Az akadémia korosztályok augusztus 1-jén, a fiatalabbak 8-án kezdték meg a felkészülést az új szezonra. Gálos Lászlót, az UNI Győr NKA szakmai igazgatóját az eddigi tapasztalatokról kérdeztük.

 

„Utánpótlásunk egyik fele a negyedik, a másik a harmadik hete dolgozik keményen azért, hogy majd az előttük álló feladatokat minél sikeresebben teljesítse. A szokásos nehézségekkel azért meg kell küzdeni, sokan hiányoztak és hiányoznak most is nyaralás, nyári táborok vagy most éppen az iskolák gólyatáborai miatt” – kezdte a szakember, aki a gyerekek hozzáállásával elégedett.

 

„Aki itt van, szívét-lelkét beleteszi az edzésekbe. Remélhetőleg ennek lesz eredménye, bár a versenynaptár nem minden korosztály esetben ideális. A junioroknak jövő héten már selejtezőt kell játszaniuk, ami elég későn derült ki, addigra a felkészülést már összeállítottuk. Nyilván nem tehetünk mást, mint alkalmazkodunk a helyzethez, így számukra a hagyományos Fűzy Ákos-Tapodi Péter-emléktornát már a jövő hétvégén megrendezzük. Örömünkre szolgál, hogy mindegyik torna nemzetközi. Sajnos a junioroknál, akik vasárnap az egyetemi kiscsarnokban lépnek pályára, a szlovák Slovan Bratislava lemondta a részvételt, de a cseh Brno itt lesz, velük kétszer is összecsaphatnak fiataljaink” – folytatta Gálos László, aki hozzátette: az országos szakember-hiány akadémiánkon is problémát jelent.

 

„Nemcsak nálunk, hanem más csapatoknál is hiánycikk a képzőedző. Tisztában vagyok vele, hiszen már nagyon régóta csinálom, hogy ez rendkívül alapos, már-már sziszifuszi munkát igényel, de erre nagy szükség van, hogy képzett játékosokat neveljünk a magyar női kosárlabdázás számára. Annak nagyon örülök, hogy bejelentkezett hozzánk sajátnevelésű játékosunk, Chroméj Hajnalka, aki egyébként az NB I/B-s és az egyetemi csapatunknak is játékosa, de szívesen edzősködne, és most a kadett korosztály mellett dolgozik, éppen az én másodedzőmként” – mondta végezetül az akadémia szakmai vezetője.