UNI Győr MÉLY-ÚT–Prometej 83–117 (18–24, 23–38, 20–27, 22–28)

Győr, női Európa-kupa-mérkőzés, B csoport, 2. forduló, 100 néző. V.: Dahra (francia), MacDonald (skót), Vavrová (cseh).

UNI Győr: Dombai 10/6, WENINGER 15/9, TÖRÖK Á. 20/6, Oroszová 7/3, Mompremier 11. Cs.: Ruff-Nagy D. 10/3, Markovic 2, Varga Zs. 6, Baffy, Révész 2, Rozmán. Edző: Iványi Dalma.

Prometej: DUBROVINA 32/15, ATKINS 14/3, Dacko 10/9, Jurkevicsusz 7/3, HOLMES 25/9. Cs.: BABIC 23/18, Ljubinec 4, Muszijenko 2, Dubrovszka, Ignacsenko. Edző: Viktorija Bolsakova.

A győri csapatban a kezdőben kapott helyet Beatrice Mompremier, míg a kanadai irányító, Shay Colley a pálya széléről figyelte újdonsült csapattársait.

Másfél percet kellett várni az első kosárra, Weninger triplából volt eredményes. hamar jött egy kétpontos válasz az ukránoktól, sőt, zsinórban kilenc pontot szereztek az ukránok (4. perc: 3–9). Mompremier három perc után talált be újra a részünkről. Keményen, agresszíven védekezett az ukrán csapat, nehezen találtuk a fogást az ellenfélen, időt is kért Iványi Dalma. Dombai nagyon fontos triplát szerzett, kár, hogy egyenértékű kosárral válaszoltak a vendégek (6. perc: 8–14). A negyed hajrájában nyolc ponttal ellépett a Prometej (8. perc: 10–18), majd Török Ágnesre fújtak sportszerűtlen hibát. Ebből szerencsére „csak” a két büntetőt dobták be az ukránok, akik így tartották a nyolcpontos különbséget, ami aztán a negyed végére – Ruff-Nagy és Weninger triplájának is köszönhetően – hatra csökkent (18–24).

A második szakaszt az ukránok kezdték triplával, majd két duplával folytatták (18–31). Oroszováé volt a negyed első győri kosara. Apró lépésekkel araszoltunk, de megint beesett két ukrán trojka (14. perc: 25–39). Kicsit szétestünk, így indokolt volt Iványi Dalma időkérése. Sajnos nem sikerült megtörni a Prometej lendületét, szerencsére Török át tudta dobni a védőket, egy hármassal jelezte, nem adtuk fel (28–42). Hármasra hármas volt a válasz, így nem tudtunk érdemben közelebb zárkózni, sőt, a triplákat továbbra is remekül dobva húsz pont fölé nőtt a különbség (35–59). A félidő végén ebből tudtunk kicsit faragni, de így is tetemes hátrányban voltunk a nagyszünetben. Egy félidő alatt a több mint hatvan kapott pont nagyon sok (41–62).

A második félidő Weninger triplájával kezdődött, de ez sem hozta meg a remélt fordulatot. Az ukránok erre egy 5–0-val feleltek. Állandósult a 20–22 pontos vendég vezetés (25. perc: 49–71). Két újabb ukrán tripla után Iványi Dalma ismét időt kért (49–77). Továbbra sem találtuk a fogást a Prometejen, mely higgadtan játszhatott a biztos vezetés tudatában. Mi viszont görcsösek voltunk, és minden egyes dobásért sokkal jobban meg kellett küzdenünk, mint az ellenfélnek. Egy jó sorozattal kezdtünk felzárkózni (27. perc: 55–77). A negyed hajrája ismét a vendégeké volt, akik harminc pontra növelték előnyüket (29. perc: 57–87).

A zárónegyedre sok nyitott kérdés nem maradt, nekünk a szépítés lehetett a cél, a vendégek pedig nyilván a száz pont elérését tűztek ki maguk elé. Utóbbit a Prometej elég hamar elérte, a 34. percben Atkins dobta a bűvös századikat (68–100). Iványi Dalma még kikérte idejét, de a hátralévő időben már nem változott döntően a játék képe. Az ukránok megérdemelt győzelmet arattak a főleg védekezésben alulteljesítő csapatunk ellen.

Iványi Dalma: – Szomorú és mérges vagyok, mert pont az ellenkezőjét csináltuk, mint amit szerettünk volna. Nem tudtuk irányítani a mérkőzést, sőt, mi futottunk az eredmény és az ellenfél után. Az ukránok leiskoláztak bennünket. Ennyi pontot semmilyen felállásban nem szabad kapnunk. Ismét vissza kell egy kicsit lépnünk, hogy felépítsük magunkat, a játékunkat.

Viktorija Bolsakova: – Bár nyolcvan pont fölött kaptunk, szerintem jól védekeztünk, ez volt a döntő tényező. A győrieknek vannak gondjai a keret összetételével jelenleg, ezt tudtuk. A tavalyi vereségbe belejátszott a játványhelyzet. Azért is örülünk a győzelemnek, mert a győri jó csapat, de most mi voltunk a jobbak.

Török Ágnes: – Csalódottak vagyunk, nem ilyen mérkőzésre készültünk. Nagy változásokra lesz szükség védekezésben és támadásban egyaránt, hogy sikeresebbek legyünk. Sokkal több van a csapatban, ezet szeretnénk is megmutatni a folytatásban. Ezekben a helyzetekben mutatkozik meg, mennyire összetartó egy társaság.

Juliana Dacko: – Tavaly kikaptunk itt Győrben, erre emlékeztünk. most mindenképpen győzni szerettünk volna. Ez sikerült, mert elég jól védekeztünk, a tranzíciós játékunk pedig jól működött.

Fotó: Krizsán Csaba