A 2023/24-es szezon közeleg a teljes lezárásához, ez alkalomból pedig összefoglalóink következnek a három sorozatról, amikben klubunk idén elindult. A Magyar Kupa, az Euroliga és a Magyar Bajnokság összefoglalói közül, most jöjjön a 14 meccses Euroliga.

 

Az Euroliga kezdete előtt tudtuk, hogy nehéz dolgunk lesz, hiszen maga a csoport is bombaerősre sikeredett. Klubunk ellenfelei ebben a szezonban a spanyol Parfumerias Avenida Slamanca, a cseh ZVVZ USK Praha, a török Cukurova Basketbol Mersin, a francia Villeneuve d’Ascq és Basket Landes, az olasz Virtus Segafredo Bologna a lengyel BC Polkowice voltak. Egytől egyig világklasszis játékosok léptek parkettre Győrben az Egyetemi sportcsarnokban hétről hétre.

 

A sorozatot a Villeneuve otthonában kezdtük és a későbbi FinalFour résztvevőt rendesen megizzasztottuk. Az első negyedet tíz ponttal nyertük meg, ami rendesen meglepte a franciákat, majd ez után is közel döntetlen negyedekkel mentünk tovább. Olyanannyira ikszes volt a találkozó, hogy végül hosszabbításban kaptunk csak ki, 93-92-re. Kristine Anigwe 27 pontot szerzett, Dubei Debi pedig 21-et, amiből 5 tripla volt.

 

Az első hazai találkozónk a Bologna ellen volt. Itt is egészen közel voltunk az olaszokhoz, de Diamond Miller első Euroliga meccsén szerzett 24 pontja sem volt elég, hogy nyerni tudjunk, a vége egy 74-85-ös vereség lett. Jöhetett egy újabb hazai összecsapás, ezúttal a kipróbált, évek óta élmezőnyben tanyázó, Natalia Hejkova vezette Prága volt az ellenfél. Nos, a két csapat közötti különbség hamar megmutatkozott, ez volt az első nagy pofonunk ebben az idényben. 64-83-ra nyertek a csehek, kérdés sem fért hozzá, hogy ki volt a jobb csapat a pályán.

 

A pályaválasztó jogok cseréjével zsinórban harmadik hazai meccsünkre készültünk október végén, az akkor még szintén nyeretlen Basket Landes ellen, melyet beárnyékolt Sebestyén-Ádám Csilla halála. Csilla nem csak erőnléti edzőnk, Sebestyén Balázs felesége volt, de egyben akadémiánk edzője is! A tragédia összehozta a csapatot és ragyogó játékkal, kétség sem férhetett ahhoz, hogy ki nyer azon az estén. Destiny Slocum 26/15 ponttal húzta a csapatot és a mérkőzés végén Csillának ajánlotta a győzelmet.

A Landes elleni győztes érzés tovább repítette a csapatot Polkowicében is, az Euroliga 5. fordulójában. Ismét nagyon szoros volt a találkozó, folyamatosan váltakozott, hogy ki vezet éppen. A lengyeleknél Friskovec nagy napot fogott ki és szinte minden triplája betalált, nálunk ismét Destiny volt a húzóember, mellette kicsivel lemaradva Dubei Debi. Kevés hosszabbítás fordul elő a kosárlabdában, nekünk idén már másodszorra kellett itt eldönteni a győztest. A Polkowice hatékonyabb volt a ráadásban és 92-82-re nyert.

 

Hosszú negatív széria kezdődött ezzel sajnos, és következett hat vereség egymás után. A Mersin, az Avenida, a Villeneuve, a Bologna, a Prága és a Basket Landes is legyőzte csapatunkat, amelynek ebben az időszakban rengeteg sérültje volt.

 

A jég végül a Polkowice elleni hazai fordulóban tört meg. Bridget Carleton ellenállhatatlanul játszott, és ahogyan a sajtós kollégák mondták a pálya szélén: „Ha egy széket dobna rá, az is bemenne”. Kanadai légiósunk összesen 41 pontot szerzett, ami a modern Euroliga sorozatban a legtöbb egy mérkőzésen szerzett pont. Ami még ennél is kiemelkedőbb, hogy a 41 pontból 24 született triplából!

Bridget mellett jól működött a csapat is, szépen védekeztek a lányok és Cziczás László a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón is megemlítette: „Elindultunk jó irányba, azt játszottuk, amit szeretnénk.”

 

A Polkowice elleni siker sajnos nem tudott erőt adni a folytatásra, a két utolsó mérkőzést elveszítettük a Mersin és az Avenida ellen, ezzel utolsó helyen végeztünk csoportunkban.

 

Tanuló évnek nevezte az ideit Fűzy András elnök úr, és valóban rengeteget tanulhattunk belőle. Reméljük, a következő szezonban is folytathatjuk történelmünket a legjobbak között!

Fotó: Nagy Gábor, Rébay Viktor