A kisebb sérülését hazájában gyógykezelő Diamond Miller nélkül, a betegségből felépült Bach Boglárkával a soraiban fogadta csapatunk az Euroliga 4. fordulójában a hozzánk hasonlóan még szintén nyeretlen francia Basket Landes együttesét. A találkozó előtt egyperces gyászszünettel emlékeztek a jelenlévők a hétvégén elhunyt Sebestyén-Ádám Csillára, utánpótlás akadémiánk edzőjére, a felnőttcsapat erőnléti edzőjének, Sebestyén Balázsnak a feleségére.

SERCO UNI Győr–Basket Landes 79–66 (14–17, 30–14, 17–11, 18–24)

Győr, női Euroliga-mérkőzés, B csoport, 4. forduló, 400 néző. V.: Prpa, Ivanovics (szerbek), Gajdosz (lengyel).

SERCO UNI Győr: SLOCUM 26/15, Dombai 5/3, BACH 10, Goree 6, ANIGWE 9. Cs.: TÖRÖK Á. 10/3, Dubei 3/3, Hegedűs, RUFF-NAGY D. 8/6, Gyöngyösi 2. Edző: Cziczás László.

Basket Landes: Pardon 4, Salvadores 7/3, Fuehring 8/3, CHERY 10, Djadli-Tabdi 7. Cs.: BUSSIERE 13/9, Ewodo 10/3, GEISELDOSER 7, Macquet, Heleno. Edző: Julie Barennes.

A statisztika itt érhető el.

Nem kezdtük túl jól a meccset, a negyed közepéig mindössze két pontot tudtunk szerezni, a franciák viszont 11-nél jártak. Időt is kért Cziczás László, hogy rendezze a sorokat, de továbbra sem nagyon találtuk az utat a gyűrűbe. A 8. perc elején még mindig hét pont hátrányban voltunk (6–13). Slocum maradt egyedül, könnyedén be is dobta a hármast, majd sikerült egy francia támadást kivédekezni. A szakasz hajrájában Slocum egymaga tovább faragta a hátrányt, a negyed végére egy pontra feljöttünk (14–15), de a játékrész két francia büntetővel zárult (14–17).

Slocum lendületét nem törte meg a negyed közötti szünet, parádés triplájával egyenlítettünk, Dubei trojkájával pedig már nálunk volt az előny (20–17), melyet Slocum kosár plusz büntetőjével megdupláztunk. A vendégek is elkezdték a kosarakat gyűjtögetni, de mi vezettünk továbbra is (26–24). A 13. perc végén viszont egalizált a Basket Landes, de csak Slocum újabb hármasáig (29–26). A negyed közepén Török kosár plusz büntetőjével őriztük biztos vezetésünket, Anigwe közelije után pedig a vendégek edzője időt kért (36–28). Mindkét oldalon voltak hibák, de tartottuk a távolságot ellenfelünktől (38–30). Csúszott-mászott a csapat, erre példa volt, hogy Bach saját testi épségét sem kockáztatva mentett meg egy labdát, a reklámtáblának esett neki, Cziczás László felsegítette gyorsan, majd a megkapott labdát Bach be is dobta. Dombai aztán egy triplát helyezett el a vendégek gyűrűjében, így 43–31-re elléptünk, a nagyszünetre ezt a különbséget egy Anigwe-büntetővel még megtoldottuk (44–31).

Több mint egy percet kellett várni az első kosárra, ezt mi szereztünk Anigwe révén, majd a center duplázott. A vendégek első kosarára a második félidőben több mint öt percet kellett várni. Ezzel a gyors indítás után szerzett találattal 50–33-ra módosult az állás. A folytatásban is mi domináltunk, Ruff-Nagy hármasa után a 20 pontos előny közelébe kerültünk (55–36). Ekkor a vendégek is hárompontos vonalon kívülről találtak be. A lélektani húszpontos határt egy nem akármilyen Ruff-Nagy-triplával léptük át, mint a veszett fejsze nyelét, úgy kellett eldobnia játékosunknak a labdát, ami beesett a gyűrűbe. A szakasz végén azért a franciák is beemeltek egy hármast (61–42).

A zárófelvonásban egymás után estek a kosarak, a vendégek kicsit többet szereztek a negyed első perceiben, ezzel kicsit ledolgoztak a hátrányukból, de a biztos vezetés nem forgott veszélyben (67–54). Azért mielőtt nagyobb lenne a baj, Cziczás László kikérte idejét. Egy hármassal tovább faragott a hátrányból a Landes, kellett Dombai Réka kosara (69–57). Innen igazából már nem volt kérdés, legfeljebb az, kinyílik-e megint az olló, vagy tartani tudja a különbséget a vendégcsapat. A vége végül 79–66 lett a javunkra, ezzel megszerezte első győzelmét az Euroliga-sorozatban csapatunk.

Cziczás László: A tragédia beárnyékolta egész hetünk, de becsülettel elvégeztük a munkát. Rosszul kezdtünk, de Destiny kirángatta a csapatot a gödörből, megtaláltuk utána azt az ötöst, mely lehozta ezt a meccset. Örülünk a győzelemnek, de nem tudunk igazán boldogok lenni a történtek után.

Destiny Slocum: Kemény héten vagyunk túl, az egyik stábtagunk elveszítette a hozzá legközelebb álló személyt. Tudtuk, hogy így kell kimenni a pályára, Csillának ajánljuk a győzelmet. Mindent megtettünk ma Balázsért és Csilla emlékért.

Julie Barennes: Gratulálok a győrieknek és Destiny Slocumnak a ponterős játékához. Nem voltunk elég okosak, a győriek az első negyed végétől jól elkapták a ritmust, ehhez nem tudtunk alkalmazkodni, így megérdemelt a hazaiak ilyen különbségű győzelme.

Marie Pardon: Jól kezdtük a meccset, keményen beleálltunk a védekezésbe, támadásba egyaránt. Utána a győriek megtalálták a dobóhelyzeteiket, megteremtettük az esélyt a számukra. Innen nem is tudtunk felállni. Csalódottak vagyunk a vereség miatt.

Fotó: fiba.basketball/Nagy Gábor