Csapatunk, a SERCO UNI Győr szerdán 18 órakor a francia Basket Landes együttesét fogadja a győri egyetemi csarnokban. Az eddigi három forduló után még mindkét gárda nyeretlen, a célunk az, hogy a mi negatív szériánk szakadjon meg az Euroligában.

 

Ellenfelünk fennállása során több mint 20 éve alatt a francia liga meghatározó csapatává nőtte ki magát, legnagyobb sikerét a 2020/21-es szezonban érte el: megnyerte hazája bajnokságát. Hazai fronton még két nagy siker fűződik a klub nevéhez: 2022-ben és 2023-ban a Francia Kupát is elhódította.

 

A nemzetközi kupában 2011/12-ben mutatkozott be a Basket Landes, az Európa-kupában 3–3 győzelemmel és vereséggel 2. lett a G csoportban, majd az Arras a nyolcaddöntőben kétszer is legyőzte, így kiesett. Háromszor is megnyerte EK-csoportját az elmúlt években az együttes, utoljára a 2019/20-as szezonban, és ott az OGM Orman ellen 2–0-val bejutott a negyeddöntőbe is, ám a koronavírus-járvány miatt a szezon hátralévő részét törölték.

 

A 2020/21-es szezonban az Euroligában indult a csapat: a D csoport negyedik helyén végzett 1 győzelemmel és 5 vereséggel.

 

A 2021/22-es szezonban 7–7 siker és kudarc volt a mérleg, ezzel 6. lett az együttes, és az Európa-kupa negyeddöntőjében folytathatta, ahol a szintén francia Tango Bourges búcsúztatta.

A tavalyi szezonban 4 győzelemmel és 10 vereséggel a csoport 7. helyén fejezte be az Euroliga küzdelmeit a Basket Landes. Győzni tudott a belga Mechelen otthonában, otthon a spanyol Avenida ellen, Sopronban (59–62) és hazai környezetben a DVTK ellen (72–63).

 

Az előző évi keretből nem sokan maradtak. Továbbra is Julie Barennes az edző, a játékosok közül náluk pattogtat idén is Kendra Chery és Clarince Djaldi-Tabdi.

 

Új érkező Alexis Peterson, Angela Salvadores, Marie Pardon, Luisa Geiselsoder, Yohana Ewodo, Samantha Fuehring (ő tavaly a Ludovika Csata játékosa volt), Sixtine Macquet és Louise Bussiere.

 

A távozók listája is hosszú: nincs már Jillian Harmon, Kristen Mann, Laura Gil, Marine Fauthoux, Regan Magarity, Lidija Turcinovic, Pauline Marrast, Sara Roumy, továbbá Marie Eve-Paget.

 

A fiba.basketball a spanyol Valenciától érkezett Angela Salvadorest tartja kulcsigazolásnak.

 

A nemzetközi szövetség honlapja így ír a Basket Landes-ról: „Korábban sokkal egyszerűbb volt a Basket Landes kapcsán jósolni. Küzdöttek, szereztek néhány győzelmet, most azonban a játékoskeret kétharmada új, a kémiával lehet még gond, de az is előfordulhat, hogy mikor igazán összeáll a gárda, valami nagy dolog sül ki belőle. Angela Salvadores a kis tóban a nagy hal, de Alexis Peterson, Luisa Geiselsoder és Samantha Fuehring is komoly erősítés.”

A két csapat eddig még nem találkozott egymással.

 

Ami a csapatunkat illeti, sérülések, betegségek nehezítették a munkát az elmúlt hetekben, de a lányok elszántsága töretlen.

 

„Továbbra is ugyanabban a faramuci helyzetben vagyunk, hogy nem tudunk teljes kerettel készülni. Mire Dubei Debi ismét tudna csatlakozni a kerethez, Bach Bogi dől ki betegség miatt, nem is tudott velünk készülni a szerdai meccsre. Jól jött a magyar bajnoki forduló nélküli hétvége, tudtunk egy kis pihenőt adni a lányoknak, így remélhetőleg még frissebbek lesznek. Ugyanúgy, ahogyan minden csapatból, most is maximálisan készülünk és bízunk abban, hogy hazai pályán nagyon jó mérkőzést tudunk játszani a sok lábon álló Landes csapata ellen” – nyilatkozta Cziczás László vezetőedző, aki Diamond Millerrel kapcsolatban elmondta: „Diamond a Bologna elleni meccs után jelezte, hogy valami nincs rendben a térdével, így kihagyta a BKG elleni találkozót, viszont az állapota nem javult, így további vizsgálatokra szorult. Az MR eredményét a mi orvosaink, illetve az egyesült államokbeli szakértők is kielemezték, a konzílium alapján pedig a menedzsment és az orvosok úgy döntöttek, hogy néhány hétre hazautazik Minnesotába, ahol kezelés és rehabilitáció vár majd rá. Reményeink szerint november közepén ismét a csatlakozhat csapatunkhoz.”

 

Pozitívumként említett a szakember, hogy az öltözőben kiváló a hangulat.

 

„A lányok jól kijönnek egymással és kizárólag a közös cél lebeg mindenki szeme előtt. A légiósigazolások hozzák a tőlük várható magas szintet, amire nagy szükségünk van az Euroligában és a magyar bajnokságban egyaránt. Mellettük a magyar mag is kiválóan végzi munkáját, mindenki apait-anyait belead, legyen szó főszerepről, vagy éppen epizódszerepről” – fogalmazott a tréner.

 

A hangulat még jobb lehet egy Euroliga-siker után, remélhetőleg ennek megszületésére már csak szerda estig kell várni.

Fotó: fiba.basketball/Rébay Viktor