"Új impulzusokra lesz szükség"

Nem szerepelt jól a pár hete véget ért bajnokságban csapatunk, az UNI Győr. A bajnokságban ötödik lett az együttes, a Magyar Kupában nem jutott be a négy közé, míg az Európa-kupában a csoportküzdelmek jelentették a végállomást számunkra. Ennek következtében eldőlt, hogy a következő idénynek új edzővel vág neki az együttes, de hogy ki lesz a távozó Iványi Dalma utódja, azt egyelőre még nem jelentette be a klub.

A szezonról és a váltás okairól Fűzy András elnök nyilatkozott: „Ha az eredményességet nézzük, nem lehetünk elégedettek. Voltak szép periódusaink, villanásaink a szezon folyamán, de homogén csapatképet nem tudtunk alkotni. Ezt több tényező befolyásolta. Már a szezon kezdetekor sérült a játékospolitikánk, mikor a kiszemelt center nem vállalta az oltási kötelezettséget, így le kellett mondanunk róla. Pótlását abban az időszakban ad hoc módon tudtuk csak megoldani, ráadásul Markovic meg is sérült, nem sikerült beépíteni. Ehhez jött Aari McDonald váratlan távozása, értetlenül álltunk irányítónk döntése előtt. Gondot okozott a WNBA és az európai kosárlabda-naptár átfedése is, hiszen Mompremier csak később csatlakozott hozzánk. További sérülések is nehezítették a munkát, Weninger és Dubei is kidőlt. Ezek a problémák önmagukban is nagy fejtörést tudnak okozni, így egymásra rakódva még inkább gondot jelentettek” – sorolta a negatívumokat a klub elnök, aki hozzátette: innentől előremenekülés volt az egész szezon, ráadásul a covid miatti kéthetes leállás miatt sokkal feszítettebb volt az alapszakasz vége.

„Kicsit megtört a lendületünk, újra formába kellett hozni a csapatot, melyből Török sérülés, Razseva pedig az orosz–ukrán háború miatt esett ki. Mindettől függetlenül azt gondolom, attól, hogy néhány cserepet lefúj a szél, a ház nem omolhat össze. Nálunk viszont ez történt, a BEAC elleni hazai vereség nem fér bele, ilyen különbséggel főleg nem. Ahogyan az Európa-kupában is sosem látott kudarcot szenvedtünk el az ukrán bajnoktól. Fájó emlék az alapszakaszban a DVTK elleni két vereség, valamint a pécsi fiaskó is. Ott akár a nyolcpontos vereség is belefért volna, de ennél jóval nagyobb lett a különbség. A Magyar Kupában is instabil volt a csapat, pedig minden adott volt a felkészülésre. Bár végül egy nagyszerű, de szerencsés kosárral nyert a PEAC, a meccs képe alapján rászolgáltak erre. A rájátszásban az élet, valamint a déli szelek összefújtak bennünket a Diósgyőrrel, amely ellen a hazai szoros meccs után idegenben a lebetegedett irányítónk nélkül nem volt esélyünk. Megtörtént tehát az, amit nem gondoltuk volna, hogy az ötödik-nyolcadik helyért kell küzdenünk. A TFSE ellen viszonylag simán jutottunk túl, bár ott is voltak olyan időszakok, mikor az ellenfél vezetett, ám a nagyobb tudás, a hosszabb kispad a javunkra döntött. A Vasas elleni párharc a kontrasztok párharca volt. Itthon szinte végig kézben volt a meccs, de az utolsó negyedben lefagytunk, a megsemmisülés torkából Dombai két sikeres büntetője húzott ki bennünket. Idegenben másik arcunkat mutattuk, kétség sem fért a győzelmünkhöz, stabil védekezés és improvizatív támadójáték jellemzett azon a találkozón bennünket. Hiszem, hogy az a valódi arcunk” – folytatta Fűzy András, aki hozzátette: a hektikus szezon után arra jutottak, hogy új impulzus kell a csapatnak.

„A keret döntő többsége válogatott, WNBA-játékos. Nem kívánunk a csapat összetételén változtatni, hiszen élő szerződése van a többségnek, ezért hosszas mérlegelés után az a döntés született, hogy Iványi Dalmának megköszönjük az elmúlt két évet. Értékeljük, hogy sokat vállalt, sokat kockáztatott, mikor elvállalta a vezetőedzőséget Győrben. Emberileg és szakmailag is felnézünk rá, de ahhoz, hogy a korábbi évekhez hasonló eredményt érjünk el, szükségünk lesz egy olyan szakemberre, aki a berögzült metódusokat felrázza, és új kihívások felé vezeti a csapatot” – mondta végezetül a klubelnök, aki az új vezetőedző személyét a közeljövőben jelenti be.