UNI Győr MÉLY-ÚT-Kayseri 72-86 (21-17, 19-21, 9-23, 23-25)

Győr, női Európa-kupa-mérkőzés, A csoport, 1. forduló, zárt kapuk mögött. V.: Zenis (szlovák), Ortis (francia), Urbanovic (litván).

UNI Győr: KIESEL 23/3, Dubei 8/6, Dombai 6, Török Á. 8/3, MOMPREMIER 19. Cs.: Weninger 4, Lass, Barnai 2, Varga Zs. 2. Edző: Iványi Dalma.

Kayseri: HARRIS 28/9, Günay 5/3, Gülcan 9/3, HARRIGAN 10/3, BROWN 24. Cs.: Mijlkovic 8/3, Topuz 2, Tonguc, Kalbisagde. Edző: Ayhan Avci.

Dombai szerezte a buborék első kosarát, majd Kiesel duplázta meg az előnyt. Másfél percet kellett várni az első török pontra, amit Török-tripla követett. Utóbbinak jobban örülhettünk. Mindkét oldalon sok dobás maradt ki, a negyed közepén 9-9 volt az állás. Harris hármasa után először vezetett a Kayseri, de csak Kiesel triplájáig. Fej fej mellett haladt a két csapat, a negyed hajrája 17-17-ről kezdődött. Ebben Barnai és Dubei volt eredményes, így négypontos előnnyel zártuk a szakaszt (21-17).

A vendégek kosár plusz büntetővel kezdtek, nálunk Weinger szerezte az első kosarat. Lendületben maradtunk, a 14. perc elején 28-23-ra vezettünk. Jól védekeztünk, de egy dudaszós tripla beesett. A 15. percben 30-26-nál a törökök edzője időt kért. Nekünk jött jól a szünet, 34-26-ra elléptünk. Nem adta fel a Kayseri, egy 6-0-val felzárkózott, most Iványi Dalma kért időt. Kiegyenlített az ellenfél, Kiesel pedig megtörte a kosárcsendet két duplával (38-34). A félidő vége 40-38 volt a javunkra.

Hamar egyenlített a Kayseri, mely a vezetést is átvette (41-45). Indokolt volt Iványi Dalma időkérése. A Kayseri triplát, majd két duplát szerzett, megint időt kellett kérnie Iványi Dalmának (41-52). Kiesel első akciókosarunkat szerezte a negyedben. Fordulatot ez sem hozott, a török csapat őrizte tíz pont fölötti előnyét (45-58). A zárószakasz előtt nem sokkal sportszerűtlent fújtak a törökökre, ebből egy 4-0-val 61-49-re visszajöttünk.

Az utolsó tíz perc Kayseri-kosárral kezdődött, a ráadás büntetőből is pontos volt. Kiesel válaszolt gyors lerohanás után, de újra a vendégek voltak eredményesek kosár plusz büntetőből (51-67). Nem tudtunk visszatalálni az első félidőben mutatott teljesítményhez, húsz pontra nőtt a különbség (53-73), megint időt kért Iványi Dalma. A lényegen ez sem változtatott, csapatunk kiváló első félidőt produkált, a második elején viszont kicsit “az öltözőben maradtunk”, és bár a végén küzdöttünk, a Kayseri győzelmét nem tudtuk megakadályozni.

Csütörtökön 17 órakor az ukrán bajnok Promotey ellen folytatjuk.

Iványi Dalma: – A harmadik negyed nem úgy sikerült, ahogyan terveztük. Az ellenfél vegyes védekezése megzavart bennünket, dekoncentráltak, türelmetlenek lettünk. Siettettük a dobásokat, emellett pedig felpuhult a védekezésünk. Nincs baj, ez a tanulási folyamat része, van két meccsünk, hogy javítsunk.

Ayhan Avci: – A szünetben arról beszéltünk, hogy a védekezésen javítsunk. Az első félidei teljesítmény érthető, az első meccs mindig nehéz egy ilyen tornán, fiatal játékosaim még tapasztalatlanok a nemzetközi kupában. Ez csak egy győzelem, nehéz csoportban vagyunk, bármelyik együttes megverheti a másikat, további két nehéz meccs vár ránk.

Brianna Kiesel: – Az első félidővel elégedettek lehetünk, de a második félidőben jól dobott az ellenfél, a harmadik negyed nem a miénk volt. Azt gondolom, nem kell kétségbeesni, megyünk tovább, készülünk a következő két meccsre.

Desiree Harris: – Kiegyenlített volt az első félidő, de végig nyugodtak maradtunk. Nem volt könnyű dolgunk, jó csapattal játszottunk, de a harmadik negyedben el tudtuk dönteni a mérkőzést.

Fotók: Dömötör Csaba/Nemzeti Sport