Augusztus 9-én sorsolták ki a csoportokat Münchenben, az EuroLeague Women sorozatra, amelyben hét év után csapatunk is érdekelt lesz. Igazán impozáns ellenfelekkel találkozunk majd az Egyetemi sportcsarnokban, a női kosárlabda krémje érkezik majd Győrbe. Ezen a héten egyesével minden ellenfelünket közelebbről is bemutatunk szurkolóinknak. A kalapok szerinti besorolás alapján, hátulról kezdjük, ezúttal a ZVVZ USK Praha együttesével.

 

A cseh elitklubot 1953-ban alapították, a sikerszériája pedig már 1970-es években elkezdődött – értelemszerűen akkor még a csehszlovák bajnokságban. Először 1973-ban lett bajnok a prágai alakulat, mely 7-szer szerezte meg a csehszlovák bajnoki címet, az utolsót 1989-ben.

 

A cseh ligában is folytatódott a kiváló sorozat. Itt 1993-ban ért fel először a csúcsra, 2011 óta pedig zsinórban nyeri az aranyakat a honi pontvadászatban az együttes, összesen 17 cseh első helye van a klubnak. Emellett 15-ször lett ezüstérmes a csehszlovák, illetve a cseh bajnokságban.

A hazai dominancia mellett a nemzetközi porondon is meghatározónak számít az USK Praha, mely már 1976-ban Ronchetti-kupát nyert, 1993-ban döntőt játszott a Kupagyőztesek Kupájában. A 2000-es évek óta az Euroliga egyik legjobb klubja lett a prágai, 2004 óta szerepel a legrangosabb sorozatban, többször jutott el a végjátékig, sőt, a 2014/15-ös kiírásban meg is nyerte az Euroligát, ugyanebben az évben pedig Szuperkupa-győztes is lett.

 

A csehek edzője az a Natalia Hejková, aki korábban Sopronban is dolgozott. A 69 éves szakember 2012 óta irányítja a prágai csapatot, vezetésével minden évben bajnok lett az együttes, és az EL-siker is az ő időszakára esik. Emellett az ő nevéhez fűződik az a páratlan sorozat, miszerint a csapat zsinórban 256 mérkőzésen maradt veretlen.

 

A prágaiak tavaly az Euroliga A csoportjában 10 győzelemmel és 4 vereséggel a második helyen végeztek. A Szekszárdot hazai pályán 82–71-re verték, majd a tolnaiak otthonában 95–56-os sikert értek el a csehek.

 

A folytatásban a spanyol Avenida várt a Hejková-csapatra, az első meccsen 77–56-ra győzött az USK, a második találkozón 73–71-re az ellenfél diadalmaskodott. A párharcot eldöntő harmadik felvonásban megint a csehek voltak jobbak (74–66).

 

A négyes döntőben a török Mersin ellen nem sok esélyük volt a prágaiaknak (58–78), a bronzmérkőzésen az olasz Schióval szemben ugyanakkor csak nagy csatában maradtak alul (56–59).

 

A csapat az idei szezonban is erősnek tűnik, legalábbis erről árulkodik a honlapjukon megtalálható játékoskeret. A cseh sztárcsapatot Maite Cazorla, Maria Conde, Emese Hof, Brionna Jones, Ezi Magbegor, Teja Oblak, Karolína Petlanová, Mariana Pribylová, Veronika Sípová, Veronika Vorácková, Valériane Vukosavljevic, Tereza Vyoralová alkotja. Közülük többen is simerősek lehetnek a magyar szurkolók számára: Ezi Magbegor a Sopron Basketet, Teja Oblak pedig a Szekszárdot erősítette korábban