Augusztus 9-én sorsolták ki a csoportokat Münchenben, az EuroLeague Women sorozatra, amelyben hét év után csapatunk is érdekelt lesz. Igazán impozáns ellenfelekkel találkozunk majd az Egyetemi sportcsarnokban, a női kosárlabda krémje érkezik majd Győrbe. Ezen a héten egyesével minden ellenfelünket közelebbről is bemutatunk szurkolóinknak. A kalapok szerinti besorolás alapján, hátulról kezdjük, következzék a török Besiktas JK együttese.

 

A Besiktas Sportklub 1902-ben alakult, Isztambul Besiktas kerületében, amikor 22 fiatal, testnevelő gyakorlatokat végzett Oszmán pasa udvarházának kertjében. Először a klub csak birkózással, ökölvívással, vívással és atlétikával foglalkozott. A klubot hivatalosan 1910-ben jegyezték be, mint Törökország első sportegyesületét. A kosárlabda szakosztályt 1933-ban alakították, akkor még csak férfi csapattal, a női együttesre 1967-ig kellett várni. A nők hamarabb arattak sikereket, mint a férfiak, hiszen három éven belül Isztambul bajnokságot is nyertek, majd meg sem álltak zsinórban hat címig.

A török női bajnokságot 1984-ben nyerték meg először, majd ’85-ben sikerült megismételni ezt a teljesítményt. Ezután 20 év telt el a következő bajnoki aranyig, 2005-ben tudtak ismét felülni a női bajnokság trónjára, viszont azóta nem. Összesen háromszor lettek Törökország legjobbjai, háromszor pedig az ezüstérmet szerezték meg. A Török Kupát még egyszer sem sikerült megnyerniük, 1997-ben, 2002-ben, 2005-ben és 2007-ben is meg kellett elégedniük az ezüstéremmel. A Török Elnöki Kupát egy ízben hódították el, 2006-ban.

Hosszú sorozata van Európában is lehetséges ellenfelünknek, viszont az Euroligában mindössze egyetlen alkalommal játszhatott, a 2008/2009-es idényben. Ott az A csoport ötödik helyén végzett, majd kikapott a negyeddöntőben a Jekatyerinburgtól. Az Euroliga kaland előtti három évben az Euro Cup küzdelmeiben vett részt a Besiktas, illetve 2009 óta nyolc idényt töltött el a második számú európai ligában. Legjobb eredményük itt negyeddöntő volt 2006-ban, 2015-ben és 2016-ban. Utoljára Európa színpadjára a 2019/2020-as szezonban léptek.

 

Az előző szezonban nem igazán mentek úgy a dolgok, mint azt a Besiktas szerette volna. Összességében negatív mérleggel zárta a bajnokság alapszakaszát a fekete-fehér együttes, 12 győzelemmel és 14 vereséggel, a tabella hetedik helyén végzett, amivel megpecsételte a sorsát a rájátszásban, mivel az alapszakasz győzelemről 1 ponttal lemaradó Fenerbache ellen kellett volna elődöntőbe jutnia. Erre azonban semmi esély nem mutatkozott, sima 2-0-val ütötte ki a későbbi Euroliga győztes sztárcsapat. A törökök  legjobbja a bajnokságban Dana Evans volt, aki 26 találkozón 611 pontot szerzett, ami 23 pontos átlagot jelent. Ezzel nem csak a Besiktas legjobb pontszerzője volt, hanem az egész bajnokságé is. Ahogyan azt már említettük, tavaly nem szerepelt európai sorozatban a török együttes.

A Besiktas weboldala szerint a tavalyi együttes keretéből öten maradtak: a csapat és a liga legjobbja Dana Evans, valamint Melek Uzunoglu, Kübra Sevindik, Elif Bayram és Zeynep Can. A nemzetközi hírekben eddig három új igazolást találhatunk. A Besiktasban folytatja a 201 centiméter magas kínai Li Yueru, aki jelenleg a Chicago Sky (WNBA) játékosa, a szerb-portugál Jovana Nogic, aki tavaly az Avenida Salamancát erősítette, illetve a volt magyar válogatott és egykori győri játékos Tijana Krivacevic is.

 

A Besiktas a selejtezőben a lengyel Polkowice csapatát kapta az augusztus 9-i sorsoláson. A párharcot hazai pályán kezdheti. A mérkőzésekre szeptember 20-án és 27-én kerül sor.

Fotó: Besiktas JK Facebook oldala