszbaleset következtében életét veszített Tapodi Péter szakmai igazgató, valamint Fűzy Ákos vezetőedző. Ezek után a magyar bajnokságban, illetve a nemzetközi porondon minden mérkőzés elveszítette a súlyát. Csak a túlélés, meg a felejtés lehetett a cél, ami azért sikerült, bár nem könnyen.

Egy szörnyű közlekedési incidens következtében a két barát, Tapodi Péter, illetve Fűzy Ákos nélkül folytatódott a győri klub története. A harcostársak együtt alkotottak, majd szinte ugyanabban az órában, az égi kosárpályákra költöztek. Távozásuk után minden megváltozott, másképpen folytatódott, mint azt sejteni lehetett. A páros emlékét nem feledhetjük, örökre beírták nevüket a város sporttörténetébe, de a következő évek – sajnos –, már nem róluk, inkább értük is szóltak.

Az Euroligában minden fájdalom ellenére elindult a szakosztály. Bár lehetett tudni, sok babér nem fog teremni nekik az irdatlan lelki teher miatt. Hiszen az elején még a puszta kiállás sem volt egyértelmű. A nyitófordulóban, 2013. november 7-én, a Jekatyerinburg vendégeskedett a Rába partján.  A végeredményt nehéz volt sírás nélkül megállni (43–101). Azt követően is sorra érkeztek a pofonok, amik ugyan sajgók voltak, de koránt sem annyira, mint a más okok miatt érzett fájdalom. Mindegy is volt a vesztes összecsapások száma, lehetett tudni, egyszer minden kín elmúlik. Ennek az ideje 2014. február 26-án érkezett el, az A-csoportban. Tízből tíz kedvezőtlen végeredmény, 6. helyezés a végelszámolásnál. Ennek, valahol talán így is kellett lennie, ha nem is volt rendjén való.

A magyar bajnokságban, a felsőházi magyar-szlovák küzdelmek helyett, az ismert okok miatt, a csapat a hazai alsóház sorozatában vett részt. Indításként, 2013. december 1-én az MTK-t sikerült legyúrni (77–73). Utána, sorozatban, megszakítás nélkül még újabb nyolc keserű diadal következett. Már 2014-ben, február 1-én, zárásként, a Zalaegerszeggel szemben, otthon ért véget az alapszakasz (77–59), az élen végezve benne. Ezt követően, már a középszakaszban, az erősebb hazai ellenfelek vártak a Győrre. Végül. tízből három mérkőzést sikerült azért „berántani”. Ami a táblázat ötödik helyéhez volt elég, a rájátszás előtt.

A negyeddöntőben a PINKK Pécsi 424 élt ugyan a saját pályaelőnyével, de még szüksége sem volt igazán rá. Hiszen a második találkozón, vendégként, 2014. április 12-én is több pontot szereztek a baranyaiak (44–61), amivel simán mentek tovább. Maradt tehát az elvileg még elérhető 5. helyezés. Ahhoz előbb az MTK együttesén kellett túllépni, ami megoldható feladat volt. De a Szekszárd a jobbik helyezésért vívott küzdelemben nem hibázott. Másodjára saját csarnokában nyert (77–65), április 28-án. Amivel be is fejeződött a szomorú évad. 

A Magyar Kupában, meg a magyar-szlovák alapszakaszi, felsőházi küzdelmekben az együttes nem indult el.     

A Győr csapatában szerepeltek 2013–2014-ben a magyar bajnokágban, illetve az Euroligában: Czirják Noémi, Danielle Diamant, Dobos Ágnes, Fejes Réka, Martina Gambiraza, Milica Ivanovics, Elise Tinkle Joslyn, Koch Dóra, Laklóth Anna, Lengyel Dalma, Mansaré Manty, Pénzes Kinga, Semsei Barbara, Török Ágnes, Courtney Vandrersloot. Vezetőedző: Szentendrei Áron, Bencze Tamás.

 

2014/15

Túl a mélyponton, ismét dobogós helyezés lett a jutalom

A végelszámolásnál kiderült, bármi is történt a szezon közben, azért a mérleg mindenképpen pozitív lett a győriek számára. A női kosárlabda NB I-ben a 3. helyen végezni nem kis teljesítmény. A Magyar Kupában félig-meddig látszott a bronzmedália, de később az mások nyakában csillogott. A nemzetközi mezőnyben meg a tanulópénz megfizetése volt a legfőbb célkitűzés. A feladatot sikerült végrehajtani, bár a kamatokat nem lehetett beszedni.

A 2014. október 18-án elindult játék egészen jól kezdődött a Szekszárd ellen, vendégként (65–92). Fontos megegyezni, az első hat mérkőzést idegenben vívták meg az amazonok, amiből ötöt hoztak is hibátlanul. Ezután, a Sopron elleni otthoni vesztés (74–86) jelezte december 6-án, van tartása Völgyi Péter „legénységének”, még ha ez képzavar is a javából. Az alapszakaszi 4. poszt hellyel-közzel megfelelt az előzetes várakozásnak.

