A fiba.basketball minden csapatról mély elemző cikket készített weboldalán, ahol a csapat esélyeit latolgatják. Ez alól a házigazda magyar csapat sem volt kivétel, és brutálisan őszintén teszik fel a kétséges kérdéseket a torna előtt. Az alábbiakban az ITT OLVASHATÓ eredeti cikk magyar fordítását olvashatjátok.

 

Több mint négy évtized telt el az egyetlen olimpiai szereplésük óta, és Magyarország számára kopogtat a lehetőség, de vajon át tudnak-e jutni egy kemény "halálcsoporton", hogy véget vessenek ennek a gyötrelmesen hosszú várakozásnak?

A keret

Székely Norbert vezetőedző nagyrészt ugyanarra a csapatra támaszkodhat, amely hosszú-hosszú idő óta a legjobb eredményt érte el a 2023-as női Európa-bajnokságon. Az elődöntőig menetelve épphogy lemaradtak a dobogóról, de eleget mutattak ahhoz, hogy azt sugallják, az olimpiai selejtezőn is ütőképesek lehetnek.

 

Az esélyeik középpontjában a Cyesha Goree, Juhász Dorka, Kiss Virag és Határ Bernadett alkotta tehetséges belső kvartett áll. Ez a frontvonal rendelkezik a magasság, a méret, és a mozgékonyság minden elemével, ami elég ahhoz, hogy igazi fejfájást okozzon az ellenfeleknek. Lelik Réka a négyes poszton vitathatatlanul az "X-faktoruk", aki a kulcspillanatokban lendületet adhat.

 

Kintről nagyrészt Studer Ágnes, Dubei Debóra és Aho Nina gondoskodik majd a pontokról.

A kérdés

Miközben a magyar csapat ereje az, ami miatt a 2023-as női Európa-bajnokságon olyan jól szerepeltek, és sok új csodálót szereztek, ezen a magasabb globális szinten szükségük lehet egy játékosra, aki a kritikus pillanatokban a győzelmek kiharcolására képes. Néhány riválisukkal ellentétben nem feltétlenül van kiemelkedő és bizonyított opció.

 

Vajon ez problémát jelent majd a szoros meccseken, vagy ez a tény valóban megnehezíti majd az ellenfelek dolgát védekezésben?

A remény

Bár valószínűleg szerencsétlennek érzik a magyarok, hogy a "halálcsoportba" kerültek, valójában Magyarország nem tartozik az igazi esélyesek közé. De talán ez a címke jól is áll nekik, mert a csapatmunkájuk az, ami a legjobb, és ez elég lehet ahhoz, hogy kiharcolják a kijutást a játékokra.

 

Kulcsfontosságú területeken rendelkeznek minőséggel, azonban a kollektív erő, a fizikum és a kemény munka iránti mohó étvágy a pálya mindkét végén az, amiről gondoskodniuk kell, hogy a legjobb esélyt szerezzék a továbbjutásra.

 

A félelem

A nyomás és az elvárások eluralkodhatnak rajtuk a hazai szurkolók előtt, és egy ilyen arany lehetőség kicsúszhat a kezük közül. Ha a magyarok olyan lendületes kosárlabdát tudnak játszani, mint tavaly, akkor van esélyük, de nem engedhetik meg maguknak, hogy túl nagy nyomás érje őket, mentálisan erősnek kell lenniük.

 

Egy nemzetközi színtéren is elit csapat kialakulásához szükséges létfontosságú a "gyilkos ösztön" kifejlesztése. Ha sikerül a kijutás közelébe jutni, be kell lépniük az ajtón, különben megbánhatják.

Fotó: Girgász Péter/MKOSZ