SERCO UNI Győr–Sopron Basket 82–94 (19–27, 29–23, 16–19, 18–25)

Győr, NB I-es női döntő, 2. mérkőzés, 1968 néző. V.: dr. Mészáros, Makrai, Györfy.

SERCO UNI Győr: ELLENBERG 37/12, DUBEI 8, BACH 8/6, Török Á. 5/3, WILLIAMS 10. Cs.: Dombai 6, Varga Zs. 2, Ruff-Nagy D. 6. Edző: Cziczás László.

Sopron Basket: FEGYVERNEKY 15, TURNER 21/3, CZUKOR 8, BROOKS 23/3, MAGBEGOR 12. Cs.: Kunek 8/6, Böröndy 5/3, Stankovic 2, Varga A. Edző: Gáspár Dávid.

A statisztika ide kattintva érhető el.

A vállsérüléssel bajlódó Sabina Oroszová ott volt a keretben csapatunknál, de végül nem lépett pályára.

Könnyű Czukor-kosárral kezdődött a meccs, de Bach triplájával fordítottunk. A folytatásban a Sopron egy 8–0-val lépett el (3–10). A vendégek védekezése ellen nem nagyon találtuk az ellenszert, dobásig is csak nehezen jutottunk. Dubei törte meg a kosárcsendünket szép egyéni megoldás után. A zöld-sárgák nem nagyon tudtak hibázni, így nemcsak őrizték, hanem növelték is magabiztos előnyüket (7–18). Nem változott a játék képe, a Sopron sokkal könnyebben jutott el kosárig. Ellenberg duplája után dobhatott is büntetőt, jól, de így is tíz pont volt közte (11–21). Kisebb zavar keletkezett a vendégek gépezetében is, ezt Ellenberg használta ki, két triplájával feljöttünk négy pontra (19–23). Gáspár Dávid időkérése után a szakasz hajrája 4–0-ás soproni rohammal zárult.

Dombai kezdte a pontgyártást a második negyedben, Fegyverneky büntetőkkel válaszolt. A különbség szép lassan visszakúszott tíz pontra (21–31), Bach azonban szemfüles kosarat szerzett. Kunek kosara után Cziczás László időt kért. A folytatásban 34–25-ös vendégvezetésnél sportszerűtlent fújtak a Sopronra, Bach mindkét büntetőt bedobta, Ellenberg pedig dudaszós duplát dobott, megint nyíltabb lett a mérkőzés (29–34). Az Ellenberg-show folytatódott, előbb egy duplát, majd egy triplát dobott, ráadásul meg is faultolták, így egy büntetőt is dobhatott Gáspár Dávid időkérése után. Bedobta, így a negyed második fele 35–36-ról kezdődött. Ellenberg tarthatatlan volt, gyakorlatilag egyedül tartotta versenyben csapatunkat, a 41 pontunkból 27 az övé volt (41–42). A nagyszünet előtt Ellenberg triplával egyenlített, de az öltözőbe a Sopron 50–48-as vezetésével mehettek a csapatok.

A második félidő elején Williams kiegyenlített, sőt, a vezetésért is támadhattunk, ami a 23. percben Williams büntetői után meg is lett (52–50). Potyogtak a kosarak, egyik fél sem tudott nagyobb előnyt kiépíteni, gyakorlatilag kosárra kosár volt a válasz. Kőkemény harc volt a pályán, kicsit beálltak a csapatok a pontszerzésben, Turner büntetőivel a címvédő mozdult el a holtpontról (54–56). Kunek triplája nem jött jól (58–61), de Ruff-Nagy ziccerével egy pontra feljöttünk. A szakasz hajrájában sikerült öt ponttal ellépniük a vendégek, így a zárószakasz előtt 69–64-re vezetett.

Török kosarával megint kicsivel közelebb kerültünk, de volt válasza a Sopron Basketnek erre. Őrizte 3–6 pontos előnyét a címvédő, de Török triplája adott egy kis reménysugarat. Fáradni látszott a csapatunk, ami érthető volt, hiszen szűk rotációval kellett küzdeni, ezt viszont becsülettel tettük. Így is nyílt az olló (34. perc: 72–79), és gyakorlatilag eldőlt a mérkőzés. Továbbra is harcolt, csúszott-mászott a csapat, de fizikális fölényét – különösen a palánk alatt – kihasználta a Sopron Basket, mely 2–0-ás előnyre tett szert a párharcban. A következő mérkőzés Sopronban lesz pénteken, 18 órától. Ott még az utolsó szalmaszálba bele lehet kapaszkodni.

Cziczás László: A meccs után gratuláltam a csapatnak, mert bár megint megfogyatkoztunk, hatalmasat küzdöttünk. Köszönjük szurkolóinknak, akik megint fantasztikus hangulatot teremtettek, remélem, aki ma kint volt, a következő szezonban is a lelátóról buzdít bennünket. Péneteken azért még utolsó erőtartalékainkat megpróbáljuk előszedni.

Aaryn Ellenberg: A jó teljesítményemet elcseréltem volna egy győzelemre. Összességében a csapat játékára, küzdésére sem lehet panasz, ebből építkezve megyünk Sopronba, ahol megpróbálunk nyerni.

Gáspár Dávid: A végeredmény alapján akár sima sikernek is tűnhet, de nem volt az, a győriek remekül harcoltak. Mindkét együttes sokkal jobban támadott most, mint Sopronban, kulcs volt, hogy sikerült a második félidőben megfékezni kicsit Ellenberget, de a hazaiaknak így is maradtak azért jó játékosaik.

Jelena Brooks: A soproninál is fizikálisabb meccs volt, melyet összességében azért megérdemelten nyertük meg. Pénteken Sopronban mindenképpen szeretnénk befejezni a párharcot, hosszú szezon volt, jó lesz, ha véget ér.

Fotó: Nagy Gábor