A negyeddöntőben akadt egy malőr, talán nem is csekély. A PINKK Pécsi 424 elleni első összecsapást – játékvezetői műhiba okán – újra le kellett játszani. Végül 2–1-es összesítéssel azért sikerült továbblépni. Az utolsó elődöntőt érő felvonásra otthon került sor, méghozzá március 26-án (66–57). Ezt követően a program torlódása miatt a soproniakkal szembeni két elődöntő sportértéke kétséges volt, elismerve az ellenfél erejét. A harmadik helyezés még vonzónak tűnt, a PEAC-Péccsel szemben, ami meg is lett, április 12-én, idegenben (76–79).

Az Európa-kupában, afféle „csonka” csoportba került a Győr, az F-jelű formációban összesen csak három gárdát osztottak be. Ebből következően, csupán négy meccset kellett megvívni a továbbjutás reményében. De már a költő is megmondta: „Kedv! Remények! Lillák! Isten véletek. Pedig Csokonai Vitéz Mihály korában nem is létezett a kosárlabdázás. Az első körben, még 2014. november 6-án, a svéd Udominate Basket ellen lehetett sejteni, nehéz lesz a sorozat (72–58). Végül, a francia Lille (ez nem az a Lilla, nem is Horváth) ellen ért véget a menetelés, de inkább a bukdácsolás (82–59), december 17-én. Közte is akadt még két fiaskó, tehát négyből négy lett a mérleg, ám minden sikert a másik fél neve mellé kellett bevésni.

A Magyar Kupában, a nyolcas döntőben három mérkőzés is jutott a Győrnek, de átütő sikerről nem számolhatunk be. Még akkor sem, ha rendezője volt az eseménynek a klub. Ugyan 2015. március 12-én sikerült legyőzni a Zalaegerszeget (74–70), de ezzel az összes puskapor el is robbant. Mert az elődöntőben, egy napra rá a diósgyőriek szinte oktatták a játékot (67–89), számukra sikerrel. A bronzos délutánon, 14-én sem akadt mit ünnepelni, a PINKK Pécsi 424-nek valahogyan jobban sikerültek a dolgai, ez pedig a hazaiaknak vereséget eredményezett (58–65).

A Győr csapatában szerepeltek 2014–2015-ben a magyar bajnokágban, az Európa-kupában, illetve a Magyar Kupában: Czirják Noémi, Horváth Krisztina, Horváth Lilla, Milica Ivanovics, Koch Dóra, Laklóth Anna, László Boróka, Mansaré Manty, Nagy Rebeka, Tamara Radocsaj, Takács Kata, Török Ágnes, Török Barbara, Vajda Anna, Vincze Viktória, Bojana Vulics, Tobytha Wampler. Vezetőedző: Völgyi Péter.

 

2015/16

Egy döntőt elveszíteni nem boldogító érzés, de azért óriási siker

A magyar bajnoki döntőben, női kosárlabdázásban is csak egy aranyat osztottak ki. Az pedig nem a győriek markába került, ennek ellenére hatalmas fegyvertény volt eljutni a végjátékig. Az ezüst persze akkor kis csalódást jelentett, de később azért helyükre kerültek a dolgok lelkileg is. Az Európa-kupa viszont csak hat vereséget hozott a csoportkörben. A Magyar Kupában meg egy negyedik helyezéssel kellett beérniük a játékosoknak.

Bárki elfogadná azt a rajtot, amit a Győr produkált a bajnokság elején. Hiszen 2015. október 3-tól, a PEAC-Pécs elleni mérkőzéstől kezdve (68–65), sorra jöttek a sikerek. Összesen öt győzelmet lehetett feljegyezni megszakítás nélkül. A Diósgyőr ellen szakadt meg a cseppet sem unalmas egyhangúság (67–75), november 8-án. Az alapszakasz hajrájában, a 17. játéknapon aztán érkezett egy nagyobbacska pofon, a Sopron ellen, idegenben (83–56), március 18-án. Ettől függetlenül, azért a harmadik helyet sikerült megkaparintani a rájátszás előtt.

A negyeddöntőben, a Cegléd ellen még egy botlás is belefért 2016. április 2-án idegenben (72–63). Azt követően azért megoldódott a továbblépés. Az elődöntőben is két győzelemig tartott a párharc, így lett három találkozó belőle, a Diósgyőrrel szemben. Április 16-án, Miskolcon sikerült visszavágni a kupában elszenvedett vereségért (53–65). Vagyis nem akadt megállás a döntőig. Ahol már csak a Sopron lehetett a vetélytárs, a másik ágon.

Ott három sikerig tartott a vetélkedés, mégsem lett negyedik része a sorozatnak. Ugyanis Magyarország legerősebb klubja amerikai mintára alkalmazta a „söprést”, nem sok esélyt adott az ellenfélnek. Pályaelőnnyel, teli önbizalommal érkeztek a végjátékba. A harcot április 25-én zárták le (81–60), három a nulla ellenében, minden világossá vált. Legfőbbképpen az, hogy a Győr jól teljesített a szezonban, egészen a végéig.

