Augusztus 9-én sorsolták ki a csoportokat Münchenben, az EuroLeague Women sorozatra, amelyben hét év után csapatunk is érdekelt lesz. Igazán impozáns ellenfelekkel találkozunk majd az Egyetemi sportcsarnokban, a női kosárlabda krémje érkezik majd Győrbe. Ezen a héten egyesével minden ellenfelünket közelebbről is bemutatunk szurkolóinknak. A kalapok szerinti besorolás alapján, hátulról kezdjük, most az olasz Virtus Segafredo Bologna együttesén a sor.

 

A Virtus Bologna sportklub 1871-ben alakult, ahogyan abban az időben lenni szokott, még csak testnevelő egyesületként. A klub sokáig így is működött, csak 1929-ben vált multisport egyesületté. A klub mottója ’Forte, Franco, Fermo, Fiero’, amely magyarul annyit tesz: ’Erős, Őszinte, Szilárd, Büszke’. Ezek a szavak a csapat ikonikussá vált fekete V betűje alatt is olvashatók. Bár a Virtus Olaszország legrégibb klubja, a női kosárlabdát egyáltalán nem űzték, olyannyira, hogy a hölgyek ága csak 2019-ben alakult meg.

A női szakág nem túl szerencsésen kezdte történelmét, hiszen a 2019/20-as szezont a COVID járvány miatt félbeszakították, miközben a Virtus csak a 13. helyen állt a bajnokságban. A következő idényben aztán igazán belehúztak, 20 győzelemmel és 11 vereséggel negyedik helyen végeztek a Serie A alapszakaszában, utána viszont egészen az elődöntőig meneteltek, ahol a Reyer Venezia volt a végállomás. Ebben az idényben a csapatot Abby Bishop, Brooque Williams és Ana Marija Begic húzta. 2021-ben kezdődött a Zandalasini éra: Cecilia Zandalasini az egyik legjobb olasz kosárlabdázó valaha, többek között WNBA bajnok is volt a Minnesota Lynx együttesével. Mellette jó pár erős igazolással sikerült döntőt játszani a 2021/22-es szezonban, amivel kvalifikálták magukat az Euroliga küzdelmeibe. Az arany csatában végül a Schio 3-1 arányban legyőzte őket, maradt az ezüstérem. A legutóbbi bajnoki szériában 28 győzelmet aratott a csapat, mindössze 4 vereség mellett, ezzel pedig holtversenyben megnyerte az alapszakaszt az Schioval. A rájátszásban aztán kisöpörte a Basket Crema és a San Giovanni együttesét is, majd a döntőben ismét a Schio volt a jobb, 2-0-val elveszítette a bajnokságot a Virtus.

 

Ami az európai porondot illeti, eddig sok babér nem termett a fiatal egyesületnek. Kétszer szerepeltek a kontinens kupa küzdelmekben, először az Euro Cup-ban a 2021/22-es szezonban. Itt 2 győzelemük és 4 vereségük a csoport utolsó helyére volt elég. A 2022/23-as idényben már a top ligában, az EuroLiga küzdelmei között kereshettük a Virtust. Az A csoportban, a Szekszárddal együtt, mindössze a hatodik helyen végzett a Bologna. Öt győzelem és kilenc vereség állt a nevük mellett a csoportkör végén.

A Bologna keretében 4 játékosnak volt élő szerződése a 2023/24-es szezonra. Beatrice Del Piero, Maria Barberis, Alessandra Orsili és Andre Olbis biztosan marad a Virtus játékosa. Mellettük sikerült hosszabbtávra is lekötni a már fent is említett Cecilia Zandalasinit, aki 2026-ig írt alá a fekete-fehér együttesnél, továbbá Francesca Pasa is újabb egy évet írt alá a csapathoz. Új igazolásként még csak egy játékost jelentett be; Chiara Consoli a Ragusa csapatkapitánya volt 2015 óta, innen teszi át székhelyét Bolognába.

 

A klub új vezetőedzőt is kinevezett a csapat élére, Pierre Vincent legutóbb a Lyon együttesét irányította, illetve Olaszországban sem ismeretlen, hiszen a Schioval kétszeres olasz bajnok és kétszeres Olasz Kupa győztes is.

Fotó: Virtus Segafredo Bologna Facebook oldala