Szerdán 18 órakor Euroliga-mérkőzésen a cseh USK Praha együttesét fogadjuk a győri egyetemi csarnokban.

 

A cseh bajnok hazai dominanciája mellett – 2011 óta zsinórban nyeri az aranyakat a honi pontvadászatban, összesen 17 cseh első helye van a klubnak – a nemzetközi porondon is meghatározónak számít, hiszen 2004 óta szerepel a legrangosabb sorozatban, többször jutott el a végjátékig, sőt, a 2014/15-ös kiírásban meg is nyerte az Euroligát, ugyanebben az évben pedig Szuperkupa-győztes is lett.

 

A prágaiak tavaly az Euroliga A csoportjában 10 győzelemmel és 4 vereséggel a második helyen végeztek. A Szekszárdot hazai pályán 82–71-re verték, majd a tolnaiak otthonában 95–56-os sikert értek el a csehek, akik egészen a négyes döntőig meneteltek. Ott előbb kikaptak a török Mersintől (58–78), a bronzmérkőzésen pedig az olasz Schiótól (56–59).

 

A csehek edzője az a Natalia Hejková, aki korábban Sopronban is dolgozott. A 69 éves szakember 2012 óta irányítja a prágai csapatot, vezetésével minden évben bajnok lett az együttes, és az EL-siker is az ő időszakára esik. Emellett az ő nevéhez fűződik az a páratlan sorozat, miszerint a csapat zsinórban 256 mérkőzésen maradt veretlen.

 

Az idei sorozatban eddig egy-egy győzelem és vereség áll a nevük mellett: a francia Basket Landes ellen hazai pályán 85–63-ra győztek, a lengyel Polkowice vendégeként viszont 75–68-ra kikaptak.

 

A hazai bajnokságban eddig három forduló ment le, a prágaiak mindegyik meccset idegenben játszották: a Loko Trutnovot 95–47-re, a Sokol HK-t 90–52-re, a Slovanka MB-t 111–58-ra verték.

A tavalyi keretből maradt az egykori szekszárdi Teja Oblak, továbbá Maria Conde, Emese Hof, Valeriane Vukosavljevic, Brionna Jones, Veronika Sipova, Veronika Vorackova, Tereza Vyoralova.

 

Új igazolás Ezi Magbegor – ő a Sopron Basketből lehet ismerős –, valamint Maite Cazorla, Karolina Petlanova, Mariana Pribylova és Nyara Sabally.

 

Távozott Alyssa Thomas, Temi Fagbenle és Barbora Wrzesinski.

 

A fiba.basketball szerint Alyssa Thomast pótolni gyakorlatilag lehetetlen. Hatalmas része volt a csapat sikerében és állandóságában. Az biztos, hogy Ezi Magbegor segít betölteni némi űrt a festékben, és a cikk kiemelte Maite Cazorla védőjátékát is, ami elsősorban Teja Oblak számára nagy segítség.

 

Az erősorrendben a FIBA az 5. helyre rangsorolta a prágaiakat. Mint a cikk írja: „Ez olyan lesz, mint amikor a Destiny's Child megpróbálja helyettesíteni Beyoncét. Az kétségtelen, hogy a Praha Alyssa Thomas nélkül nehezen fogja ugyanazt a színvonalat elérni. Persze továbbra is van Teja Oblak, Maria Conde, Valeriane Vukosavljevic, de az is kérdés, Maite Cazorla és Ezi Magbegor hogyan teljesít az új csapatban, de Alyssa nagyon hiányozhat majd.”

Ami csapatunkat illeti, a hétvégén újabb bajnokit sikerült nyernünk: a BKG Prima Szigetszenmiklós otthonában győztünk döcögős első félidő után végül magabiztosan (88–66). Az Euroligában azonban még nyeretlenek vagyunk, ezen szeretnénk változtatni szerda este.

 

Cziczás László vezetőedző is ennek szellemében nyilatkozott: „Nagyon szeretnénk megszerezni az első győzelmünket az Euroligában. Természetesen tisztában vagyunk azzal, kivel játszunk szerdán. A mi házunk táján nem minden rózsás éppen, ettől függetlenül az európai porondon játszott mérkőzéseinket továbbra is tapasztalatszerzésre szeretnénk felhasználni a magyar bajnoki küzdelmekre. Elsődleges célunk, hogy fejlődjünk, mint csapat, illetve egyénileg is minden játékosunkat szeretnénk fejleszteni. Ezen van a fő hangsúly most, de azért nagyon vágyunk már egy Euroliga-győzelemre.”

 

Az ellenfél klasszisa, az egykori szekszárdi Teja Oblak, aki sérülés miatt kihagyta a legutóbbi találkozót, így nyilatkozott a várakozásairól: „Számunkra minden mérkőzés egyformán fontos, de mindent meg fogunk tenni a győzelemért a győriek ellen is. Ellenfelünknek nagyon jó csapata van, és jelen pillanatban abban is biztos vagyok, hosszabb a padja. Nem lesz egyszerű ellenük. Mivel még a szezon elején járunk, így nem sokat jelent a Polkowice ellen elveszített meccs. Igazából csak még inkább megduplázta a motivációnkat ez a pofon, és ha lehet, még komolyabban vesszük a győri együttest.”

Fotó: fiba.basketball/Rébay Viktor