Pénteken 17 órakor csapatunk, a SERCO UNI Győr a London Lions együttesét fogadja a Fűzy Ákos-Tapodi Péter-emlékmérkőzésen.

 

A két csapat még nem találkozott egymással, így igazi kuriózum lesz ez az összecsapás, melyre egy labda lesz a belépő. Ezeket a csapatok bemutatása után kell a pályára dobni. A labdákat később győri iskoláknak és óvodáknak ajánljuk fel, ezért is fontos, hogy minél több labdát hozzanak a kilátogatók.

 

A London Lionst 2008-ban alapították, a női ligába – Women's British Basketball League – 2014-ben csatlakozott. Fennállása során kétszer nyert bajnokságot, kétszer kupát (mindegyiket a 2021/22-es és s 2022/23-as szezonban) és háromszor ligakupát (a 2020/21-es, a 2021/22-es és s 2022/23-as szezonban).

 

A londoniak hozzánk hasonlóan az Euroligában szerepelnek, ám amíg mi főtáblások vagyunk, nekik selejtezniük kell, ráadásul éppen egyik hazai riválisunk, a DVTK ellen. Ezeket a találkozókat szeptember 20-án és 27-én rendezik, az első mérkőzés lesz a szigetországban. Nyilván a London Lions számára nem lesz rossz felkészülési állomás a miskolciak elleni párharcra a pénteki meccs.

 

A briteknél a fiba.basketball oldala alapján a szigetországi játékosok mellett szerb (Ivana Katanic), amerikai (a jó nevű Calveion Sharqueail O'shay Landrum és Abigail Nicole Meyers), valamint fehérorosz (Katsiaryna Snytsina) játékosok vannak a keretben. Ivana Katanic az előző szezonból, a PEAC ellen lehet ismerős szurkolóinknak.

A London Lions tavaly az Európa-kupában szerepelt, a francia Villeneuve D’Ascq és Roche Vendee Basket Club, valamint az olasz Dinamo Banco di Sardegna ellen három győzelemmel és három vereséggel a csoport második helyén zárt, és jutott tovább. A playoffban ismét a Villeneuve D’Ascq várt rájuk, a hazai 77–71-es siker után idegenben 77–64-re kapott ki, így kiesett. Az Oroszlánok egyébként a csoportmeccsen is legyőzték a Villeneuve D’Ascq gárdáját hazai pályán, ami mindenképpen azt mutatja, hogy erős csapatról van szó, ráadásul a francia gárdával egy csoportba kerültünk az Euroligában.

 

Ami a csapatunk illeti, a tavalyi keretéből maradt a magyar mag: Ruff-Nagy Dóra, Dubei Debóra, Török Ágnes, Bach Boglárka és Dombai Réka. Távozott Weninger Virág, Rozmán Lilla, Baffy Fanni, valamint a négy légiós, Aaryn Ellenberg, Beatrice Mompremier, Peyton Williams és Sabina Oroszová.

 

Új játékos a ma már magyar válogatott Cyesha Goree Szekszárdról, Hegedűs Janka a TFSE-MTK-tól, Gyöngyösi Janka a Ludovika Csatától, Molnár Laura, aki két év soproni kölcsönjáték után tér vissza Sopronból, az amerikai Destiny Slocum a török Botastól, a szintén amerikai Diamond Miller és a brit-amerikai Kristine Anigwe.

 

Egy edzőmérkőzést már játszottunk, múlt pénteken a Vasas Akadémia otthonában küzdelmes találkozón nyertünk 66–54-re. Azon a meccsen hiányzott még Miller és Anigwe, utóbbi tegnap megérkezett Győrbe, de pénteki pályára lépése még az orvosi vizsgálatok függvényében kérdéses. Dombai Réka még mindig rehabilitációját tölti, így rá még mindig nem számíthat a Cziczás László vezette szakmai stáb.

Fotó: London Lions Facebook oldala