Az Európa-kupa H-csoportja nem a magyar nemzetközi felségjelzésre utalt, bár azt is jelenthette volna. Meg azt is, hogy hat meccs jutott, de egy győzelem sem lett belőle. Az elején, 2015. október 29-én, otthon, a portugál Sportiva Azores ellen még szoros volt a küzdelem (67–76). Később, egy kivétellel már nagyobb volt mindig a differencia. A széria december 17-én ért véget, a francia Union Angers ellenében, vendégségben (69–51).   

A Magyar Kupában, a nyolcas döntőben 2016. március 2-án indult a játék. A negyeddöntőben a Szekszárd ellen minden jól sikerült (64–62). Rá egy nappal azonban a Diósgyőr már kemény dió lett (71–58), ezek után viszont csupán a bronzért lehetett megküzdeni. Azonban március 4-én, PINKK Pécsi 424 öttel több pontot szerzett (79–74), vagyis „sikerült” lecsúszni a dobogó alsóbb fokáról.  

A Győr csapatában szerepeltek 2015–2016-ban a magyar bajnokágban, az Európa-kupában, illetve a Magyar Kupában: Quianna Chaney, Ceysha Damian Goree, Horváth Krisztina, Horváth Lilla, Monika Grigalauskyte, Koch Dóra, Kovács Vanessza, Laklóth Anna, Nagy Rebeka, Pap Regina, Tamara Radocsaj, Takács Kata, Török Ágnes, Varga Zsófia. Vezetőedző: Völgyi Péter.

 

2016/17

Egy bronz sajnos elveszett, de egy másik azért megmaradt

A végjáték előtt jött a Sopron a női kosárlabda-bajnokság elődöntőjében, elállva az utat a fináléba vezető úton. De még harmadik helyezés sem lett a dologból, azt viszont a Cegléd akadályozta meg, három játszmában. A nemzetközi porondon egy sikerrel kellett beérnie mindenkinek. A Magyar Kupában hasonló történt, mint a rájátszásban. A soproniak az elődöntőben jobbak voltak, de azért a fájdalomdíj, egy dobogós helyezés jutott a győri kosaras hölgyeknek.

Elsőként, 2016. október 2-án a magyar bajnokság rajtolt. A vendég MTK Budapest lett ennek a kárvallottja (76–50), ami az évad második legnagyobb különbségű sikerét hozta – bár ezt akkor még senki sem tudhatta bizonyosan. November 6-től 2017. január 29-ig akadt egy hatos nyerési sorozat is csapat életében, bár tegyük hozzá, az ilyenekben néha szerepet szokott játszani a sorsolás is. Az alapszakaszi 3. helyezés viszont nem tűnt rossz ugródeszkának. Ennek bizonyítéka, hogy a harmadik negyeddöntőben, április 12-én a Diósgyőr mondott búcsút a továbbjutás lehetőségének (74–73). De a Sopron elől megint lehetetlen volt „elbújni”, az elődöntőben, a nyugati szomszéd 2–0-lal vette a dupla akadályt. Ezzel szemben, a harmadik helyért, az első körben, április 26-án még sikerült elporolni a Ceglédet (91-64). Utána kétszer hattal volt eredményesebb a ceglédi alakulat, vagyis a harmadik helyezés álom maradt csupán. Keserű vigaszként a pontok összesítése nem a bronzmedáliásoknak kedvezett (207–220).

Az Euroligába visszatért a Győr, bár átütő sikerről nem lehetett beszámolni az esettel kapcsolatban. Hiszen a prágaiak elleni, 2016. október 27-én megvívott első csoportmérkőzéstől kezdve (51–90), összesen, a tizennégy játéknapon csak egy zöld-fehér győzelemnek voltak szemtanúi az érdeklődők. De vélhetően azok mind törökök, mert december 5-én a Mersin együttese volt a pályaválasztó (65–74). A legjobbak között 2017. február 22-én értek véget a meccsek. A zárónapon az orosz Kurszk mért csapást a győriekre (49–84), vendégként. A csoportban nyolcan voltak, ebből heten a Győr előtt végeztek. Egy találatra a totóban sem fizetnek, ez valami hasonló volt, 13+1-es leosztásban.

A Magyar Kupában a nyolcas döntőben, 2017 márciusának utolsó napján, Pécsett, a negyeddöntőért a Szekszárd jutott a győrieknek, a kiverésüket meg is oldották gond nélkül (67–53). A folytatásban, egy nap multával a „mumus” érkezett szemből, soproni mezben, rémisztgetve az ellenfelet (59–78). De azért a bronzot nem hagyták Pécsett a hölgyek, ha már elutaztak a Lauber Dezső Sportcsarnokba, nem akartak üres marokkal távozni a PEAC-Pécs elleni találkozó után (66–71). Tehát megragadták az utolsó esélyt az itthoni kupaporondon.

