Kedden 19 órakor Euroliga-mérkőzésen a lengyel KGHM BC Polkowice otthonában lép pályára csapatunk, a SERCO UNI Győr.

 

A Polkowicei Sportklubot 1983. szeptember 8-án alapították, 1992-ben lett női kosárlabda szakosztálya az egyesületnek. A kosarasok az 1999/2000-es idényben a lengyel szövetség bajnoki átrendezésének köszönhetően feljutottak az első osztályba, ezzel egyidőben pedig megalakult a lengyel topliga, az Ekstraklasa is, ami az új első osztályt jelentette. A 2000/2001-es szezon hozta meg az első áttörést, a polkowicei lányok mindössze egy mérkőzést elveszítve, feljutottak a lengyel topligába, majd egy évvel később ötödik helyen zárták azt. A narancssárga-fekete alakulat lépcsőről lépcsőre haladt a siker felé, negyedik helyek és bronzérmek következtek a kétezres évek elején. A 2007/2008-as szezonban debütált az európai porondon a Polkowice, éppen ellenünk játszotta első meccsét és győzött.

 

A lengyel együttes összesen háromszor nyerte meg a hazai bajnokságot (2013, 2018, 2022), ötször volt ezüstérmes (2011, 2012, 2014, 2021, 2023) és háromszor bronzérmes (2005, 2007, 2017). A Lengyel Kupa küzdelmeiből összesen ötször került ki győztesen a narancsos csapat (2004, 2013, 2019, 2022, 2023). A 2022/23-as szezon a legsikeresebb idénynek mondható a klub történetében, hiszen a Lengyel Szuperkupa- és Lengyel Kupa-siker mellett bajnoki ezüstöt és ragyogó Euroliga szezont tudhat a háta mögött a csapat.

 

A legrangosabb európai kupasorozatban az A csoportban versenyzett a Polkowice, a Fenerbache, a Prága, a Valencia, a Bourges, a Bologna, a Szekszárd és az Olympiakosz ellen, végül 8 győzelemmel és 6 vereséggel a csoport ötödik helyén végzett. A lengyelek a Szekszárdot és az Olympiakoszt oda-vissza verték, illetve a Bourges, a Valencia, a Prága volt még az áldozatai között. Nagy meglepetésre a későbbi győztest, a török Fenerbachét simán, 27 ponttal győzte le hazai pályán.

Ami a keretüket illeti, Karol Kowalewski vezetőedző tovább dolgozhat az ex-szekszárdi Zala Friskoveccel, továbbá Weronika Gajdával, Stephanie Mavungával, Klaudia Gertchennel, Iliana Banaszakkal, Julia Piestrzynskával, Inga Stepiennel, Wiktoria Zasadával.

 

Új érkező Dragana Sztankovics (ő kétszer is megfordult Sopronban), Nika Baric, Brianna Fraser (ő a Vasas színeiben játszott Magyarországon), Charli Collier és Zuzanna Kulinska, illetve a közelmúltban a Sopron Baskettől tavaly viharosan távozott Brittney Sykes is Polkowicében kötött ki.

 

A távozók listáján Erica Wheeler, Artemisz Szpanu (egykori játékosunk), Sasa Cado és Weronika Telenga neve szerepel.

 

A fiba.basketball Nika Baricot tartotta kulcsigazolásnak, a 31 éves szlovén kosaras a nyáron az orosz Nika Syktyvkartól tette át székhelyét Lengyelországba. Ugyanakkor legalább ekkora fogás Brittney Sykes megszerzése.

 

A nemzetközi szövetség a honlapján így írt a lengyelekről a szezon kezdetekor: „A Polkowice keretében nem volt akkora mozgás, a klubnál úgy döntöttek, inkább megtartják a legtöbb játékosukat, akik az előző szezonban jól teljesítettek a bajnokságban. A minőség és a tapasztalat tekintetében nagyrészt hasonló cseréket hajtottak végre. Nika Baric már a selejtezők során megmutatta, milyen erőssége tud lenni a csapatnak, és ugyanez vonatkozik a szerb Dragana Sztankovicsra is, aki már másodszor játszik a csapatnál. Brianna Fraser ebben a szezonban is óriási számokat hozhat, Charli Collier pedig újoncként robbanhat be.”

Ehhez legutóbb annyit tett hozzá: „Brittney Sykes szerződtetésével a Polkowice plusz előnyhöz, mélységhez és lendülethez jutott, és ha továbbra is úgy játszanak, mint az elmúlt néhány mérkőzésen, akkor a negyeddöntő sem kizárt. Különösen, mivel Steph Mavunga visszatérhet sérüléséből, ami ugyanolyan nagy jelentőséggel bír. De nem csak a játékmesterükről, Sykesről van szó, Brianna Fraser is remek munkát végez, Dragana Stankovic, Weronika Gajda és Zala Friskovec is kiemelkedően játszik, ami azt mutatja, ebben a csapatban van minőség.”

 

A FIBA aktuális erősorrendjében – melyet 3 forduló után frissített, azaz az előző kör még nincs benne – a Polkowice egy helyet javítva a 8., mi egy pozíciót rontva a 14. helyen állunk.

 

A két csapat eddig kétszer találkozott egymással, mindkétszer a lengyelek győztek. Az Európa-kupa 2007/2008-as kiírásában idegenben 71–54-re, Győrben 68–65-re kaptunk ki.

 

Vezetőedzőnk, Cziczás László így nyilatkozott az esélyekről: – A Cegléd elleni bajnokin nagyon jó hozzáállással játszottunk. Ugyanezt kell átmentenünk keddre. Sok időnk nem maradt, nagyjából egy fél nap pihenőt kaptak a lányok, de aztán vasárnap délutántól csak a Polkowicére készülünk. Szeretnénk jó eredményt elérni a válogatott szünet előtti utolsó mérkőzésünkön.

 

Fotó: Nagy Gábor