Júniusban, Berlinben rendezik meg a speciális olimpiát. A korábbi viadalokon Szünstein Mónika tanítványai nem először képviselték Magyarországot. A győri Szabóky-szakiskola testnevelő tanárának most is több diákja készül a német fővárosban rendezendő júniusi seregszemlére.

 

Női kosárlabdában Hima Diána és Serbán Dóra speciális, míg Pozsgai Dóra partnerjátékosként utazhat a magyar válogatottal Győrből.

 

Pozsgai Dóra a tavaly egyetemi bajnokságot nyert UNI Győr-SZESE játékosa, emellett az NB I/B-ben is rendszeresen játszik. A győri nevelésű kosárlabdázó az általános iskola alsó tagozatában kezdett kosárlabdázni, végigjárta a győri utánpótlást. A középiskola 12. osztályában egy évre abbahagyta a játékot, de aztán az egyetemi évek alatt újrakezdte, és az előző évben szerzett aranyéremmel pályafutása legnagyobb sikerét érte el. Az egyetemen tanítónak tanul német–testnevelés szakon. A mostani a harmadik éve, még egy év van hátra.

 

„Szeretnék majd pedagógusként elhelyezkedni a diploma megszerzése után. Van OKJ-s edzői végzettségem kosárlabdában, de még nem gondolkoztam azon, hogy esetleg edzősködjek. Azt nem tartom kizártnak, hogy egyszer majd kisebbekkel foglalkozzak, szívesen megszerettetném velük a játékot” – folytatta Pozsgai Dóra, aki édesanyja révén pár évvel ezelőtt került kapcsolatba a Staféta Diáksport Egyesülettel.

 

„Anyukám gyógypedagógus abban az iskolában, ahol Szünstein Mónika a tesitanár. Ő kérdezte meg, lenne-e kedvem csatlakozni. Először nem is kosárlabdában, hanem kéziben vettem részt, de aztán jött az ötlet, hogy fellendítenék a női kosarat. Az azért jobban testhez állt” – mesélte Dóra, aki bízik a jó szereplésben Berlinben.

 

„Galambos Zsolt vezetőedző 2019-ben fiú kosarasokkal aranyérmes lett. Bár a hangsúly inkább a játék örömén van, mellette azért szeretnénk jól szerepelni. Ezt nem is tartom elképzelhetetlennek, mert jó kis csapat jött össze. Több edzőtábor is lesz addig, illetve pár nappal a speciális olimpia előtt már kiutaznak a küldöttségek, hogy érzékenyítő, összeszoktató programokon vegyünk részt” – mondta végezetül a kosaras.

 

A főbb szabályok:

Kosárlabdában öt az öt elleni játékban küzdenek majd a csapatok, egyszerre a pályán legfeljebb két partnerjátékos lehet. A partnerjátékosoknak – bár ők is szerezhetnek kosarat – elsősorban az a feladatuk, segítsék őket, irányítsák, különböző utasításokkal lássák el speciális csapattársaikat.