A Győr csapatában szerepeltek 2016–2017-ben a magyar bajnokágban, az Euroligában, illetve a Magyar Kupában: Horváth Krisztina, Ceysa Damian Goree, Zofia Hruscaková, Brianna Kiesel, Kovács Vanessza, Laklóth Anna, Tacjana Lihtarovics, Markó Dorina, Nagy Rebeka, Marta Palenikova, Simon Anikó, Simon Zsófia, Szabó Petra, Török Ágnes Varga Zsófia. Vezetőedző: Völgyi Péter.

 

2017/18

Két bronzba vésett sikerrel gyarapodott az éremgyűjtemény

Ha nem is minden korábbi idők legeredményesebb évadát zárta a Győr, mindenképpen olyan volt a három sorozatban a teljesítmény, amire érdemes csettinteni egyet. A kosárlabda női magyar bajnokságban a négybe jutás után bronzot ért a szereplés. Az Európa-kupában sikerült továbblépni a rájátszás első körébe. A Magyar Kupában szintén egy harmadik helyezés volt a jutalma az összes erőfeszítésnek.

A PINKK Pécsi 424 volt az első vesztes az évadban a Győr ellen, méghozzá saját csarnokában, 33 ponttal (64–97), 2017. szeptember 30-án. A Sopront is sikerült elkapni október 15-én, ami mindig nagy öröm (78–77). Az MTK Budapest december 3-án jó partner volt az évad legnagyobb különbségű győzelméhez (92–53). A hajrá viszont rosszul sikerült, két vereséggel zárult az alapszakasz. A zárásban, 2018. március 31-én már nem Völgyi Péterrel, hanem Sandro Orlandóval a kispadon, Győrött nyert a Zalaegerszeg (67–72). Még szerencse, hogy akkor már nemigen vetítették a Tavasz tizenhét pillanata című szovjet filmsorozatot, mert elvonta volna a játékosok figyelmét. Így csak kettő hibás momentum akadt, de fájóak.

Alapszakaszi harmadikként mindenképpen illett kiverni a Ceglédet a negyeddöntőben. Ez április 6-án, idegenben meg is valósult (61–63). Az elődöntőben – talán kitalálható –, a Sopron állította meg a szomszédvár úrnőit. Pont saját „házukban”, szoros játék végén (54–62). Ami szépségtapasznak volt jó, másnak sem.

De azért a Zalaegerszeg elleni „bronzbányászat” balesetmentesen ért véget. Ugyanis április 27-én, Zalában sikerült megcsípni harmadik helyet (61–75). Hiszen, bár a negyedik hely is szépen csillog, de jobb, ha marad valami emléktárgy is a jövőre nézve a sportolók, meg a klub vitrinjeiben.

Az Európa-kupa J-csoportjában hat találkozó várt Völgyi Péter szakmai vezető gárdájára. Rajtként, 2017. október 10-én, a francia Saint-Amand ellen rosszul jött ki a lépés vendégként (77–70). Mégis, három siker elég volt a csoport 3. helyezéséhez, ami továbblépést ért. A belga Belfus Namur otthonában, november 30-án egy pont döntött a fontos kérdésről (62–63). Ezt követően jöhetett a rájátszás első köre, a Szekszárddal szemben. De kettős vereség következtében, december 21-én érkezett el a búcsú pillanata, a tolnai megyeszékhelyen (80–67).

A Magyar Kupában nyolcas végjátékban küzdöttek meg a felek egymással a jobb helyezésekért. Kezdésnek, 2018. március 23-án, a negyeddöntőbe kerülésért a Zalaegerszeget sikerült felülmúlni Sopronban (69–50). Egy napra rá ugyanott ellenben a Szekszárd hét ponttal többet dobott, vagyis a döntő elúszott (77–70). Ez azonban nem törte meg végzetesen a lendületet, hiszen 25-én a Diósgyőrrel szemben rengeteg minden bejött Sandro Orlando edző játékosainak (73–58) Sopronban, az pedig ritka dolog.

A Győr csapatában szerepeltek 2017–2018-ban a magyar bajnokágban, az Európa-kupában, illetve a Magyar Kupában: Czank Tímea, Nirra Fields, Ceysa Damian Goree, Krivacsevics Tijana, Markó Dorina, Laklóth Anna, Nagy-Bujdosó Nóra, Danielle Marie Robinson, Simon Anikó, Simon Zsófia, Kamila Stepanova, Szabó Petra, Török Ágnes, Varga Zsófia. Vezetőedző: Sandro Orlando,Völgyi Péter.

 

2018/19

Tapasztalatokat lehetett nyerni, de nemesfémet nem lelt a gárda

Negyedik helyen ért célba a Győr női kosárlabda-csapata a magyar bajnokságban. Az elődöntőben a Diósgyőr bizonyult jobbnak, de végül a harmadik helyezést sem sikerült begyűjteni a Zalaegerszeg ellenében. Az Európa-kupában a csoportkörben akadt két szép felvillanás, de ezzel be is kellett érnie mindenkinek, akit érdekelt a dolog. A Magyar Kupában – ismerve az ellenfelet, a Sopront – nagy meglepetés nem született a negyeddöntőben.

