Augusztus 9-én sorsolták ki a csoportokat Münchenben, az EuroLeague Women sorozatra, amelyben hét év után csapatunk is érdekelt lesz. Igazán impozáns ellenfelekkel találkozunk majd az Egyetemi sportcsarnokban, a női kosárlabda krémje érkezik majd Győrbe. Ezen a héten egyesével minden ellenfelünket közelebbről is bemutatunk szurkolóinknak. A kalapok szerinti besorolás alapján, hátulról megyünk felfelé, ezúttal a Basket Landes együtteséről tudhattok meg többet.

 

A francia klub gyökerei Eyres-Moncube-ban vannak. A Saint-Severtől 5 kilométerre található, 358 lakosú faluban alakult meg az egyesület, jelenleg Mont-de-Marsan városában játssza mérkőzéseit. A 30 ezres település Franciaország délnyugati részén, Aquitania régiójában található, és ez Landes megye székhelye.

A klub fennállása több mint 20 éve alatt a francia liga meghatározó csapatává nőtte ki magát, legnagyobb sikerét a 2020/21-es szezonban érte el: megnyerte hazája bajnokságát. Az alapszakaszban ugyan harmadik lett az együttes, a negyeddöntőben a Roche gárdáját győzte le, az elődöntőben a Lyont múlta felül, a döntőben pedig a Montpellier sem tudta megállítani a Basket Landes gárdáját.

 

Hazai fronton még két nagy siker fűződik a klub nevéhez: 2022-ben és 2023-ban a Francia Kupát is elhódította.

 

A nemzetközi kupában 2011/12-ben mutatkozott be a Basket Landes, az Európa-kupában 3–3 győzelemmel és vereséggel 2. lett a G csoportban, majd az Arras a nyolcaddöntőben kétszer is legyőzte, így kiesett. Háromszor is megnyerte EK-csoportját az elmúlt években az együttes, utoljára a 2019/20-as szezonban, és ott az OGM Orman ellen 2–0-val bejutott a negyeddöntőbe is, ám a koronavírus-járvány miatt a szezon hátralévő részét törölték.

 

A 2020/21-es szezonban az Euroligában indult a csapat: a D csoport negyedik helyén végzett 1 győzelemmel és 5 vereséggel.

A 2021/22-es szezonban 7–7 siker és kudarc volt a mérleg, ezzel 6. lett az együttes, és az Európa-kupa negyeddöntőjében folytathatta, ahol a szintén francia Tango Bourges búcsúztatta. Az első meccset ugyan 65–63-ra a Landes nyerte, a visszavágón 74–55-re kikapott, így 120–137-es összesítéssel kiesett.

 

A tavalyi szezonban 4 győzelemmel és 10 vereséggel a csoport 7. helyén fejezte be az Euroliga küzdelmeit a Basket Landes. Győzni tudott a belga Mechelen otthonában, otthon a spanyol Avenida ellen, Sopronban (59–62) és hazai környezetben a DVTK ellen (72–63).

 

Ami az idei keretet illeti, a klub honlapján lévő lista szerint Alexis Peterson, a Csata tavalyi keretéből ismerős Samantha Fuehring, továbbá Marie Pardon, Angela Salvadores, Sixtine Macquet, Clarince Djaldi-Tabdi, Luisa Geiselsoder, Yohana Ewodo, Louise Bussiere és Kendra Chery alkotja eddig a csapatot.

 

Közülük négyen légiósok: Peterson és Fuehring amerikai, Salvadores spanyol, Geiselsoder pedig német.

 

Várhatóan hamarosan tovább bővül majd a keret, érdemes figyelni, kik érkeznek majd riválisunkhoz.

Fotó: Basket Landes Facebook oldala