NKA Universitas Pécs–SERCO UNI Győr 71–66 (18–27, 12–12, 24–16, 17–12)

Pécs, NB I-es női mérkőzés, 350 néző. V.: dr. Mészáros, Goda, dr. Németh P.

NKA Universitas Pécs: Tadic 2, Laczkó 7/3, WENINGER 13/3, Mérész 7, WILLIAMS 15. Cs.: Smailbegovic 3/3, RÁTKAI 13, Olawuyi 2, Simon Zs. 6/6, Kiss A. 3. Edző: Jovan Gorec.

SERCO UNI Győr: Slocum 9/6, Dubei 2, Molnár L. 2, Török Á. 7/3, ANIGWE 12/3. Cs.: Goree 10/3, BACH 11, RUFF-NAGY D. 10, Dombai 2, Hegedűs 1. Edző: Cziczás László.

A statisztika ide katintva érhető el.

Diamond Miller mellett a lebetegedett Gyöngyösi Janka sem állt csapatunk rendelkezésére.

Az első percekben nehezebben vettük fel a találkozó ritmusát, ezt kihasználva éppen volt játékosaink, Williams és Weninger pontjaival 9–3-ra elléptek. Szerencsére hamar tudtuk rendezni a sorokat, egy 10–0-ás rohammal átvettük a vezetést, és innentől kezdve irányítottuk is a játékot. A különbség fokozatosan nőtt, tíz pont is volt a két csapat között (15–25). Ez a negyed végéig jelentősen nem változott.

A második tíz percben kicsit megakadt a gépezet támadásban, öt és fél perc alatt mindössze négy pontig jutottunk. Szerencsére a védekezés jól működött, így jelentősen nem változott az eredmény. Hétpontos előnyünknél Cziczás László időt kért (24–31). Anigwe triplája nagyon kellett, ezzel megint kicsit el tudtunk lépni (26–34). A hazai edző is magához hívta tanítványait egy eligazításra, de újabb kosarat mi szereztünk, megint tíz pont lett a két csapat között (26–36). Kisebb aggodalomra az adott okot, hogy Anigwe egy szerencsétlen ütközés után – az agilisen kosárra törő és be is találó Bach Boglárka esett neki – a földön maradt, a térdét fájlalta, úgy kellett levinni a pályáról. A nagyszünetben nyolc ponttal, 38–30-ra vezettünk.

Goree kosarával kezdtük a második félidőt. A pihenő alatt egyébként eldőlt, hogy Anigwe aligha tudja ezen a meccsen folytatni a játékot, a padon ülve jegelte a térdét. Ez egyébként nem kis fejtörést okozott Cziczás Lászlónak, hogy a palánk alatt hogyan rotálja csapatát. Szerencsére a különbség nem csökkent, mindig tudtunk fontos pillanatban kosarat szerezni. A negyed közepéhez érve 44–36-ra vezettünk, azaz nem tudott közelebb jönni a Pécs. Török triplakísérlete után saját lepattanóját visszaszerezve volt eredményes, majd a következő támadásnál már a trojka is beesett a csapatkapitánytól (38–49). Egy 7–1-es rohammal közelebb jött a Pécs, egyből időt is kért Cziczás László. Nem igazán lett az eligazításnak eredménye, hiszen folytatta a felzárkózást a Pécs, sőt, másik ex-játékosunk, Simon Zsófia triplájával fordítottak a hazaiak (52–50). Megint jött Cziczás László időkérése. A hajrában Dubei büntetőivel egyenlítettünk, de Mérész sem hibázott a büntetővonalról. Szerencsére Bach sem, így a zárószakasz előtt döntetlen volt az állás (54–54).

Az utolsó tíz percet a házigazda 4–0-val kezdett, nálunk Goree dobta az első kosarat, egy büntetőt, a második viszont kimaradt. Nem nagyon találtuk a gyűrűbe vezető utat, rosszul dobtunk. Hat és fél perc volt hátra, 58–55-re vezetett a baranyai alakulat. Goree két büntetőjével kapaszkodtunk, majd Ruff-Nagy hosszú idő után szerez újra akciókosarat, ezzel pedig megint nálunk volt az előny (58–59). A hajrának 62–62-vel vágtak neki a csapatok. Két triplát is kihagytak a hazaiak, Török viszont betalált a palánk alól (62–64). Mindkét csapat eladott egy-egy labdát, egy perc volt hátra. Simon triplából előnyhöz juttatta csapatát. Bach 42 másodperccel a vége előtt mindkét büntetőjét bedobta (65–66). Pécsi időkérés jött. Smailbegovic is triplát dobott (68–66), most Cziczás László kért időt. A hátralévő 29 másodpercben Slocum hamar rádobta, pontatlanul, a lepattanó a hazaiaké lett. Ráadásul Bachra sportszerűtlent fújtak. Mérész ebből egy büntetőt bedobott, oldalról hozhatta a labdát a Pécs. Ruff-Nagy faultolt, a két büntetőt Mérész ezúttal bedobta, ezzel pedig eldőlt a meccs. 

Cziczás László: – Megérdemelten nyert a PEAC, mert egy percre sem adta fel a mérkőzést, és a közönség is belehajszolta őket ebbe a sikerbe. Több sebből vérzünk, és ezt ezúttal nem tudtuk áthidalni, a nyugodtság, a higgadtság hiányzott a csapatból. Belementünk egy rohanós játékba, ami nem feküdt nekünk. Nem volt olyan játékos ezúttal, aki lenyugtatta volna a csapatot. A végén is volt még egy-két rossz döntésünk, ami a vesztünket okozta.

Bach Boglárka: Gratulálok a PEAC-nak a győzelemhez. Az első félidőt, egy-két percet leszámítva, mi irányítottunk, a másodikban viszont bepánikoltunk Kristine kiesése miatt. Ekkor buta döntéseket hoztunk, ami ahhoz vezetett, hogy vesztesen hagytuk el a pályát.

Fotó: Rébay Viktor