SERCO UNI Győr–Kibirkstis 53–58 (20–14, 8–16, 14–7, 11–21)

Győr, női Európa-kupa-mérkőzés, 200 néző. V.: Zubak, Uhrin (szlovákok), Lapanovic (szlovén).

SERCO UNI Győr: Ellenberg, Dubei 3/3, Weninger 7/3, Török Á. 5/3, MOMPREMIER 6. Cs.: Ruff-Nagy D. 5/3, Bach 2, DOMBAI 11/3, WILLIAMS 10, Varga Zs. 2, Oroszová 2. Edző: Cziczás László.

Kibirkstis: Sulske 14, Miknaite 4, Raulusaityte 2, JUSKAITE 16/6, PETRONYTE 13. Cs.: Theriot 2, MAZIONTYE 6, Kazociunaite, Kraujunaite 1, Zabotkaite. Edző: Gitautas Kievinas.

Részletes statisztika ide kattitva érhető el. A meccs itt nézhteő vissza.

Nehezen indult be a pontgyártás, Weninger szerezte az első kosarunkat. Dubei triplája után négy ponttal elléptünk (7–3). Ezt hamar kiegyenlítette a litván együttes, de Weninger megint betalált, amivel egy 7–0-ás sorozat vette kezdetét (7. perc: 14–7). Lendületben maradtunk, 18–9-nél időt kért a vendégek edzője. A negyed hajrájában egy 5–0-val zárkózott a Kibirkstis, a szakasz végén pedig 20–14-re vezettünk.

A második tíz percben is több támadásra volt szükség, hogy megszülessen a szakasz első kosara, ezt egy védelmi megingást kihasználva a vendégek szerezték. Mi először Török Ági hármasával 5 és fél perc után találtunk be (23–20). Őriztük néhány pontos előnyünket, bár igazán nem játszottunk jól (18. perc: 28–23). A félidő hajrájában Ruff-Nagyot kellett ölben lehozni, majd a litvánok átvették a vezetést. Húsz perc után előnyben is voltak a vendégek (28–30).

Szünet után Bach kosarával hamar egalizáltuk az eredményt, majd Williams találata után megint vezettünk. Négy ponttal mentünk, és nem estek sűrűn a kosarak. A 26. percben 36–33 volt a javunkra. Nem volt magas a színvonal, a 29. percben 38–35-öt mutatott az eredményjelző, ami azt jelentette, hogy 10–5 volt a szakasz. A negyed Varga duplájával zárult, ezzel 42–37-re módosult az állás.

A zárófelvonásban sem dobálták agyon a gyűrűt a csapatok. Csendben csordogált a mérkőzés, 3–5 ponttal azért rendre vezettünk. A negyed közepén aztán átvette a vezetést a Kibirkstis (46–47). Időt is kért Cziczás László. Ez sem segített, a litvánok elléptek négy ponttal, Dombai hosszúpercek után talált be újra, de a végjátéknak mínusz öttel mentünk neki (48–53). Mompremier két büntetőjével kapaszkodtunk, majd triplával egyenlíthettünk volna, de nem volt jó a dobás. Az utolsó percben két jó litván büntetővel eldőlt a meccs.

Csapatunk enerváltan játszva vereséget szenvedett, de a csoportgyőzelem így is meglett. Azért viszont kár, hogy nem 5–1-es mutatóval jutottunk tovább.

Cziczás László: – Csalódott vagyok, nagyon rosszul játszottunk, főleg támadásban. Nem erre készültünk, szerettünk volna nyerni. Ami még fájó, hogy mindkét irányítónk megsérült, egyelőre nem tudni, a hétvégi bajnokin be tudjuk-e vetni őket. Arra kérjük a szurkolókat, hogy minél nagyobb létszámban jöjjenek ki, és a csapat egy felhívást intéz a nézőkhöz: jöjjön mindenki karácsonyi pulóverben a mérkőzésre, mert értékes ajándékokat lehet majd nyerni!

Dombai Réka: – Szerettünk volna itthon nyerni, hogy megmutassuk, a litvániai vereség nem ismétlődik meg. Sajnos azonban nem úgy sikerült, ahogyan szerettük volna. Fáj most ez a vereség, de megyünk tovább, hétvégén a bajnokságban szeretnénk javítani.

Gitautas Kievinas: – A győrieken érződött, hogy már elsők, nem voltak túl élesek. Mi viszont mindent megtettünk, hogy nyerjünk. Ebben kulcs volt, hogy Ellenberget és Mompremiert elég jól ki tudtuk kapcsolni a játékból, illetve a döntő szituációkban jobban dobtunk.

Gintare Petronyte: – Fontos meccs volt számunkra, nyerni szerettünk volna, hogy legyen esély továbbjutni, vagy ha ki is esünk, szépen búcsúzzunk. Nem volt szép meccs, kevés pont volt, sok kontakt, nagyon örülök, hogy végül mi jöttünk ki ebből jobban.

Fotó: Nagy Gábor