Pár labdarúgó- és softball-mérkőzést már lejátszottak a tokiói olimpián, de hivatalosan a pénteki megnyitóval veszi kezdetét a koronavírus-járvány miatt tavalyról idénre halasztott tokiói olimpia, mely augusztus 8-ig tart a japán fővárosban.

A hétvégétől tehát már szoríthatunk a magyar sikerekért, bízunk benne, lesz belőlük sok.

Bár női kosárlabdában nem jutottunk ki – az olimpiai selejtezőről egyébként nem sokkal csúsztunk le –, azért egy kis figyelmet fordítsunk erre a küzdelemsorozatra.

A torna legnagyobb esélyese természetesen az Egyesült Államok válogatottja, mely a B csoportban Nigéria, a házigazda Japán és a friss EB-ezüstérmes Franciaország ellen szerepel.

Az A csoportban a Koreia Köztársaság, a június végén a kontinenstornát megnyerő Szerbia, Kanada és Spanyolország kapott besorolást.

A C jelű négyesben Ausztrália, Puerto Rico, Kína és az EB-bronzérmes Belgium küzd a továbbjutásért.

A csoportokból az első két helyezett, valamint a két legjobb harmadik jut a negyeddöntőbe, ahol egyenes kieséses rendszerben folytatódnak a küzdelmek.

A 3x3-as kosárlabdában gyakorlatilag egy kosárral maradtunk le a kvalifikációtól, így itt is csak nézői lehetünk a nyolc csapat küzdelmének. Az ötkarikás játékokon most debütáló szakágban Franciaország, az Orosz Olimpiai Közösség, Kína, Románia, Olaszország, Japán, Mongólia és az Egyesült Államok harcol majd az érmekért július 24. és 28. között.

Jó szórakozást és jó szurkolást kívánunk az előttünk álló 17 napban.

Hajrá, Magyarország! Hajrá, magyarok!