Klubunk történelemkönyvébe örökre fekete betűkkel íródott be 2013. szeptember 7. Ezen a napon szenvedett súlyos balesetet Vitnyéd határában az akkor HAT AGRO-UNI Győr néven szereplő csapatot szállító busz. A jármű frontálisan ütközött egy tisztázatlan okból sávjába áttért személyautóval, majd az árokba borult, és az oldalára dőlt. Ennek következtében Tapodi Péter klubigazgató és Fűzy Ákos vezetőedző életét vesztette. A játékosok közül a szerb Natasa Kovacevic szenvedte el a legsúlyosabb sérülést: a bal lábát térd alatt amputálni kellett. Tullner Evelin és az amerikai Samantha Mackay csigolyasérülést szenvedett, előbbinek a bokája is eltörött, de a többiek közül Czirják Noémit és Kovács Krisztinát gerinc-, Koch Dórát csukló- és Pénzes Kingát fejsérüléssel kezelték. Burdi Szabolcsot, a csapat fizioterapeutáját súlyos tüdősérülése miatt meg kellett műteni, mélyaltatásban tartották, állapota kritikus volt, de szerencsére teljesen felépült, és azóta is a csapat és időközben pedig már a felnőtt női válogatott mellett dolgozik.

 

A mentősök egyébként három mentőhelikopterrel és 8 mentőautóval vonultak a helyszínre. A sérülteket három kórházba, Győrbe, Sopronba és Szombathelyre szállították.

 

A győriek azon a tragikus napon 16 órától játszottak volna Sopronban, a bajnok és kupagyőztes Uniqa-Euroleasing Sopronnal – jelenleg Sopron Basket néven szerepel a csapat – Krasznai-emlékmérkőzést. Előtte pénteken egyébként ugyancsak megmérkőzött egymással a két csapat.

 

„Napsütéses, gyönyörű idő volt, ám elég volt egy szerencsétlen pillanat, hogy minden elsötétüljön, s gyászba boruljon – mondta annak idején Fűzy András, klubunk elnöke. – Két olyan kiváló szakembert veszítettünk el, aki a magyar és a győri kosárlabdázásnak is meghatározó alakja volt, számos nagy siker fűződik a nevükhöz. Csapatunk legfényesebb érmeit az ő közreműködésükkel szereztük meg. Az biztos, innentől kezdve minden évben megrendezzük a Fűzy Ákos–Tapodi Péter-emlékmérkőzést. Elvégre az volt kettejük számára a legnagyobb boldogság, ha pattogott a kosárlabda."

 

Azóta nemcsak emlékmeccset játszik a csapat ebben az időszakban, hanem az utánpótlás számára is rendez tornát, illetve ilyenkor jutalmazzuk a korosztályok legjobb játékosait, ahogyan az év edzőjének és utánpótlás játékosának átadjuk a Tapodi Péter- és a Fűzy Ákos-díjat is.

 

Más módon is megemlékezett a klub Tapodi Péterről és Fűzy Ákosról. Hét éve az áldozatok emlékére Fűzy András írt egy dalt.

„Ami történt, sosem tudjuk elfeledni, de jó lenne, ha nem a tragédia, hanem inkább a személyes dolgok jutnának eszünkbe, ha Ákosra vagy Péterre gondolunk. Továbbá a sikerek, melyeket nemcsak a kosárlabdában, hanem a magánéletben értek el. Erről szól a szám, melynek az Angyalok szárnyán a címe. A tragédiáig a zenekarom, a Mon Cheri elég aktív volt, de a baleset óta kevés idő jutott a zenélésre. Ez a szám ezért is nagyon fontos a számomra. A szöveget én szereztem, Cséry Zoltán pedig megzenésítette. A Mon Cheri másik tagja, Erdélyi Viktor éneke teszi még meghatóbbá a dalt" – mondta Fűzy András.

 

Az emlékmérkőzést idén a brit London Lions együttesével játssza csapatunk szeptember 8-án, 17 órától. Ahogyan az előző években, úgy idén is mindössze egy labda a belépő a találkozóra, amelyet a csapatok bemutatása után kell a pályára dobni. A labdákat később győri iskoláknak és óvodáknak ajánljuk fel, ezért is fontos, hogy minél több labdát hozzanak a kilátogatók.

 

A felnőttek összecsapása után szeptember 9-én az UNI Győr NKA két korosztálya is pályára lép: az U18-as együttes az egyetemi sportcsarnokban, míg az U14-es csapat az edzőcsarnokban.