A magyar U14-es lányválogatott nyerte a Slovenia Ball 2023 elnevezésű tornát a szlovéniai Slovenj Gradecben. A csapatban az UNI Győr NKA-ból két játékos, Gálos Hanna és Rigó Dorina kapott lehetőséget, és mindketten tevékeny részt vállaltak abból, hogy tornagyőztes lett az együttes. A csapat technikai vezetője Viniczai Kata volt, aki felnőttcsapatunk, a SERCO UNI Győr technikai vezetője is. 

 

A mieink Izrael ellen kezdtek, és nagy csatában 52–47-re alulmaradtak – Rigó 5 pontot szerzett, Gálos nem talált be –, majd Bulgáriát 79–72-re – Rigó 21/9, Gálos 6 pontot ért el –, Horvátországot 80–51-re – Gálos 16/15, Rigó 11 pontig jutott –, az elődöntőben a házigazdát 66–52-re – Gálos 7/3, Rigó 6 pontot szerzett –, a döntőben pedig Lengyelországot 65–52-re – Rigó 6, Gálos 1 pontot ért el – verték a mieink.

 

A két fiatal tehetségünk és Viniczai Kata is értékelte a tornát.

 

Rigó Dorina: – Az elején izgultam kicsit, furcsa volt, hogy teljesen más csapatokkal kellett játszanunk, mint szoktunk. Az elején még nem is kovácsolódtunk annyira össze, de meccsről meccsre javultunk. Ami az egyéni teljesítményemet illeti, nem ment rosszul, de nem is sikerült minden nap azt a formát hozni, amit szerettem volna. Ennek ellenére nagyon inspiráló volt, hogy a válogatottban szerepeltem. Célom, hogy bennmaradjak a keretben, ehhez az kell, hogy a győri kadettcsapatban is jó teljesítményt nyújtsak. Emellett az iskolai tanulmányokra is figyelni kell, hiszen most kezdem majd a Bercsényiben a középiskolát.

 

Gálos Hanna: – Az első két meccsen nem ment annyira a játék, nem tudtam úgy ráhangolódni a tornára, de örülök, hogy aztán fel tudtam venni a ritmust, és szerencsére jöttek a győzelmek is, ekkor már voltak jó meccseim. Nagy lökést adott nekem is ez a szereplés, úgy érzem, sokat fejlődtem és tanultam. Én is remélem, hogy lesz még alkalmam bizonyítani a válogatottban, amihez nyilván jó teljesítmény kell a kadettbajnokságban. Idén nekem nem kellett felvételiznem, mert már hetediktől a Prohászka tanulója vagyok.

 

Viniczai Kata: - Az utolsó pillanatokban kerültem a csapatba, melyben technikai vezető, csapatvezető feladatokat láttam el. Nem ismertem a lányokat, az elején úgy láttam, még nem is voltak összerázódva, de aztán fokozatosan érett össze a csapat, és egyre jobb meccseket játszott. Minden meccsen más lépett elő főszereplővé, megnehezítve ezzel az ellenünk való készülést. Örömteli volt látni, hogy a két utánpótlásjátékosunk is komoly erőssége volt a válogatottnak. Nagy élmény volt, büszkék voltunk a csapatra, hogy megnyertük a tornát. Úgy tudjuk - bár ezt eddig még nem erősítették meg a szervezők -, hogy a mostani a legjobb eredménye a magyaroknak. A második helynél jobbat még nem értünk el korábban.