Augusztus 9-én sorsolták ki a csoportokat Münchenben, az EuroLeague Women sorozatra, amelyben hét év után csapatunk is érdekelt lesz. Igazán impozáns ellenfelekkel találkozunk majd az Egyetemi sportcsarnokban, a női kosárlabda krémje érkezik majd Győrbe. Ezen a héten egyesével minden ellenfelünket közelebbről is bemutatunk szurkolóinknak. A kalapok szerinti besorolás alapján, hátulról kezdjük. Cikksorozatunk záró részében a Perfumerias Avenida Salamanca csapatát ismerhetitek meg.

 

Az Avenida egy egyetemi sportklubként született meg, 1988-ban, majd 1994-ben a Salamancai Egyetem bár megmaradt a klub életében, de átengedte a jogokat a CB Halcón Viajes csapatának. A Perfumerias Avenida nevet 2002-ben, jelenlegi főszponzora beszállásával vette át a Salamanca, amire beindult a klub szekere és a 2005/06-os szezonban már fel is ülhetett Spanyolország trónjára, első ízben.

A története során összesen 8 alkalommal nyerte meg a spanyol bajnokságot és 11 alkalommal végzett ezüstéremmel. A Spanyol Király Kupa küzdelmeit 10-szer nyerte meg, a Spanyol Szuperkupát pedig 9-szer. A klub legnagyobb sikere egyértelműen a 2011-es Euroliga győzelem, amelynek MVP-je a napjainkban is szupersztárnak számító Alba Torrens volt. Ugyanebben az évben az Európai Szuperkupát is megnyerték a spanyolok.

 

Az előző idényben harmadik helyen végzett az Avenida a spanyol bajnokság alapszakaszában. A lejátszott 30 találkozóból 24-et tudott megnyerni és 6-ot veszített el. Az előtte végző UNI Girona szintén ezekkel a mutatókkal fejezte be az alapszakaszt. A negyeddöntőket oda-visszavágós rendszerben játsszák Spanyolországban, itt az Avenida a Cadi La Seu együttesével találkozott. Leendő ellenfelünk kettős győzelemmel ment be az elődöntőbe, ahol a Barcelona CBS várta őket. Újabb kettős győzelmével döntőbe jutott a kék-fehér együttes, az alapszakasz győztes Pamesa Valenciával szemben. A bajnoki döntő két győztes meccsig tartó párharcában a Valencia bizonyult jobbnak, 2-0-ra verte az Avenidát, akinek így maradt az ezüstérem.

Az Euroligában a B csoportban szerepelt az Avenida, amelyet a csoportkör után a harmadik helyen fejezett be, 9 győzelemmel és 5 vereséggel. A negyeddöntőben a Prága jött szembe, ahol két győztes meccsig ment a párharc. Az első találkozón 77-56-ra nyert a Prága, majd Salamancában 73-71-re nyert a hazai csapat. A mindent eldöntő mérkőzésen Prágában aztán 74-66-ra győzött az USK Praha és kiütötte az Avenidát.

 

A spanyol második szakmai munkáját továbbra is Pepe Vazquez irányítja majd, illetve több maradója is van a klubnak. Maria Fasoula, Silvia Dominguez, Leonor Rodriguez-Manso és Andrea Vilaro szerződése 2024-ig szól, így velük biztosan találkozhatunk az Egyetemi sportcsarnokban. Jelenlegi állás szerint hat új játékos érkezett Salamancába: Alexis Prince a mexikói Astrostól, Olcay Cakir-Turgut a Fenerbahcetól, Bria Hartley a Connecticuti Egyetemről, Antonia Delaere az olasz Velencétől, Laura Gil egy másik Euroligás ellenfelünktől, a Basket Landes-tól és Lucia Rodriguez a Real Canoetól teszi át székhelyét az Avenidához.

Fotó: Club Baloncesto Perfumerías Avenida Facebook, fiba.basketball