November 9-én Sopronban kezdi meg az Európa-bajnoki selejtezősorozatot a magyar női válogatott. Székely Norbert együttese Szlovéniával játszik – a találkozó 18 órakor kezdődik–, majd 12-én, 15 órakor Finnországban lép pályára. A csoport tagja még Bulgária.

A szakmai stábban vezetőedzőnk, Cziczás László másodedzőként, Burdi Szabolcs pedig fizioterapeutaként kapott helyet, míg a keretben öt SERCO UNI Győr-játékos szerepel: Dubei Debóra – ő egyben a válogatott csapatkapitánya –, Dombai Réka, Cyesha Goree, Ruff-Nagy Dóra és Török Ágnes.

 

Dubei Debivel beszélgettünk, de nemcsak a válogatottról, hanem csapatunk eddigi szerepléséről, valamint szemsérüléséről is.

 

– Kezdjük a legfontosabbal: hogy van a szemed?

– Szerencsére már sokkal jobban. Ahhoz képest, amilyen volt az első napokban, teljesen meggyógyult. Azért még mindig van egy homályos látás, ami zavaró tud lenni, de próbálok ehhez hozzászokni. Az orvosok szerint hosszabb a gyógyulási idő, nagyjából két hónapra van ehhez szükség. Ha úgy alakul, esetleg kapok kontaktlencsét a kosárlabdához, az autóvezetéshez. Amúgy szerencsére komolyabban nem sérült a szemem, műteni sem kellett, szaruhártyán lett egy karcolás, olyan, mint mondjuk a bőrön. Csak itt egy kicsit más.

 

– A sérülés előtt jó formában voltál, most, hogy visszatértél, hogy érzed, mennyire tudtál formába lendülni?

– Én is úgy érzem, hogy jól ment előtte a játék, de az is természetes, hogy ha nem tud valaki edzeni, veszít kicsit a formájából. Nekem inkább a magabiztosság veszett el, de kezdek visszatalálni önmagamhoz. A keddi Euroliga-meccset is már sokkal jobban bírtam, a lábamba is visszajött a „rutin”.

– Ha már az Euroligát említetted, egy győzelem és négy vereség a mérleg, de két meccsen is nyert helyzetből lett hosszabbítás, majd vereség. Mi hiányzott ezeken a mérkőzéseken?

– Nagyon sajnálatos, hogy így alakultak ezek a mérkőzések. Nyilván a ha a sportban nem játszik, de állhatnánk jobban is. Talán a szerencse sem állt mellettünk, a végén pedig figyelmetlenebbek voltunk, amit ezen a szinten könyörtelenül büntetnek a csapatok. Ezekből tanulni kell, hasznosítani a tapasztalatokat, amire azért is lesz nagy szükségünk, mert sokkal feszítettebb tempó vár ránk, kevesebb lesz a hazai meccsünk, így sok utazás is lesz a meccsek között. Ezekbe nem fér bele, hogy akár csak pár másodpercre is, de elalszunk meccs közben. Ami segíthet, hogy ha Diamond Miller visszatér, vele kiegészülve bővül a rotációnk. Felesleges ezen agyalni már, de ha Polkowicében eggyel többen vagyunk, lehet, nincs a hosszabbítás sem.

 

– A bajnoki szerepléssel ugyanakkor eddig nincs gond, a csapat hozta a kötelezőket.

– Abszolút így van, de eddig leginkább olyan csapatokkal játszottunk, melyek inkább a tabella második feléhez tartoznak. A válogatott szünet után élesedik a helyzet, jönnek a Pécs, a Szekszárd, a Sopron, DVTK elleni meccsek, azaz szinte Euroliga-szintű ellenfelekkel mérkőzünk meg. Nyilván ezt tudtuk, de nincs mese, ebből is a legjobban kell kijönnünk, hiszen az a terv, hogy bajnoki döntőt játsszunk, amit szeretnénk is megnyerni. Ugyanakkor sok minden történt az elmúlt időszakban, gondolok itt a Sopron igazolásaira. Pozitívan kell azonban hozzáállni, ha a csapatkohézió még erősebb lesz, annak az eredményeken is meg kell látszódnia.

 

– Kezdődik az Eb-selejtező. Mit vársz a válogatottól?

– Mindenképpen két győzelmet. Egyik sem lesz azonban könnyű, hiszen a szlovénok elég erősek. Játszottunk velük az Eb-re való felkészüléskor, és akkor ezt megtapasztaltuk. Hazai pályán azonban nem szabad hibáznunk. A finnek ellen sem lesz egyszerű dolgunk, hiszen nem gyenge a válogatottjuk, két-három jó játékosuk van. Ők is fejlődőben vannak, és otthon biztosan mindent beleadnak, ráadásul nincs teher a vállukon sem. Ennek ellenére ha odafigyelünk, akkor meglehet a két győzelem.

 

– Mennyire kell egyébként már most készülni a februári olimpiai selejtezőre? Vagy egyelőre a soron következő feladatra koncentráltok?

– Azt gondolom, mivel annyi idő nincs, február hamar itt lesz, valamennyire már arra a tornára is készülünk, de azért az egy másik kávéház lesz. Sokkal erősebb csapatok ellen, viszont a helyszín azért ismerős lesz, ilyen szempontból nem rossz, hogy most hosszabb időt tudunk Sopronban dolgozni. Ez előny lehet. Ez azonban még odébb van, jó lenne két Eb-selejtezős sikerrel hangolódni a kvalifikációra.

Fotó: Girgász Péter