Szerdán 20 órakor a francia Villeneuve d’Ascq otthonában kezdi meg csapatunk, a SERCO UNI Győr a szereplését a női Euroligában.

 

A francia klub komoly nemzetközi rutinnal rendelkezik, már a 2003/04-es szezonban az Európa-kupában szerepelt, az Euroligában pedig a 2007/08-as szezonban mutatkozott be. Az Európa-kupában a 2014/15-ös szezonban egészen a döntőig meneteltek, és a belga Castors Braine ellen előbb 68–64-re kikaptak, majd a visszavágón 73–53-ra győztek.

 

Tavaly az Euroliga selejtezőjében volt érdekelt a Villeneuve d'Ascq, de a spanyol Gironával szemben összesítésben alulmaradt. Az Európa-kupában aztán bejutottak az elődöntőbe, ahol a szintén francia Lyon két szoros mérkőzésen (80–84, 69–71) múlta felül őket.

 

Az idei francia bajnokságból eddig két forduló ment le, a Villeneuve d’Ascq előbb a Tarbes otthonában nyert 74–50-re, majd a hazai környezetben a Lattes Montpellier-t verte 82–57-re.

 

A tavalyi keretből maradt Caroline Heriaud, Kamiah Smalls, (amerika) Janelle Salaun, Kennedy Burke (amerikai), Maia Hirsch, Kariata Diaby (elefántcsonparti-francia). Távozott Hind Ben Abdelkader, Christelle Diallo, Eloise Pavrette és Myriam Djekoundade. Az edző továbbra is Rachid Meziane.

Új játékos Aminata Gueye, Maxuella Lisowa-Mbaka (belga) és Shavonte Zellous (amerikai, horvát útlevéllel). Közülük Lisowa-Mbakát tartja a FIBA kulcsigazolásnak.

 

A nemzetközi szövetség így ír a csapatról: „Az Euroliga nagy próbatétel elé állítja a Villeneuve-t. A nyári igazolások között nincsenek hatalmas nevek, de Maxuella Lisowa-Mbaka nagy erősség lehet. Ő még fiatal és tanul, de atletikussága fontos tényezőt jelent. Shavonte Zellous szintén nagy tapasztalattal rendelkezik, különösen a védekezésben.”

 

Velünk kapcsolatban így fogalmaz a fiba.basketball: „A győri csapat hosszú évek után tért vissza újra a sorozatba. A nyári igazolások nagyban befolyásolják majd, hogy képesek lesznek-e a győriek győzelmeket aratni az elitben. Diamond Miller ugyan újonc, de hatalmas potenciállal rendelkezik, amerikai társa, Destiny Slocum szintén készen áll arra, hogy megvillantsa tehetségét. A brit center, Kristine Anigwe a palánk alatt használhatja ki adottságait.”

 

A két csapat eddig kétszer találkozott egymással, a 2014/15-ös Európa-kupa-sorozatban mindkét alkalommal a franciák győztek: Győrben 79–78-ra, Franciaországban 82–59-re. Török Ágnes az egyedüli, aki azokon a mérkőzéseken játszott, az első 4, a másodikon 10 percet töltött a pályán, kosarat nem szerzett.

 

Cziczás László vezetőedző így nyilatkozott a várakozásairól: „Belecsöppenünk egy másik, egy új világba. Az Euroligában más a játékosok fizikális szintje, technikai tudása, kicsit más kávéház lesz, mint a magyar bajnokság. Olyan ellenféllel kezdünk, mely kiváló fizikumú játékosokból áll. Nehéz összecsapásra számítok, akkor tudunk jó meccset játszani, ha mindenki, aki a pályára lép, tudása legjavát nyújtja. Diamond Miller kivételével mindenki itt van, mindenki rendben van, teljes kerettel tudunk utazni, és izgatottan várjuk a rajtot.”