A kapuvári önkormányzat és a Széchenyi Kosárlabda Akadémia Sportegyesület együttműködésében, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetség utánpótlásnevelés és a látványcsapatsport infrastrukturális fejlesztésére fordítható taó-támogatásának igénybevételével épül meg a kapuvári Városi Sportcsarnok. 

„Öt éve, 2017 tavaszán indítottuk el azt a stratégiai, sport-szakmai fejlesztési programot, mely több pilléren állva – kistérségi megközelítés, esélyegyenlőség és egyenlő bánásmód elvének biztosítása, egészségnevelés – támogatja a helyi közösségeket, különös tekintettel a kosárlabdasportba történő bevonással – kezdte Fűzy András, az SZKA elnöke. – Céljainak megvalósítása érdekében támogatjuk és segítjük a sportversenyek, sporttal kapcsolatos rendezvények szervezését, kiemelt célként kezeljük a tehetséggondozást, a sportág hagyományainak életben tartását. Fő célkitűzés, hogy az iskolakezdéstől a diplomaszerzésig a kosárlabdaképzéssel és -oktatással együtt olyan életpályamodellt kínáljunk, amelyben nemcsak az élsportra való nevelés jelenik meg, hanem a fizikai és mentális egészség megőrzése mellett a sportoló fiatalok egészséges, a mindennapi testmozgást szerető és igénylő felnőtté válását ösztönözze. A sportszervezet küldetése, hogy a sportolóink ne csupán kiváló kosárlabdázók, hanem felelősségteljes emberek is legyenek.”

Már évtizedes probléma Kapuváron a bezárt húsüzem rekultivációja. A terület elhelyezkedése (frekventáltsága és könnyű megközelíthetősége), közműellátottsága, mérete és az épített környezete alkalmas arra, hogy jelenleg funkció nélküli, bezárt ipari létesítmény helyén új városi sportcsarnok, valamint egy szabadidős park létesüljön. 

A 1,5 milliárd forintból megépülő új városi sportcsarnok építési engedélyeztetési eljárását lefolytatták, a beruházás jogerős építési engedéllyel rendelkezik, a kiviteli tervek elkészítése a kapuvári önkormányzat munkatársaival való folyamatos szakmai együttműködésével valósult meg. A multifunkcionális épület három ütemben készül el 2023 közepéig. Az első ütemben az alapozási munkák, a közművek bevezetése valósul meg, a másodikban az épületet fogják felépíteni, a harmadikban pedig a belső terek gépészeti megoldásait valósítják meg.

Ennek eredményeként Kapuváron felépülhet a kor igényeinek megfelelő, a kiemelt szintű sportoláson túlmenően, a helyi közösségek által a napi szintű sportolásra is alkalmas sportcsarnok. A sportszakmai elvárásokon túlmenően a helyi értékekre való építkezés, annak erősítése kiemelt célként jelenik meg, hiszen minden ilyen jellegű fejlesztés csak és kizárólag a helyi erőforrásokra támaszkodva, azzal együttműködve lehet sikeres hosszú távon.

Az alapkőletételen Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) elnöke elmondta, hogy az ötszáz néző befogadására alkalmas sportcsarnok a gyermekek oktatását és az utánpótlásnevelést segíti majd.

Felidézte, hogy az MKOSZ évente mintegy három-négy milliárd forintot kap a társasági adóbevételből, amelyből a szövetség mintegy háromszáz pályázót tud segíteni, elsősorban az utánpótlásnevelésben. Ehhez azonban – tette hozzá – szükséges a megfelelő infrastrukturális háttér is.

Szalay Ferenc beszélt arról is, hogy míg egy évtizede 20–22 ezren kosárlabdáztak idehaza, addig ma 80–90 ezren.

Az MKOSZ elnöke kitért arra is, hogy a sportra nevelés nemcsak egészségre neveli a gyermekeket, a fiatalokat, hanem arra is, hogy egy közösség részévé váljanak és közösségben tudjanak gondolkodni.

Hámori György, Kapuvár polgármestere azt hangsúlyozta, hogy a városban a " jelenlegi tornacsarnok egy túlméretezett tornaterem", így hiányzik a városból egy multifunkcionális sportcsarnok, ahol a sportesemények mellett kulturális rendezvényeket is tarthatnak majd.

Fotó: Krizsán Csaba