Botas–SERCO-UNI Győr 69–70 (12–10, 22–23, 18–19, 17–18)

Ankara, női Európa-kupa-mérkőzés, F csoport, 5. forduló. V.: Tomic (horvát), Stoica, Stan (románok).

Botas Spor: UZUN 15/3, SLOCUM 14/9, Gülcan 5, MACAULAY 17, SVENTORAITE 13. Cs.: Günay. Avci, Cidal 5/3. Edző: Cihat Baris Akgün.

SERCO UNI Győr: ELLENBERG 15/3, DUBEI 6/6, Bach 4, OROSZOVÁ 14/6, MOMPREMIER 15. Cs.: Dombai 6, Ruff-Nagy D. 2, Weninger, Török Á. 6/3, Williams 2. Edző: Cziczás László.

Bővebb statisztika ide kattintva érhető el.

Kissé kapkodva kezdtek a csapatok, szerencsére mi nyugodtunk le előbb. A hazaiak csak a 7. percben dobták első akciókosarukat, addig csupán büntetőből voltak eredményesek. Ennek is köszönhetően 9–6-ra vezettünk. A negyed végén is egypontosokkal zárkózott a török gárda, majd egy duplával a szakasz utolsó percében először vezetett a Botas (10–9), mely három ponttal ellépett. A 9–0-ás hazai rohamot Ellenberg egy büntetővel zárta le. Tíz perc játék után 12–10 volt a házigazdák javára.

A második negyed elején hét ponttal vezetett a Botas (17–10, 21–14), de aztán sikerült rendezni a sorokat, és 23–21 után Dubei triplájával ismét mi voltunk előnyben (23–24). Innen fej fej mellett haladt a két együttes. A félidő hajrájában ugyan hat ponttal megint ellépett a török együttes (34–28), de egy 5–0-ás rohanással egy pontra felzárkóztunk a nagyszünetre (34–33).

A harmadik negyed is hasonló játékot hozott, mint az első kettő. Egyik fél sem tudott a másiktól meglépni. Jobbára a hazaiak vezettek, de aztán 47–44-re mi vezettünk. A Botas egy 8–2-es szakasszal került újfent lépéselőnybe, Török azonban egy triplával lezárta ezt a szakaszt, így döntetlennel vághattunk neki az utolsó tíz percnek (52–52).

A forgatókönyv a negyedik negyed első felére sem változott meg. Megint nálunk volt az előny, majd fordított a Botas. Úgy tűnt 59–56-nál, hogy szoros végjátékba tudunk belemenni, ám a török együttes egy 8–2-vel eltávolodott kicsit tőlünk. Több esély is volt, hogy visszakapaszkodjunk, de pontatlanul dobtunk, ez pedig elég volt ahhoz, hogy tartsa a távolságot a Botas. Cziczás László bő két perccel a vége előtt időt kért (67–60). A folytatásban felcsillant a remény, mert gyors kosár után sportszerűtlent fújtak a hazaiakra. Bach egyik büntetője ment be, majd Mompremier talált be közelről (67–65). Ellenberg dobhatott tisztán triplát, de nem talált be, a másik oldalon viszont jött a kosár. Lehet, a legtöbben azt gondolták, ezzel el is dőlt a meccs, de szerencsére a mieink nem adták fel. Előbb Bach szerzett közeli kosarat, majd egy kivédekezett akció végén pár másodpercünk maradt felhozni a labdát. Ellenberg kezdte szaporázni a lépteit, majd az utolsó pillanatokban elengedett egy triplát, mely a gyűrűben kötött ki. Ezzel pedig megnyertük a meccset!

Cziczás László: – Nagyon örülök a győzelemnek, úgy tudtunk nyerni, hogy közben voltak gyengébb teljesítmények, sok büntetőt és könnyű ziccert is elrontottunk. Ennek ellenére nagy szívvel játszottunk, s végig bíztunk Aaryn Ellenberg-Wileyban, hiszen az ilyen szituációkban nem először mutatja meg, hogy ha előtte mellé is dobott több triplát, amikor számít, akkor bevágja. Végig hittünk a győzelemben, ami sikerült, ennek köszönhetően kedvező helyzetbe kerültünk.

Aaryn Ellenberg: – Küzdős, gyürkőzős mérkőzés volt, amelyen nem igazán játszottunk jól, de végig nagyon igyekeztünk meccsben maradni, ami sikerült. Aztán tényleg nem maradt idő túlgondolni a helyzetet, rá kellett dobnom a triplát, ami szerencsére bement. Hogy előtte nyolcat mellédobtam? Nem számít, ilyen esetben nem kell ezzel foglalkozni. Megvan a továbbjutás, aminek örülünk, várjuk a folytatást.

Fotók: fiba.basketball