Tehetséggondozó programot indított klubunk. Első körben négy korosztályból  – gyermek, serdülő, kadett és junior – 14 játékost választottak ki a szakemberek, akik heti két nap speciális, egyénre szabott edzéseket végeznek az Olimpia Sportparkban. Nemcsak kosárlabdában képzik az elitcsoportot, hanem atlétikai, erőnléti és sportpszichológiai foglalkozáson is részt vesznek. Atlétikai és erőnléti képzés egyébként a Széchenyi Kosárlabda Akadémia minden korosztályában van, a sportpszichológusok a kedett és junior keret többi tagjával is foglalkoznak.

Fűzy András, az akadémia elnöke elmondta: céljuk továbbra is az, hogy valamennyi kosárpalántának életpályamodellt adjanak, ezért is alakult ki már évekkel ezelőtt szoros kapcsolat az egyetemmel.

„Nyilván lesznek olyanok, akik profi kosárlabdázóvá válnak, de sokaknak a sport egy fontos állomás, mely színessé teszi a fiatal éveiket, de aztán máshova, a munka világába kerülnek. Viszont ott is hasznosítani tudják azt, amit itt kapnak. A kezét egyébként azoknak sem engedjük el, akik esetleg nem tesznek fel mindent arra, hogy professzionális játékos legyen, mert több lépcsőfok is a játékosok előtt áll. A felnőtt csapatba bejutni a legnehezebb, de nem lehetetlen, akik mégsem érnek oda ilye-olyan okokból, nekik ott van az NB I/B és az egyetemi gárda, illetve még a B33-as szakágban is komoly potenciál és esély van” – kezdte Fűzy András, aki hozzátette: a képzésben kell olyan lehetőségeket nyújtani, ami a rendszerbe bevonzza, és bent is tartja a gyerekeket.

„Azért komoly konkurenciával kell szembenéznünk, elég csak a női kézilabdára gondolni, mely világszínvonalú, de még lehetne sorolni a többi csapat-, illetve egyéni sportot, melyben a lányok kipróbálhatják magukat. Ezért kell minőségi képzést nyújtanunk. Azt is fontos megemlíteni, hogy a tanulmányi eredményekre is odafigyelünk, és örömmel mondhatom, hogy a gyerekeink 98 százaléka a felsőoktatást választja, és döntő többségében már a győri egyetemet, mely széles palettát kínál a hallgatók számára” – folytatta az akadémia elnöke.

Akadémiai státuszról így nyilatkozott Fűzy András: „A korábbi években sokkal több akadémia volt az országban, mára ezek száma lecsökkent az állami szabályozások révén. Kiemelt, államilag dotált akadémia lett Sopronban és Pécsben, illetve az egyik magasabb szintű, több taó-keretösszeget kapó akadémia a miénk lett. Ezek lényeges dolgok, és ennek szeretnénk is megfelelni. Ugyanakkor nemcsak a győriekre koncentrálunk, hanem a környező településekre is. Kissé igazságtalannak tartjuk a helyzet, hogy a kistelepülésekről – főleg a lánygyermekeket – ingáztatni kell Győrbe, ha teremsportot, labdajátékot választ a gyerek. Ezt a versenyhátrányt szünteti meg a csarnok, mert így az alapképzést, az általános iskolás korban az edzéseket ezek fejlesztésén keresztül helyben is el lehet végezni a szakembereinkkel közösen. Ilyen projekt valósul meg Abdán, Téten, Péren, Kapuváron és Sopronkövesden.”

A talent-programmal kapcsolatban azt emelte ki Fűzy András, hogy ennek megvalósítását régóta tervezték, nagyon örül, hogy végre elindulhat ez a képzés, hiszen ezzel erősítik az akadémiai státuszt.

Gálos László utánpótlás szakmai igazgató is fontos mérföldkőnek nevezte ezt a programot.

„Olyan szakembergárda áll rendelkezésre, ami a szintlépést lehetővé teszi. A foglalkozások hétfőn és kedden lesznek, a sportági képzés mellett nagy hangsúlyt kap az atlétika, az erőnlét és a sportpszichológia is, emellett nagyon fontos a megfelelő étkezésre való rávezetés is, már ebben a korban el kell kezdeni a sportoláshoz megfelelő étkezést. Eredetileg a kadett és junior korosztályban terveztük ezt a programot elindítani, de végül a gyermek és serdülő korosztályból is kiválasztottuk a legtehetségesebbeket. Ebben a programban lenni jó, de azt is jelenti, hogy ezektől a gyerekektől többet is várunk, a teher is nagyobb lesz rajtuk. Nem zárt a rendszer, a létszám bővülhet a későbbiek során, hiszen a gyerekek fejlődése eltérő” – mondta Gálos László.

Ezt követően a 14 játékos vehette át a névvel ellátott mezt, nadrágot és pólót, valamint egy Play in Győr-magazint tartalmazó csomagot.

A kiválasztott játékosok: Rákosi Emma, Gálos Hanna, Smuk Abigél, Németh Nelli, Kozma Kata, Rigó Dorina, Fodróczi Fanni, Bélafalvi Dóra, Mihály Panna, Tóth Noémi, Lép Izabella, Milkovics Réka, Sághi Kata és Geleta Fanni.