A hazai bajnokik jól kezdődtek, de aztán valami megbicsaklott – nagyon. Ugyanis 2018. szeptember 30-án, a Rába partján a Vasas akadémia nem nagyon tudta megnehezíteni a győriek dolgát (90–75). Rá hat napra, a BEAC-ELTE Újbuda sem okozott gondot (60–101). Ám azt követően már négy vereség sorjázott. Ami edzőváltáshoz vezetett.

Sandro Orlando távozott, érkezett helyette Milos Pavlovics. Számára sem volt zökkenőmentes a belépő, mivel november 10-én a Szekszárd néggyel több pontot szerzett (68–64), bár a végeredmény bőven vállalhatónak tűnt. Főleg, mert hamarosan érkeztek a győzelmek, pontosan hat egymást követően, megszakítás nélkül. A folytatásban meg szinte sormintaszerűen, váltakozva születtek a sikerek, illetve a fiaskók. Ennek lett következménye az alapszakaszi 6. hely, ami nem tűnt jó előjelnek!

A rájátszásban, a legjobb négy közé jutásért viszont „borult” a papírforma, a Szekszárddal szemben. Mert a harmadik részben, Tolnában, 2019. április 10-én sikerült a bravúr (60–65), ami elég volt a továbblépéshez. De a nagyobb álmok hamarosan szertefoszlottak, a Diósgyőr pályaelőnye sokat ért, 2–1 lett a vége, a döntőbejutás elmaradt. Miskolcon, április 23-án vált bizonyossá a dolog (75–61). A harmadik helyezés egy pillanatra elérhetőnek tűnt, mivel április 27-én, idegenben a Zalaegerszeg megadta magát, szoros keretek között (68–74). A másik két részben ellenben mindig 20 volt közte, a zalaiak javára. Húszra meg még lapot sem érdemes kérni, bizonyos kártyajátékban.

Fél tucat mérkőzés, abból kettő győzelem. Ennyi volt a mérlege a Győrnek az Európa-kupa F-csoportjában. Mindez a végelszámolásnál a 3. helyet eredményezte, a folytatás tehát elmaradt. A széria 2018. október 24-én rajtolt, méghozzá remekül. Hazai parkettán, a portugál Uniao Sportiva kapott „mattot”, bár a citált szakkifejezés egy másik sportágat feltételez (78–67). Az ötödik csoportkörben, a spanyol Gernika sem tudott sokat lépni a Győr támadásai láttán (79–61). De így legalább Pablo Picasso híres festményét, a Guernica címűt is szóbahozhattuk.

A Magyar Kupában, a nyolcas fináléban, 2019. február 28-án egy egyfelvonásos drámát láthattak a győri nézők. Ahol a főszerepeket nem a hazaiaknak osztották ki, sokkal inkább a vendégek számára. A Sopron Basket ugyanis a negyeddöntőért vívott csatában kiválóan játszotta a kitalált figurákat, ami a végeredményben is jól tükröződött (55–69).  

A Győr csapatában szerepeltek 2018–2019-ben a magyar bajnokágban, az Európa-kupában, illetve a Magyar Kupában: Baffy Fanni, Biczó Laura, Alexis Kiah Brown, Czank Tímea, Reshanda Jacqueta Gray, Krnjics Szara, Laklóth Anna, Sanja Mandics, Nagy Dóra, Raksányi Krisztina, Szabó Petra, Szirony Dorina, Artemisz Szpanou, Török Ágnes, Varga Zsófia,. Vezetőedző: Sandro Orlando, Milos Pavlovics.

 

2019/20

Bajnokság, végeredmény nélkül, a járvány idején

Középiskolában már tanították a csonka gúlát, meg a csonka kúpot, mint mértani testeket. De nem volt szó csonka bajnokságról. Aztán ezt is kénytelenek voltunk megszokni, járvány idején. Az alapszakaszi 8. helyezésből még bármi kijöhetett volna, de felejtsük el. A nemzetközi kupában a csoportkör sem hozott sikert, a Magyar Kupában meg a negyeddöntő lett a végállomás. Furcsa állomások voltak ezek, a nézők kizárásával. Jó lenne az egészet feledni, bár nem igazán lehet.

A női kosárlabda-bajnokság vírustól terhelten rajtolt el, 2019. szeptember 27-én, győri sikerrel, a Vasas Akadémia kárára (105–97). A dobott pontok szempontjából rögtön idénycsúccsal indítottak a játékosok, bár azt abban a pillanatban érthetően nem lehet tudni, legfeljebb sejteni. A kilencedik forduló után becsapott a ménkű, sorozatban hét vereség érkezett egymást szorosan követve. Az egyik ráadásul megnyert esemény volt, de egy óvást követően (0–20) minden megváltozott, így a december 29-i sporteseményt győzelem helyett vereségként láthatjuk a statisztikákban. Nem rettegve a számtól, de a 13. fordulóban alakultak balszerencsésen a történések. Ha a győriek nem, akkor legalább a zalaegerszegiek örülhetett a váratlan csavarnak. Ezt követően edzőváltásra került sor, Milos Pavlovics helyét Merim Mehmedovics vette át.

