Földi Attila személyében új másodedzője van csapatunknak. A héten – Cziczás László vezetőedző távollétében – a szakember irányítja a felkészülést. Az edző egyébként a felnőtt női 3x3-as válogatott szövetségi kapitánya, ebben a szakágban mozgalmas időszakon van túl a nemzeti együttessel, és még nyáron komoly erőpróbák várnak a válogatottra.

 

„Nagy izgalommal várom a győri szerepvállalást – kezdte Földi Attila. – Cziczás Lacival több évet dolgoztam együtt, mindenki tudja, hogy jó barátok vagyunk, a kosárlabdán belül ő az egyik olyan barátom, akivel összetartunk, ugyanazt gondoljuk a kosárlabdáról. Én is tapasztaltabb vagyok ahhoz az időszakhoz képest, amikor először dolgoztunk közösen, hiszen öt év vezetőedzőség van a hátam mögött. A győri csapatnál sok meglepetés nem ért, hiszen jól ismerem a játékosokat. Dombai Réka gyakorlatilag nálam lett NB I-es játékos a Vasasban, Bach Bogi is volt játékosom, Török Ágival a válogatottban dolgoztunk együtt. A bajnokság után is edzésben maradtak a lányok, persze pihenőidejük is volt, viszont látszik, hogy jó állapotban vannak, megvannak az alapok, melyekre fel lehet építeni az előttünk álló időszakban a munkát.”

 

 

A fiatal tréner programja eddig sűrű volt a nyáron, hiszen a 3x3-as válogatottal rengeteg tornán vett részt.

„Kicsit olyan, mintha egy komplett bajnokságot nyomnánk le. Ez a leghosszabb válogatott program ebben az időszakban. Május 9-én kezdtünk, és még szeptemberben is várnak ránk feladatok. Nem indult jól egyébként ez a szezon, az EB-ről sajnos lecsúsztunk, de szinte teljesen új csapattal vágtunk neki a sorozatnak. Medgyessy Dóra anyaszerepe miatt nem játszik, Goree Cyesha és Theodorean Alexandra sem vállalta most a válogatottságot. Maradt egyedül hírmondónak Papp Dia. A négyből három játékost kellett lecserélni, a keret hetvenöt százalékát. Mintha egy hagyományos csapat tizenkettes keretéből nyolc-kilenc játékost lecserélnénk” – mesélte Földi Attila, aki szerint sikerült összerázódniuk, amit az eredmények is bizonyítanak.

 

„Sok pontot kell gyűjteni, hogy minél jobban álljunk a világranglistán. A FIBA-versenysorozatban, a Women’s Seriesben most a harminc csapatból hatodikak vagyunk, ami kimondottan jó. A világranglistán a tizennegyedik helyen állunk, az európaiak közül kilencedikek vagyunk. Ez azért fontos, mert a vb-n az első tíz európai válogatott szerepelhet. Most az a cél, hogy még feljebb kerüljünk, stabilizáljuk a helyünket a tíz között, hogy ne legyen kétséges a vb-szereplés. Egyértelműen ez a cél, hogy kijussunk arra a világversenyre. Még lesz egy torna augusztus végén Montrealban, majd a nagy döntő Konstancában. Annyiban más lesz most, hogy már nem nagyon vannak közös edzések, de az alapokat letettük, gyakorlatilag a tornákra állunk össze. Ott pedig amit eddig tanultunk, azt használjuk majd. Összességében elégedett vagyok azzal, ahonnan indulva mostanra eljutottunk, de igazán akkor mondhatjuk majd, hogy sikeresek voltunk, ha ott leszünk a vb-n” – mondta végezetül Földi Attila.