Tizenhét országból 46, köztük nyolc magyar csapat vesz részt a szombaton, Debrecenben kezdődő 3x3-as egyetemi kosárlabda Európa-bajnokságon. Az Eb-re 19 női és 27 férficsapat nevezett. A sportolók a kontinens legnagyobb intézményeiből érkeznek, így várhatóan a közönség olyan amerikai kosárlabdázókat is láthat majd, akik Európában tanulnak.

 

A női mezőnyben a Széchenyi István Egyetem is szerepel, a csapatot az UNI Győr 3x3-as magyar bajnokságon ezüstérmes együttes játékosai alkotják. A nőknél a győriek mellett a Debreceni, a Miskolci és a Testnevelési Egyetem indít csapatot, Európa országaiból még 15 egyetem gárdája lép pályára.

 

„Bánszegi Borbála, Szűts Boglárka, Horváth Dóra és Perl Zsófia összeállításban szerepelünk Debrecenben – kezdte dr. Barthalos István edző. – Úgy érzem, jó volt a felkészülésünk, végig edzettek a lányok, így tiszta lelkiismerettel tudunk nekiállni a tornának. Nem ismerjük az ellenfeleket, ráadásul az egyetemi bajnokságok pikantériáját az adja, hogy nem tudni, melyik egyetem milyen játékosait hozza el. Mi úgy készülünk, hogy mindegyik a lehető legjobb összeállításban érkezik az Eb-re, a címvédő ukránok például mindig nagyon erősek, általában a komplett válogatottat indítják. Bízom benne, hogy jó napokat fognak ki a lányok, és küzdelmes, harcos mérkőzéseket tudunk játszani, ha így lesz, akkor már elégedett leszek. Sok függ egyébként a sorsolástól, illetve az is kérdés, hogy milyen lesz az időjárás, az esetleges extrém meleg is nagyban befolyásolhatja a végeredményt.”

 

A szombati nyitóünnepség után – a sorsolást is ezen a napon tartják – a mérkőzéseket vasárnaptól a következő szerdáig rendezik minden nap 9 és 13 óra, valamint 16 és 22 óra között. A döntők a zárónapon 20.10 és 20.35-kor kezdődnek. Az eseményre a belépés díjtalan.