Vasárnap 16.45 órakor csapatunk, a SERCO UNI Győr az egyetemi csarnokban a Szekszárdot fogadja tévés mérkőzésen (M4 Sport+).

 

A Szekszárd bajnoki ezüst- és Magyar Kupa-bronzéremmel zárta a legutóbbi szezont. A nyáron jelentősen átalakult a tolnaiak kerete. Távozott tőlük Gereben Lívia, az amerikai Kolby Morgan, a bosnyák Nikolina Milics és a szlovén Zala Friskovec. Új ember Sydney Wallace, aki az Euroliga előző idényében 16 pontot dobott átlagban, továbbá Victoria Vivians és Ruthy Hebart. A fiatal magyar játékosok közül Boros Júlia az új ember.

 

Az Euroligában induló Szekszárd a bajnokságban már háromszor kikapott: nagy meglepetésre a nyitókörben az ELTE-BEAC ellen maradt alul, és vesztesen távozott a DVTK és a PEAC otthonából is. Ugyanakkor a címvédő Sopron Basketet hazai környezetben legyőzte. Az Euroligában két győzelem és három vereség a tolnaiak mérlege: kikaptak az USK Prahától, a Valenciától, valamint legutóbb a Bourges-tól, legyőzték a Fenerbahcét és az Olimpiakoszt.

 

A két csapat eddig 46 tétmérkőzést játszott egymással, ebből 31-et mi nyertünk, 15-öt ellenfelünk. Az utóbbi években viszont inkább a szekszárdiak dominálnak, a 2016 óta lejátszott 17 bajnoki mérkőzésből 11-en ők örülhettek. Érdekesség, hogy a Magyar Kupában mindhárom meccset mi nyertünk, a nemzetközi porondon viszont mindegyiket elveszítettük.

Csapatunk a héten az Európa-kupa csoportkörének 5. fordulójában a török Botas vendégeként végig kiélezett találkozót vívott, melyet végül Ellenberg dudaszós triplája döntött el. A kvartett másik mérkőzésén úgy alakult az eredmény, hogy az utolsó forduló eredményétől függetlenül már biztosan a csoport élén végzünk.

 

Nagyon kellett a lelkeknek ez a siker, főleg azok után, hogy múlt vasárnap a Sopron Basket otthonában rendezett bajnoki rangadón húsz ponttal alulmaradtak Cziczás László tanítványai. A harmadik magyar euroligás csapatot, a DVTK-t már legyőztük hazai pályán, melynek előnyében ezúttal is bízhatunk.

 

Vezetőedzőnk, Cziczás László azonban másban is bízik: „A hazai pálya előnye valóban mellettünk szólhat. Mindkét csapat nem keveset utazott a hét közepén, így sokat érhet, hogy mi vagyunk itthon. Emellett azonban főleg támadásban kell még javulnunk, pontosabb dobások kellenek ahhoz, hogy legyőzzük a Szekszárdot. Nagyon várjuk ezt a mérkőzést, bár kevés időnk volt, igyekeztünk felkészülni belőlük. Azt gondolom, jobb erőkből áll a Szekszárd, mint a Botas, szóval kemény meccs lesz, és várhatóan jó hangulat, hiszen sok szurkoló kíséri el a Szekszárdot idegenben is. Amiben még bízhatunk, az a mentalitás, amivel Törökországban is nyerni tudtunk. Az a siker egyébként azért is volt örömteli, mert igazán nem játszottunk jól.”