Összesen 22 fordulót élt túl a bajnoki sorozat, mire a hazai sportági vezetők úgy döntöttek, nem lehet tovább játszani. A zárónapon, 2020. február 29-én az NKA Csata még beleszaladt egy nagyobb pofonba (88–68) a saját csarnokában, de annak gyakorlati fontossága már nem akadt. A Győr végül a 8. helyen végzett, a rájátszás során lehetett volna a helyezésen javítani, de arra már nem került sor. Bár, tegye mindenki valaki más szívére a kezét, azért a Sopronnal szemben, ráadásul pályahátrányban is, nem a zöld-fehérek lettek volna a párharc esélyesei, amelyet a legjobb négy közé jutásért vívtak volna, ha nincs a pandémia.  

Az Európa-kupában az F-csoportba sorsolták be a zöld-fehéreket. A rajt ideje 2019. október 16-án érkezett el. A portugál Olivais FC legyűrése cseppet sem volt egyszerű lecke, de sikerült megoldani a hazai házi feladatot (76–62). Utána azonban már csupán a visszavágón született kedvező végeredmény, november 7-én (47–64). A többi négy összecsapásnak vereség lett a vége, egyszer negyven volt közte. A harmadik hely jól hangzik a csoportban, de igazából semmit sem jelentett. 

A Magyar Kupában, semleges helyen, Pécsett, némi meglepetésre a Zalaegerszeg győzött 2020. március 5-én (77–76), a negyeddöntőben. A gyors búcsú kissé fájó volt, talán többen is felkapták miatta a fejüket, de amúgy is rengeteg kínos pillanat adódott a szezonban, ezért nem fájt annyira a dolog.

A Győr csapatában szerepeltek a 2019-2020-as magyar bajnokságban, a Európa-kupában, illetve a Magyar Kupában: Baffy Fanni, Barnai Judit, Czank Tímea, Dúl Panka Klaudia, Alica Renee De Vaughn, Dombai Réka, Rachel Hollivay, Zofia Hruscsakova, Mansaré Anna Manty, Keita Aya Júlia, Papp Klaudia, Raksányi Krisztina, Révész Boróka, Asia Taylor,  Török Ágnes, Varga Zsófia, Viana Sandra Ygueravide. Vezetőedző: Merim Mehmedovics, Milos Pavlovics.

 

2020/21

Két felejthető kupabúcsú után jött a bajnoki bronzérem

Minden jó, ha vége van – adta egyik kisregénye címének Rejtő Jenő. Ennek a némileg elferdített gondolatnak a mentén, az Uni Győr Mély-Út női kosárlabdacsapata valami hasonló úton járt. A rövidebb kupasorozatokban sok babér nem termett az alakulatnak. Bezzeg a bajnokságban! Ott remekeltek a hölgyek, egy pompásan bemutatkozó asszony, Iványi Dalma vezetésével. A harmadik helyezésnél akár még szebb is lehetett volna végjáték, de a telhetetlenség nem szép emberi tulajdonság.

A magyar bajnokságban, a nyitányon, otthoni parkettán, a TFSE-MTK legyűrése rutinfeladatnak tűnt. Sikerült is megoldani a dolgot, még 2020. október 4-én (91–82), de a sikerért szenvedni is kellett. A folytatásban, október 7-én a Sopron pályaválasztóként nem kegyelmezett (83–50), ám ez a vereség simán belefért. Főleg, mert utólag „okos” mindenki, különösen a krónikás! Ugyanis november 28-tól összejött egy tizenhármas nyerési széria, amit csak a Sopron tudott megtörni, 2021. február 26-án (79–85), látogatóként. Az alapszakaszi második helyezés viszont igazán merész álmok szövögetésére nyújtott alkalmat.

A szorgos pókok munkáját azonban az elődöntőben a szekszárdiak megszakították. Kettős vereség lett a párharc vége, győri oldalról nézve az eseményeket. Másodjára, 2021. árpilis 2-án, a tolnai megyeszékhelyen dőlt el, hogy a döntőbe történő bejutás nem valósulhat meg (90–75).

Maradt a bronzcsata, amely során a Diósgyőrt sodorta a zöld-fehérek ellenfeléül a sportsors. Méghozzá pályaelőnnyel, ami az alapszakaszi jeleskedésnek volt köszönhető. Kettő részletben eldőlt, mégis kerülhet díszes nemesfém(utánzat) a győri játékosok nyakába. Előbb, április 10-én, hazai palánk alatt lett meg az előny (95–77). Ezt követően, 14-én még várt egy hosszú buszozás az együttesre. De nem volt felesleges falni a kilométereket, mivel a borsodi megyeszékhelyen befejeződött az idény, győri ünnepléssel (74–83).

