Egy világversenyen ritkán esik szó a háttérmunkát végző személyekről, pedig sokszor az ő emberfeletti munkájuk is kell ahhoz, hogy minden a legnagyobb rendben legyen a csapattal. Klubunk fizioterapeutája, Burdi Szabolcs hosszú évek óta dolgozik a női válogatott mellett, fontos láncszem a gépezetben, és ezúttal is eseménydús hetek vannak mögötte.

 

„Két hónapot töltöttem együtt a lányokkal, az utolsó három hétre érkezett egy kollégám segíteni, így az Eb-n már ketten voltunk. Így is gyakorlatilag minden nap este tíz és éjfél közt szoktam befejezni a munkát a lányokkal. Egy idő után meg lehet szokni ezt a ritmust, de a végére már nagyon fárasztó volt. Szlovéniában a terhelés brutális volt mentálisan és fizikálisan a játékosoknak. A mérkőzések között – hogy újra mindenki tudja nyújtani a maximumot – napi két körben építettük fel a regenerációt. Ez magába foglalta a masszázst, a krioterápiát és az éppen szükséges fizioterápiát. Utólag értékelve, azt gondolom, ez egész jól működött. Sajnos voltak sérüléseinek az Eb alatt, de egy kivételével mindig minden játékos hadra fogható állapotban volt. Az egy kivétel Cyesha Goree volt, aki a törökök elleni meccsen sérült meg. Ljubljanàban még aznap csináltunk egy MRI-vizsgálatot, ami alapján nem volt nagy a baj, de a mérsékelt izomszakadás gyanúja miatt kihagyni kényszerült a szerbek elleni meccset. Cy talpraállítására így volt négy teljes napunk, sikerült, gyakorlatilag minden lehetséges eszközt bevetettünk. A következő meccsen a csehek ellen nyerő embernek is bizonyult” – beszélt a munka sokrétűségéről Szabi, aki elárulta: „A bronzmeccs után nagyon szomorú voltam, de csalódott nem, mert a lányok minden erejüket megfeszítve küzdötték végig a negyven percet. Persze az estére elszállt minden bánatunk, és alaposan megünnepeltük ezt a fantasztikus negyedik helyet.”

 

Ahogyan a többiekre, így Burdi Szabira is pihenés vár: „Alig vártam, hogy hazaérjek a családomhoz, hosszú két hónap van mögöttünk. Most a szezon kezdetéig kertészkedni és horgászni fogok minden egyéb időmben, amit nem a kislányommal töltök.”