A szerencsére nem súlyos sérülését itthon kezelő Kristine Anigwe és Ruff-Nagy Dóra valamint az Amerikában gyógykezelésen lévő Diamond Miller nélkül áltt fel csapatunk Törökországban.

Cukurova Basketbol Mersin–SERCO UNI Győr 75–63 (15–26, 24–9, 17–13, 19–15)

Mersin, női Euroliga-mérkőzés, B csoport, 6. forduló. V.: Mendoza (spanyol), Stan (román), Zanev (bolgár).

Cukurova Basketbol Mersin: CORNELIUS 8, IAGUPOVA 16/9, Yaya, WILLIAMS 14, Kiss V. 5/3. Cs.: Gulcan 2, Studer 2, MABREY 20/12, Atas 6, Epoupa 2, Yalcin. Edző: Osman Olcay Orak.

SERCO UNI Győr: Slocum 5/3, DUBEI 13/3, Bach 11, TÖRÖK Á. 11/3, GOREE 11/9. Cs.: Dombai 10, Hegedűs 2. Edző: Cziczás László.

A statisztika ide kattintva érhető el. 

Tartalékos összeállításban álltunk fel a tavalyi Euroliga-döntős otthonában. Jól kezdtük a találkozót,  a 4. percben 8–5-re vezettünk. A védekezésre láthatóan nagy hangsúlyt fektettünk, külső dobásokra kényszerítettük a törököket, ezek azonban pontatlanok voltak. A negyed közepén így öt pont volt az előnyünk (7–12). Bátran játszottunk, több ízben is növelhettük volna a különbséget, de ilyenkor mi is kihagytuk a lehetőségeinket. A 8. perc elején Dubei szép horogjával először volt hét pont ide (13–20). Jött is az időkérés a vendégek oldaláról, de újabb kosarat mi szereztünk. Az első tíz perc végére ezt az előnyt még sikerült megtoldani, tíz pont fölé kerültünk (15–26).

A második tíz percet a törökök kezdték jobban, hat pontot bő három perc alatt ledolgoztak, Cziczás László időt is kért (26–31). Mindkét oldalon sok lehetőség maradt ki, egy török tripla viszont a negyed közepén beesett, már csak két pont volt az előnyünk, ismét egyperces eligazítást tartott játékosainak Cziczás László. Dombai harcossága után volt eredményes, kellett a kosár. A folytatásban büntetőkkel egyenlített a Mersin (33–33), majd Atas középtávolijával pedig már vezettek is. A nagyszünetben közel volt egymáshoz a két csapat, de a szűk rotáció miatt jól jött a pihenő (39–35).

A harmadik negyedben is jól tartottuk magunkat, de 41–37-nél egy 5–0-ás rohammal elléptek a törökök, akik nagyjából jól is menedzselték ezt az előnyt. A szakasz vége felé elérték a tíz pont különbséget is (56–46), Back két büntetőjével tudtunk kicsit közelebb kerülni.

A zárófelvonásban kicsit „beragadtunk”, a 6–0-ás Mersin-roham után Cziczás László időt kért. Elakadtak a pontszerzésben a csapatok, a holtpontról Slocum révén mi mozdultunk el, de aztán jött egy újabb török rohanás, húsz pontra nőtt a hátrányunk (70–50). Innentől kezdve már leginkább csak az volt a kérdés, sikerül-e szorosabbá tenni a vereséget, vagy még jobban kinyílik az olló. Nem volt egyszerű helyzetben a stáb, hiszen nyilván a vasárnapi, TFSE-MTK elleni mérkőzésre is kellett gondolni, tartalékolni. Nos, a csapat becsületére válik, hogy nagy hajrát nyitott, szorosabbá is tette az eredményt, de a házigazda sikerét már nem tudta kétségessé tenni.

Cziczás László: – Egy vereség után nem lehet elégedett egy edző, de összességében úgy gondolom, a fő célt, hogy az utolsó leheletünkig küzdjünk, azt megvalósítottuk, ebben nagyot léptünk előre. Bitangerős csapat ellen volt tartásunk, voltak nagyon jó dolgaink, hibánk is persze, de tudtunk fejlődni sok elemben.

Török Ágnes: – Büszke vagyok a csapatra, a sok probléma ismeretében ez több volt, mint tisztes helytállás. Óriási szívvel küzdöttünk, mindeki kiadott mindent magából. Persze a Mersinnél voltak olyan extra megoldások, mely a javukra döntötte el a meccset, de azt gondolom, ahogyan vezetőedzőnk, Cziczás Laci is elmondta az öltözőben, erre tudunk építeni, erőt meríteni. Ez a teljesítmény lendületet és magabiztosságot kell hogy adjon a TFSE elleni mérkőzésre.

Osman Olcay Orak: – Nem úgy kezdtük a mérkőzést, ahogyan szerettük volna, túl könnyen engedtünk huszonhat pontot az ellenfélnek. A második és a harmadik negyedben már úgy védekeztünk, ahogyan tudunk, de a meccs végén újabb rövidzárlatunk volt, bő két perc alatt beszedtünk tizenegy pontot, ami problémás. A Győr igazán jó csapat, örülünk, hogy sikerült legyőznünk.

Fotó: fiba.basketball