Óvatosan kerülgetve a társadalmi „taposóaknákat”, örömmel, de inkább büszkeséggel írhatjuk le, hogy női vezetőedzővel, Iványi Dalmával, első alkalommal indult neki több feladatnak a Győr csapata. A szezonkezdet előtti váltás meghozta a várt sikert. Ezek után illik megemlékezni Antolovics Adél edző tevékenységéről is. Két nőszemély, egy cél, megvalósult elképzelések. Nem lehet őket nem szeretni!     

A nemzetközi porondon, az Európa-kupa A-csoportjában rendező lehetett a klub, saját csarnokában. A villámtorna 2021. január 19-e és január 22-e között zajlott le, úgynevezett „buborékban”. Csak a második összecsapást sikerült megnyerni, január 21-én, az ukrán PC Prometey ellenében (83–56), de ez kevésnek bizonyult a továbbjutás szempontjából. Mert egy nappal később a Szekszárd dobott több kosarat (67–75). 

A Magyar Kupában, a fővárosban csak a negyeddöntőbe jutásért vívott egyetlen fellépés jutott a gárdának, bár a gárdisták jellemzően férfiak. A Diósgyőr ellen fájónak számított a búcsú 2021. február 24-én (71–74). De legalább a magyarok közül senki sem volt hosszú ideig távol a családjától.

A Győr csapatában szerepeltek a 2020–2021-es magyar bajnokságban, az Európa-kupában, illetve a Magyar Kupában: Baffy Fanni, Barnai Judit, Dombai Réka, Dubei Debóra, Kéita Ava Júlia, Brianna Kiesel, Kari Ann Lass, Mansaré Anna Manty, Beatrice Mompremier, Révész Boróka, Rozmán Lilla Anna, Török Ágnes, Varga Zsófia, Weninger Virág. Vezetőedző: Iványi Dalma.

2021/22

Két négyes döntő élményéről is lemaradtak a játékosok

A korábbi sikerek, érmek tükrében nyugodtan kijelenthetjük, az évad ne sikerült a Győr számára. Két esetben, a magyar bajnokságban, illetve a Magyar Kupában is lemaradt az együttes a legjobb négy végjátékáról. Ennek okán a rájátszás végén a bajnoki 5. helyezésnek lehetet volna örülni, de ahhoz keveseknek volt kedvük. Az MK gyors búcsúja némileg a lutri kategóriába tartozott. A mindent, vagy semmit határvonalán az utóbbi jutott. Az Európa-kupában a csoport 3. helyezése érhetett volna továbblépést, ám a többi induló miatt másképpen alakultak az eredmények.

Iványi Dalma vezetésével második idényének vágott neki a győri csapat. Az első összecsapásra 2021. szeptember 25-én került sor, Kozármislenyben a PINKK Pécsi 424 volt az ellenfél. A két pont sorsa nagyjából a feldobás pillanatáig lehetett kétséges, bár addig sem igazán lehetett vitatni az esélyeket (66–92). Az évad legnagyobb hidegzuhanya november 20-án zúdult a zöld-fehérek nyakába. Akkor, az ELTE BEAC Újbuda mért csapás a hazaikra, aminek nehéz lenne megtalálni az okát (65–87). Ennek ellenére, a rájátszás megindulása előtt sikerült elcsípni a 4. helyezést, ami pályaelőnnyel járt – volna.

De az elődöntőbe vezető ösvényen, vagy sugárúton sikerült „visszafordulni. A Diósgyőr ugyanis később 2022. március 19-én vendégként (73–77), majd 23-án Miskolcon is jobbnak bizonyult (73–65). Ezzel a éremért vívott küzdelem be is fejeződött, némi meglepetésre. Bár a piros-fehérek veszélyes ellenlábasnak tűntek. Mégis csalódásként lehetett megélni az alsóágra jutást.

A kötelező ráadásban a TFSE-MTK dupla verését követően a Vasas Akadémia sem állíthatta meg a győrieket. A zárónapon, a fővárosban már mindenki nagyon várta a végső dudaszót, (48–P 85), ami 5. helyezést ért, április 16-án.    

Az Európa-kupa sorozata 2021. október 13-án kezdődött a zöld-fehérek számára, a törökországi Elazig városában. A vendéglátók ugyan alig dobtak többet a látogatóknál, de a tábla vereséget mutatott (74–67). A folytatásban, az ukrán BC Prometey ellenében, október 20-án már súlyosabbra fordult a helyzet (83–117). A Sepsziszentgyörgy (romániai) együttesétől kapott verést követően viszont joggal lehetett aggódni, nézegetve a táblázatot. De az utolsó három fellépés során azért akadt két siker is. Bár azok a teljes sorozat többi vetélytársának pontjai, kosarai alapján jobbik harmadikként nem érthettek továbblépést, de nem számított reménytelennek a küldetés, meg a 3. helyezés.  

A Magyar Kupában sokat kellett utazni oda-vissza, a látszólag „semmiért”. A nyolcas döntőnek Miskolc adott otthont, vagyis 2022. február 18-án, semleges parkettán, a legjobb négy közé vezető úton az NKA Universitas PEAC jött szembe. A meccs végéig szoros keretek között zajlott, az utolsó negyedben majdnem sikerült is ledolgozni a hátrányt, de kettő marad még belőle, a végső dudaszó pillanatára is (60–62).

