Augusztus 9-én sorsolták ki a csoportokat Münchenben, az EuroLeague Women sorozatra, amelyben hét év után csapatunk is érdekelt lesz. Igazán impozáns ellenfelekkel találkozunk majd az Egyetemi sportcsarnokban, a női kosárlabda krémje érkezik majd Győrbe. Ezen a héten egyesével minden ellenfelünket közelebbről is bemutatunk szurkolóinknak. A kalapok szerinti besorolás alapján, hátulról kezdjük, ezúttal a BC Polkowice együttesével.

 

A Polkowicei Sportklubot 1983. szeptember 8-án alapították, azzal a céllal, hogy egy erős atlétikai szakosztály jöhessen létre a fiatal tehetséges polkowiceieknek. A klub vezető szakágai sokáig az atlétika és a kézilabda voltak, majd 1984-ben megalakult a röplabda szakosztály is, amit 1992-ben a triatlon és a női kosárlabda követett. A női kosarasok az 1999/2000-es idényben, a lengyel szövetség bajnoki átrendezések következményeképpen, feljutottak az első osztályba, azonban ezzel egyidőben megalakult a lengyel topliga, az Ekstraklasa is, ami az új elsőosztályt jelentette. A 2000/2001-es szezon hozta meg az első áttörést, a polkowicei lányok mindössze egy mérkőzést elveszítve, feljutottak a lengyel topligába, majd egy évvel később ötödik helyen zárták azt. A narancssárga-fekete alakulat lépcsőről lépcsőre haladt a siker felé, negyedik helyek és bronzérmek következtek a kétezres évek elején. A 2007/2008-as szezonban debütált az európai porondon a Polkowice, éppen ellenünk játszotta első meccsét és győzött. 2011-ben első bajnoki döntőjét játszhatta a lehetséges ellenfelünk, de végül csak ezüstéremmel zárt, 2013-ban viszont simán nyerte hazája bajnokságát és kupáját is, sőt mi több, az Euroligában is a legjobb nyolc közé jutottak. Az elmúlt 10 évben folytatta meghatározó szerepét a Polkowice.

A lengyel együttes összesen háromszor nyerte meg a már Energa Basket Ligának nevezett hazai bajnokságot (2013, 2018, 2022), ötször az ezüstérmet (2011, 2012, 2014, 2021, 2023) és háromszor a bronzérmet (2005, 2007, 2017). A Lengyel Kupa küzdelmeiből összesen ötször került ki győztesen a narancsos csapat (2004, 2013, 2019, 2022, 2023). A 2022/23-as szezon a legsikeresebb idénynek mondható a klub történetében, hiszen a Lengyel Szuperkupa és Lengyel Kupa siker mellett, bajnoki ezüstöt és ragyogó Euroliga szezont tudhat a háta mögött a csapat.

 

Az előző idényben az Energa Basket Liga 20 meccsen alapszakaszában 17 győzelmet aratott a Polkowice, illetve három vereséget könyvelhetett el. Ezzel a teljesítménnyel a rájátszás szempontjából előkelő második helyet szerezték meg, a Gorzow mögött. A hetedik helyen végző Polonia Varsót simán kiütötték 3-0-ra a negyeddöntőben, ahogyan a hatodik Sosnowiecet is az elődöntőben, szintén 3-0-ra. A döntőben a meglepetésre csak negyedik Lublin volt a Polkowice ellenfele, ez viszont egyáltalán nem látszott az ellenfelen. Oda-vissza potyogtak a győzelmek, végül pedig mindent eldöntő, ötödik mérkőzésre került sor, amit drámai találkozón 82-83-ra a Lublin nyert, ezzel megfosztva a narancsosokat a bajnoki címtől. A bajnoki ezüst ezúttal Euroliga selejtezőt ér a Polkowicének. A csapat húzóembere az amerikai Erica Wheeler volt, aki 24 mérkőzésen 15,7-es átlagot produkált.

Az Euroligában az A csoportban versenyzett a Polkowice, a Fenerbache, a Prága, a Valencia, a Bourges, a Bologna, a Szekszárd és az Olympiacos ellen, ahol végül 8 győzelemmel és 6 vereséggel a csoport ötödik helyén végeztek. A rájátszásról mindössze egy pontaránnyal maradtak a Bourges mögött, akik ugyanolyan győzelmi mutatóval mentek tovább a legjobb 8 közé. A lengyelek a Szekszárdot és az Olympiacost oda-vissza verték, illetve a Bourges, a Valencia, a Prága volt még az áldozatai között. Nagy meglepetésre a későbbi győztest, a török Fenerbachet nagyon simán, 27 ponttal győzte le hazai pályán. Az európai színtéren a legeredményesebb játékos ismét Erica Wheeler volt, aki 10 mérkőzésen, 32 perc alatt 15,7 pontot átlagolt, mindezt 90%-os hatékonysággal. Mögötte Stephanie Mavunga következett 11 meccsen 15,5 pontos átlaggal.

 

A Polkowice jövő évi keretéből eddig kilenc játékos ismert, akik közül nyolc fő hosszabbított a klubbal. Weronika Gajda, Stephanie Mavunga, Klaudia Gertchen, Zala Friskovec, Liliana Banaszak, Julia Piestrzynska, Wiktoria Zasada, Inga Stepien marad narancssárgában a 2023/24-es idényben is. Emilia Kosla az eddig ismert egyetlen igazolása a lengyeleknek, aki a szintén Euroliga selejtezős TTT Riga együtteséből érkezik. Érdemes figyelni esetleges ellenfelünk közösségi oldalait, hiszen a szövegezésből úgy sejthető, hogy hamarosan újabb bejelentések következhetnek.

 

Az augusztus 9-i müncheni sorsoláson, a Polkowice a török Besiktas együttesét kapta a selejtezőben. A mérkőzésekre szeptember 20-án és 27-én kerül sor, előbbi Törökországban, utóbbi pedig Lengyelországban.

Fotó: BC Polkowice Facebook oldala