Szekszárd–UNI Győr MÉLY-ÚT 78–84 (18–27, 21–18, 19–24, 20–15)

Szekszárd, 800 néző. V.: Tőzsér, Lengyel, Sörlei.

Szekszárd: Studer Á. 7/3, Miklós 9/3, Theodoreán 5/3, BÁLINT 14/9, MCCALL 12. Cs.: Szabó F. 3/3, Gereben 4, Krnjic 7, GOREE 17/3, Holcz, Edző: Zeljko Djokic.

UNI Győr: KIESEL 20, DOMBAI 22/9, TÖRÖK Á. 12/3, Lass 5, MOMPREMIER 10. Cs.: Varga Zs. 6, Kéita 6/3, Révész 3/3. Edző: Iványi Dalma.

Hosszabb kényszerszünet után tartalékos felállásban álltunk ki a Szekszárd ellen. A sok hiányzó miatt visszatért a csapatba Varga Zsófia, aki az NB I/B-s együttest erősíi a nyártól, emellett edzőként is elkezdett dolgozni Győrben.

Most mutatkozott be nálunk új centerünk, Beatrice Mompremier is, aki WNBA-s csapatával az elődöntőig jutott. Az első kosarat a meccsen éppen amerikai légiósunk szerezte, és a folytatásban is tartottuk a lépést a tolnaiakkal. A 4. percben is nálunk volt az előny (7–8), sőt, Dombai két hármasával el is léptünk (9–14). Indokolt volt a beteg Zeljko Djokicot helyettesítő Horváth Zsófia időkérése. Ez sem segített, mert őrizni tudtuk az előnyt (13–18). A negyed végéig megmaradt a lendület, így tíz perc után 27–18-ra vezettünk. Ami szembetűnő volt, hogy a lepattanózásban 15–5 volt a javunkra.

A második negyedben Krnjic kosár plusz büntetővel nyitott, Révész viszont a félkörön kívülről talált be. Ugyanő gólpasszt adott Mompremiernek, így tíz pont fölé nőtt a különbség (21–32). A negyed közepén nyolc pontra feljöttek a hazaiak (28–36), ekkor Iványi Dalma kért időt. Szerencsére ez elég volt ahhoz, hogy távol tartsuk magunktól az ellenfelet (32–42). A félidő hajrája előtt még egy időt kikértek a szekszárdiak, ami után faragtak is a hátrányból. A végén Bálint Réka beemelt hármasával hat pontra jött fel a hazai gárda (39–45).

Pontgazdag percekkel kezdődött a második félidő, ebben kicsivel a Szekszárd volt jobb, így négy pontra feljött (51–55), de Kiesel biztos kézzel dobta be büntetőit. Amilyen jól dobtak a negyed elején, úgy hagyott alább egy kicsi a koncentráció mindkét oldalon. Viszont a Szekszárd apró lépésekkel közeledett, így megint időt kért Iványi Dalma (53–57). Dombai fontos kosarat szerzett, de egy 5–0-s rohammal egy pontra feljött a Tolna megyei gárda (58–59). Mompremier kétpontosa és Dombai büntető nagyon kellettek. Ismét időt kért a Szekszárd megbízott edzője, az egykori győri játékos, Horváth Zsófia. Lass kosár plusz büntetője után megint tisztes távolba kerültünk a házigazdáktól (58–67). A záróetap előtt ezt még egy Kiesel-duplával meg is tudtuk toldani (58–69).

Az utolsó tíz percet 5–0-val nyitották a hazaiak, nagyon kellett Mompremier kosara, amivel egyébként centerünk dupla-duplánál járt (10 pont, 14 lepattanó). Dombai középtávolijával ismét tíz pont lett közte (63–73). Ezt a különbséget őrizni tudtuk öt perccel a vége előtt is. Bálint harmadik sikeres hárompontosa nem hiányzott (68–75). Iványi Dalma 77–71-es vezetésünknél, három és fél perccel a vége előtt időt kért. Dombai idegnyugtató triplát emelt be majd Kiesel szerzett lepattanót McCall hárompontos dobása után. A végjátékban ugyan egy nagy rohamot még indított a Szekszárd, fel is jött 82–78-ra, de végül hatalmas szívvel küzdve szenzációs győzelmet arattunk a szinte komplett kerettel felálló Szekszárd otthonában.

Iványi Dalma: – Ilyen hosszú szünet után nem lehetett tudni, hogy milyen arcát mutatja a csapat. Az biztos, hogy éhesek voltak a lányok a játékra, viszont ennyi hiányzóval féltem, hogy bírjuk-e végig. Abban biztos voltam, hogy nagyon akarnak majd a pályán, hogy küzdenek a végsőkig, és ehhez a szellemhez magas ehhez koncentráció és alázat társult, mindenki hozzátette a magáét, illetve amikor fizikálisan fáradtunk, szívvel, akarattal sokat kompenzáltunk. Nem szabad elbizakodottá válni, helyén kell kezelni ezt az értékes sikert. Hosszú út áll előttünk, de önbizalmat és bátorságot kell adnia ennek a győzelemnek. Az biztos, hogy a hazaiakat megzavarta edzőjük távolléte, de a sport erről is szól, jókor kell jó helyen lenni. Élni tudtunk a lehetőséggel, megvolt bennünk a gyilkos ösztön, megéreztük, hogy van keresnivalónk. Voltak persze hibák a mi játékunkban is, de mi jobban tudtuk érvényesítni az akaratunkat, és ez volt a döntő.

 

Galéria