Több játékos maradandó sérülést szenvedett – lelkileg mindenki -, de van, aki testileg is. Natasa Kovacevic egyik lábát térd alatt amputálni kellett.

A klub talpra állt ebből a tragédiából, de a szomorú évfordulóra minden évben megemlékezik. Hagyomány, hogy az Fűzy Ákos-Tapodi Péter-emlékmérkőzésen a Sopron a győriek ellenfele.

Nem volt ez másként most sem. Mindkét csapat első meccsét játszotta március eleje óta, amikor a koronavírus-járvány miatt a szezont leállították.

A feldobás előtti percek a köszöntésé voltak. A klub most adta át először a Győri Női Kosárlabdáért Díjat. Ezt most Fűzy-Antolovics Adél, az első csapat másodedzője, Gálos László utánpótlás szakmai igazgató és Laklóth Anna, korábbi játékos kapta. A volt csapatkapitány az első percben pályára lépett a legendás, 25-ös mezben – triplakísérlete sajnos kimaradt -, majd Kéita Aya váltotta. A klub döntése értelmében egyébként 25-ös mezben senki nem lép pályára a győri csapatban, a klub visszavonultatta a dresszt, mely felkerült az eddig legnagyobb sikert jelképező 2012-es bajnoki zászló mellé.

“Nagyon jó volt újra pályán lenni, köszönöm a lehetőséget. Bevallom, most azt gondolom, nem szeretnék ‘felnőni’, a legszívesebben még játékos maradnék” – mondta a nagyszünetben Laklóth Anna.

A folytatásban már élesben mentek a dolgok, hiába, a hat hónapos szünet után kiéhezettek voltak a játékra.

Nem volt még keretben, bár már megérkezett Brianna Kiesel győri oldalon. Rá orvosi vizsgálat vár még, koronavírus-tesztet nem kell végezni, mert az rendben van, eleve két negatív eredménnyel léphetett csak be az országba.

Ami a meccset illeti, bátran kezdett a győri csapat (7-3). Kiegyenlítettebb lett a találkozó, gyors triplaváltás után a Sopron vezetett (12-13). A szakasz hajrája kicsit a vendégeknek sikerült jobban (20-24).

A második tíz percben triplával nyitottak a soproniak, az első győri kosár Töröké volt büntetőből (21-27). Ellépett a Sopron (27-41), Iványi Dalma sokat forgatta a csapatot, szinte minden játékos kapott lehetőséget. Többször időt is kért a győriek trénere, de a nagyszünetre így is 57-36-os soproni vezetéssel mehettek a csapatok.

 

A szünetben a korosztályok legjobbjait köszöntötték.

A díjazottak: Biczó Laura (NB I/B), Nagy Rebeka (MEFOB), Kéita Aya (U18), Bogdán Réka (U16), Mihály Panna (U14), Kozári Hanna (U12), Gálos Hanna (U11 SZKA), Szilágyi Hanna (U11 Feketés Darazsak), Schaub Lara (U11 Harcias Kenguruk), Rákosi Emma (U11 Villámló Tigrisek), Forsthoffer Lili (U11 Téti Tigrisek), Tóth Noémi (legjobban fejlődő játékos).

 

A fordulást követően felzárkóztak a győriek (54-65). Elsősorban az agresszívebb védekezésnek is köszönhetően, illetve a dobások is pontosabbak lettek. A zárófelvonás előtt 69-56 volt a soproniak javára.

Az utolsó felvonás első három percében csak egy soproni kosár esett, majd Fegyverneky toldotta meg egy duplával a vendégek pontszámát.  A szakasz 7. percében Dombai büntetőjével lett meg az első győri kosár (57-77). A vége sima soproni siker lett, de a győri csapatban több fiatal játékos is ígéretes teljesítményt nyújtott. Az utolsó öt percben négy sajátnevelésű játékos – ebből három újonc – kapott lehetőséget Iványi Dalmától: Rozmán Lilla, Baffy Fanni, Milkovics Réka, Ferenczi Kata.

UNI Győr MÉLY-ÚT-Sopron Basket 59-87 (20-24, 16-33, 20-12, 3-18)

Győr, 300 néző. V.: Fodor, Benczur, Győrffy.

UNI Győr: Laklóth, Dubei 4, Dombai 1, Török Á. 24/15, Mansaré 2. Cs.: Kéita 8, Rozmán, Lass 10, Révész 2, Baffy, Ferenczi, Milkovics 2, Weninger 6. Edző: Iványi Dalma.

Sopron: Fegyverneky 6, Varga S. 11/6, Czukor 17/3, Brooks 9/3, Határ 11. Cs.: Varga A. 8, Varga K. 5/3, Krajisnik 18, Erdélyiová 2. Edző: Gáspár Dávid.

Iványi Dalma: – Jól kezdtünk, az első negyedben volt lendület a csapatban, a lányok megcsinálták, amit kértem tőlük. Ugyanez vonatkozott a harmadik negyedre, amit meg is nyertünk. Ellenben voltak hullámvölgyek is a játékunkban, de ez egy fiatal csapatnál természetes. Elsőnek nem volt ez rossz. de még sok munka vár ránk-

Gáspár Dávid: – Ennyi szünet után jó volt ismét megtapasztalni, milyen hangulata van egy meccsnek. Úgy gondolom, jó mérkőzés volt, sok mindent viszontláttam, amit gyakoroltunk, de még az út elején járunk.

Képgaléria

Fotók: Csapó Balázs (Kisalföld)