A Győr csapatában szerepeltek a 2021–2022-es magyar bajnokságban, az Európa-kupában, illetve a Magyar Kupában: Baffy Fanni, Jordin Elizabeth Canada, Shay Colley, Dombai Réka, Dubei Debóra, Nevana Markovics, Aarion Shawnae McDonald, Milkovics Réka, Beatrice Mompremier, Sabina Oroszova, Rozmán Lilla Anna, Albina Razheva, Révész Boróka, Ruff-Nagy Dóra, Török Ágnes, Varga Zsófia,  Weninger Virág.

 

2022/23

Ismét sikerült bekerülni a bajnoki döntőbe, ezüst lett a jutalma

Az út újra felfelé vezetett. A győri női kosárcsapat minden tekintetben túlteljesítette a korábbi szezon eredményeit. Egyrészt, a magyar bajnokságban bejutott a gárda a végjátékba, ahol végül másodikként végzett. Az Európa-kupa csoportköréből elsőként lépett tovább az együttes, de a rájátszás nyitóköréből már nem jutott előrébb. A Magyar Kupában négyes döntőt rendeztek, méghozzá a Győrrel. Igaz, ott már nem termett babér, mégis jól látható volt a fejlődés. Kimondottan igaz ez a támadójáték eredményességére.

Az oldalvonal mentén Cziczás László edző vette át az irányítást. Vezetésével indult a magyar bajnokság, 2022. szeptember 24-én, Cegléden (55–77). A sikersorozat a 10. játéknapon, december 4-én szakadt meg, nem meglepetésre Sopronban (65–45). Az alapszakaszban összesen három fiaskó akadt, ami a táblázaton a 2. helyezést hozta meg. A rájátszásban, a negyeddöntőben a TFSE-MTK mindkét ízben szoros küzdelemben maradt alul, Az elődöntő viszont már három felvonásos drámává terebélyesedett, a DVTK-Hun-Therm ellenében. Végül, 2023. április 12-én, otthon, hosszabbítás után tárult fel a döntő kapuja (87–77). A végjátékban soproni „söprés” lett a sorozat vége, április 21-én (74–55). De legalább a 2578 elért pont, egy idényre nézve klubcsúcsot ért, meg ezüstöt is.

Az Európa-kupa F-csoportjában győri részről 2022. október 27-én dobták fel a labdát, Izraelben. Az ellenfél a Maccabi Bnot Ashdod alakulata lehetett. Mikor véget ér a játék, szabad volt boldogan ölelkezni (72–73). Mivel a második körben a török Ankara is alulmaradt a Rába partján (72 –65), már érdemesnek tűnt számolgatni. Igaz, november 10-én a litvániai Vilniusban nem jött ki jól a lépés (81–76), de baj azért nem mutatkozott. Mert megint két siker jött soron, a zárónap előtt tehát az élen állt a Győr. Ez így is maradt, bár december 14-én a litvánok sikerét hozta a csata (53–58). Tehát még 2023-ban is érdekelt volt a klub a nemzetközi porondon. A sorozatnak a rájátszás során a török Galatasaray vetett véget, kettős diadalával. A visszavágón, Isztambulban, január 11-én már csak egy kötelező fellépése akadt a csapatnak (64–54), hiszen korábban minden eldőlt magyar földön (61–78).  

A Magyar Kupa lebonyolításának rendszerét a sportági szövetség megváltoztatta. Ennek okán aztán a negyeddöntő még csupán egyetlen találkozón dőlt el. A 2023. február 18-án a Vasas Akadémia vendégeskedett az egyetemi csarnokban, ahol a továbbjutás szinte kötelező elvárásnak számított (96–65). A következő körnek Sopron adott otthont, az elődöntőben, március 9-én, ellenük nem tűnt valós esélynek a továbblépés (87–68). Egy nappal később, akkor már semleges környezetben, a Diósgyőr jobban bírta a második fellépését erővel, illetve mentálisan is (74–51). Maradt a negyedik helyezés, érem nélkül,         

A Győr csapatában szerepeltek a 2022–2023-as magyar bajnokságban, az Európa-kupában, illetve a Magyar Kupában: Bach Boglárka, Baffy Fanni, Dombai Réka, Dubei Debóra, Aaryn Deje Ellenberg-Wiley, Beatrice Mompremier, Sabina Oroszova, Rozmán Lilla Anna, Ruff-Nagy Dóra, Török Ágnes,  Varga Zsófia, Weninger Virág, Peyton Quinn Williams.

 

Támogatóink

SercoGyőr városTippmix
győr+Széchenyi EgyetemAlcuferMKOSZDRKEuroligaFK SystemGLSEuroGeneralPerferoHübris
TebikeKisalföldÖrdögkonyhaRapCityPalatiaNitri 8
Termék a kosárba került!