Kialakult csapatunk, a SERCO UNI Győr játékoskerete a 2023/24-es szezonra. Tavaly ezüstérmesek lettünk, és jó hír, hogy a magyar mag együtt maradt, így továbbra is Győrben játszik Ruff-Nagy Dóra, Dubei Debóra, Török Ágnes, Bach Boglárka, Dombai Réka. Távozik ugyanakkor Weninger Virág, Rozmán Lilla, Baffy Fanni, valamint a négy légiós, Aaryn Ellenberg, Beatrice Mompremier, Peyton Williams és Sabina Oroszová.

Az új játékosok között régi ismerős is van, hiszen a ma már magyar válogatott Cyesha Goree 2018 után tér vissza Győrbe. Az amerikai születésű kosaras 2015 és 2018 között három szezonon keresztül viselte a zöld-fehér mezt, ezalatt 772 pontot szerzett a magyar bajnokságban. Goree Győrben kezdte európai pályafutását, és Győrből lett magyar válogatott is. Goree a győri évei után az olasz Reyer Veneziahoz igazolt, majd a spanyol Perfumerias Avenida játékosa lett, 2019-ben visszatért Magyarországra a DVTK-hoz, az utóbbi három évet pedig Szekszárdon töltötte. A játékossal 2 évre írtunk alá. 

A magyar kontingenst erősíti Hegedűs Janka, aki a TFSE-MTK-tól érkezik Győrbe 2 évre (1+1), és a 4-es és az 5-ös pozícióban bevethető. A tapasztalt kosaras a Vasasban kezdte pályafutását, a Florida Nemzetközi Egyetemen négy évet kosárlabdázott, majd játszott Franciaországban, az MTK-ban, a PEAC-ban, a Ludovika Csatában is. Hegedűs az Universiade-válogatottban is pályára lépett 2017-ben, illetve a Földi Attila vezette 3x3-as nemzeti együttesnek is tagja volt 2022-ben, illetve jelenleg is Bécsben szerepel a 3x3-as világbajnokságon.

Gyöngyösi Janka a Ludovika Csata együttesétől érkezik a SERCO UNI Győrhöz. A fiatal kosaras évek óta tagja a különböző utánpótlás válogatottaknak, 17 évesen már bronzérmet szerezett a 2021-es hazai rendezésű világbajnokságon, többek között Cziczás Lászlóval a padon és Dombai Rékával csapattársaként. Tavaly a 2022-es görögországi U18-as Európa-bajnokságon hét mérkőzésen lépett pályára, míg idehaza 2021-ben a junior döntő legjobb játékosa lett. Jankával 3 (1+2) évre szerződtünk.

Molnárová Laura két év soproni kölcsönjáték után tér vissza Győrbe. Laura a 2017/18-as idényben csatlakozott először akadémiánkhoz, külföldi útlevele miatt először csak a szlovák bajnoki mérkőzéseken léphetett pályára az U13-as csapatban, majd 2018 júliusától – nemzetközi átigazolással – végleg Győrbe került, ahol az U14-es és az U16-os csapatban játszott. Laura szintén három évre (1+2) kötelezte el magát klubunkhoz.

Goree mellett további három légiós is csatlakozik hozzánk a szezonra.

Az amerikai irányító, Destiny Slocum a tavalyi Euro Cup-ellenfelünknél, a Botasnál is játszott az előző idényben, a szezont végül a Toulouse együttesében fejezte be. Az 1997-es születésű játékos 2015-ben U19-es világbajnoki címet ünnepelhetett az USA válogatottjával, a WNBA-ban 2021 óta szerepel. Slocum Európában megfordult Franciaországban és Törökországban. Destiny 2 évre írt alá Győrben.

Diamond Miller a WNBA-s Minnesota Lynxtől érkezik. A játékos 2001. február 1-én született, egyetemi évei alatt meghatározó alakja volt a Maryland csapatának. Miller 2017-ben aranyat nyert U17-es korosztályban az amerikai kontinenstornán, majd 2019-ben U19-es világbajnok lett az Egyesült Államokkal, illetve 2021-ben a felnőtt kontinensviadalon is diadalmaskodott nemzeti együttesével. Millert pár hónappal ezelőtt a WNBA játékosbörzéjén az első kör második választottjaként a Minnesota Lynx igazolta le. Diamond egyéves szerződést kötött csapatunkkal.

A brit-amerikai center, Kristine Anigwe a WNBA-s Chicago Skytól érkezik Magyarországra. A játékos Londonban született 1997. március 31-én, nigériai szülők gyermekeként, majd fiatalon az amerikai Phoenixbe költöztek, ahol megkapta az állampolgárságot is, így már fiatalként az USA válogatottjában szerepelhetett. Az U17-es és az U19-es nemzeti együttes tagjaként is világbajnoki címet tudott szerezni. Egyetemi éveit Berkeley-ben töltötte, majd a WNBA-ben megfordult több csapatban is. Európában először a török Belediyespor csapatában mutatkozott be, majd országon belül váltott csapatot, amikor a Mersin együttesébe igazolt. Az előző idényt az olasz Virtus Eirene Ragusa együttesében töltötte, most azonban kétéves szerződést írt alá csapatunkkal.

Fűzy András, a SERCO UNI Győr elnöke így nyilatkozott a játékoskeretről, a célokról: „A legutóbbi csapatot arra építettük, hogy visszakerüljünk a négy közé, végül ez olyannyira sikerült, hogy egészen a döntőig meneteltünk. A szurkolókat is szerettük volna visszacsalogatni a csarnokba, a végére ez is teljesült. Ez nagy felelősséggel is jár. Ami idén meglepetés volt, az jövőre már elvárás lesz, de ilyen az élet. Összetett szezon előtt állunk, mert megkaptuk az esélyt az Euroliga-szereplésre. Azt még nem tudni, selejtezni kell-e, de az biztos, a sorozatban a SERCO UNI Győr csapata ott lesz. Ezért is kellett változtatni a kereten, mert más feladatot, más felkészülést, más keretet igényel. Az biztos, vissza kell térni az akarat, a hit és a szenvedély hármashoz, mert hétről hétre komoly megmérettetés előtt állunk majd. Ehhez vezetőként annyit tudok tenni, hogy megfelelő hátteret és játékoskeretet biztosítunk.”

A város részéről Radnóti Ákos alpolgármester így fogalmazott: „Korábban a város már köszöntötte a csapatot. Kiemelt sportágként húszmillió forinttal támogatjuk a klubot, mely megszolgálja ezt. Öröm volt idén a meccsekre kijárni, különösen a végjátékban. Bízunk benne, ez a jövőben is így marad. Adyvárosban egy közös projekt fut a klubbal, a Grabo-sátorban épül el az utánpótlás új otthona.”

A Széchenyi-egyetemet Szombati-Serfőző Eszter, a Szolgáltatásokért és Hallgatói Életért Felelős Igazgató képviselte, aki elmondta: „Jár a gratuláció a csapatnak a szereplésért, hasonló szezonokat kívánunk a jövőben. Az egyetem számára fontos a győri sport, a női kosárlabdával régóta megvan a kapcsolat, melyet a közelmúltban még szorosabbra fűztünk. Fontos számunkra, hogy az UNI Győr-sportcsalád tovább erősödjön, minél több olyan sportolónak szeretnénk lehetőséget biztosítani, akik számára a tanulás is fontos.”

A sajtóesemény végén Fűzy András egy bekeretezett mezt, egy bajnoki ezüstérmet és egy sálat adott át a város és az egyetem képviselőjének.

Fotó: Nagy Gábor