Sporttörténelmi sikert ért el a magyar női válogatott, hiszen bronzérmet szerzett a debreceni U19-es világbajnokságon. A hazai együttes az első magyarországi kosárlabda-vb-n az első érmét szerezte meg az U19-es korosztályban. Már a nyolc közé jutás is minden idők legjobb magyar szereplése volt, de ezt tovább tudta írni Cziczás László együttese.

Élvezte a bizalmat

A sikerből Dombai Réka, az UNI Győr MÉLY-ÚT játékosa is jócskán kivette részét, hiszen csapatkapitányhoz méltó teljesítményt nyújtott.

„Fergeteges élmény volt hazai közönség előtt szerepeni és itt érmet nyerni, amit csak legmerészebb álmunkban gondoltunk. A körülmények is nagyon jók voltak, minden kívánságunkat lesték. Bevallom, még mindig nem tudom felfogni, hogy felállhattunk a dobogóra, lesz egy kis idő, amíg ezt feldolgozzuk. Nekem ez a harmadik világbajnokságom volt, eddig mindig lecsúsztunk az éremről. Most összejött. Örömmel viszem majd az első edzésre a jövő héten, mert ezt a hetet megkaptuk pihenőnek” – mondta Dombai Réka, aki élvezte azt, hogy bíznak benne.

„Sokat vártak tőlem, leginkább azt, hogy húzóember legyek. Örülök, hogy ennek megfeleltem, de sokat számított, hogy bíztak bennem az edzőim és a társak  is, így azért lényegesen könnyebb volt” – tette hozzá.

Nincs de

A győriek másik játékosa, Rozmán Lilla első világversenyén vehetett részt, rögtön egy bronzzal zárt, ami nem rossz belépő.

„Előtte sokat beszélgettem az ilyen téren rutinosabb társakkal, és mindegyikük azt mondta, nagyon jó egy ilyen vb, de mindig volt egy de is, hogy mi a nehézség, a rossz. Nos, most hogy túlvagyunk rajta, én még mindig várom azt, hogy mi lehetne a de. Viszont nincs ilyen. Ez a világbajnokság úgy volt tökéletes, ahogyan megéltük. Ez is volt az elvárás a szakmai stáb részéről, az egész felkészülés során azt erősítették bennünk, hogy érezzük jól magukat, hiszen hazai közönség előtt szerepelünk, ami nem mindennap esik meg egy játékossal. Az érmet senki sem gondolta volna, így még hatalmasabb öröm, hogy mégis ott lóg a nyakunkban ez a medál. Ez plusz motivációt ad a folytatásra a klubban, ahol várhatóan több feladat vár rám, ugyanakkor az eddiginél is több munka, hogy megfeleljek az elvárásoknak” – mondta Rozmán Lilla, aki szintén jövő héten kezdi meg a klubcsapattal a felkészülést.

Amerikai tanulmányok

A győriek sajátnevelésű játékosa, Kéita Aya az ősztől San Franciscóban folytatja tanulmányait és a kosárlabdázást. Ő sem gondolta volna, hogy vb-bronzérmesként utazhat augusztus végén az Egyesült Államokba.

„Úgy mentünk a vb-re, hogy hazai rendezésű világversenyen szeretnénk szépen szerepelni. Konkrét célt nem tűztünk ki, de még a négy közé jutásban sem mertünk bízni, az éremben meg pláne. Még nem is fogtam fel igazán ezt az egészet, de nagyon boldog vagyok. Különböző stílusú csapatokkal szemben kellett meccsről meccsre helytállni, de a stáb olyan jól felkészített bennünket, hogy ez nem okozott gondot. A nyolc közé jutáskor azért már kezdtük elhinni, hogy jó csapat vagyunk, és akkor már kicsit álmodoztunk arról, hogy a dobogóra odaérhetünk” – mondta a fiatal játékos, aki a jelen állás szerint négy évet tanul kint.

„Business szakon tanulok, de még nem döntöttem el, milyen irányba megyek majd el pontosan. Majd meglátjuk, milyen lehetőségek lesznek. Nagyon izgatott vagyok, kicsit furcsa, hogy annyi év után nem Győrben kezdem a felkészülést, de remélem, leszek még a klub játékosa” – mondta Kéita Aya.