Az abdai önkormányzat és a Széchenyi Kosárlabda Akadémia Sportegyesület együttműködésében, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetség utánpótlásnevelés és a látványcsapatsport infrastrukturális fejlesztésére fordítható taó-támogatásának igénybevételével épül meg az új sportcsarnok a községben. Az SZKA régebb óta partneri kapcsolatban áll a településsel, ám Abdán nem található szabályos méretű, sportolásra és versenysportra alkalmas tornaterem, így kézenfekvő volt a magas gyermekszám miatt, hogy sportcsarnok épüljön a kosárlabdasport népszerűsítése és a mindennapi testnevelés lehetőségének biztosítása érdekében. Az új sportlétesítmény pedig nagy lökést adhat az utánpótlásképzésnek is.

„Nemzeti kosárlabda akadémiaként nemcsak Győrben, hanem a környező településeken is feladatunk is a kosárlabdasport népszerűsítése, a gyerekek részére a lehetőség biztosítása, hogy megismerkedjenek ezzel a sportággal – kezdte Fűzy András, a Széchenyi Kosárlabda Akadémia elnöke. – Persze nem titkoljuk abbéli reményeinket sem, hogy a jövő válogatott játékosa esetleg éppen Abdán él, innen kerül ki, csak most még nem tudunk egymásról. Minden egyes sportágnak alapvető követelménye az általános edzettség, és ezt a mindennapos testnevelés-órákon lehet elsajátítani. Ezek megtartásához viszont megfelelő infrastruktúrára van szükség. Az is lényeges szempont, és kissé igazságtalannak is tartjuk a helyzet, hogy a Győr környéki kistelepülésekről – főleg a lánygyermekeket – ingáztatni kell Győrbe, ha teremsportot, labdajátékot választ a gyerek. Ezt a versenyhátrányt szünteti meg a csarnok, mert így az alapképzést, az általános iskolás korban az edzéseket ezek fejlesztésén keresztül Abdán is el lehet végezni a szakembereinkkel közösen. A pályázati keret elnyerése után a csarnok kiviteli engedélyezési tervei, az új építésügyi előírások módosítása, valamint az első ütemben a terület előkészítése már megtörtént. A következő időszak célja, hogy minél hamarabb birtokba vehessék a létesítményt a helyi gyermekek és természetesen a sportszerető abdai lakosok.”

A Széchenyi Kosárlabda Akadémia egyik fő célkitűzése, hogy az iskolakezdéstől a diplomaszerzésig a kosárlabdán keresztül olyan életpálya modellt kínáljon a sportolóknak, amiben nem csak az élsportra való nevelés a feladat, hanem a helyes életmódra való ösztönzés és motiváció is. Fontos feladatként jelenik meg, hogy sportolók ne csak kiváló kosárlabdázók, hanem felelősségteljes emberek is legyenek.

Az abdai projekt stratégiai, sport-szakmai fejlesztési programja ennek megfelelően három pilléren állva támogatja a helyi közösségeket – különös tekintettel a teremsportokba történő bevonással: kistérségi megközelítés, esélyegyenlőség és egyenlő bánásmód elvének biztosítása, valamint egészségnevelés.

A fentiekben ismertetett sportszakmai koncepció szervesen illeszkedik a területért felelős országgyűlési képviselő, Nagy István esélyegyenlőségi és kistérségi koncepciójához is: Abdán a kor igényeinek megfelelő, ugyanakkor a kiemelt szintű sportoláson túlmenően, a helyi közösségek által, a napi szintű sportolásra is alkalmas csarnok épül fel. Az integrált megközelítésben épülő sportcsarnok létesítését követően várhatóan tovább emelkedik a települési és kistérségi versenyérték az érintettek körében – a jövő generációjának fejlődése szempontjából nem elhanyagolható a szülők azon igénye, miszerint a kiemelt minőségi oktatás mellett napjaink rohanó világában gyermekeik sport- és mozgáskultúrájának fejlesztését is biztos kézben szeretnék tudni.

A létesítmény mintegy 1,5 milliárd forintból valósul meg, a csarnok alapkövét ma tették le. A 350 ember befogadására alkalmas csarnokért sokat küzdöttek, az elmúlt években a koronavírus-járvány és az azzal járó építőanyagár-emelkedések is hátráltatták a munkát.

Nagy István agrárminiszter, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt emelte ki, hogy a sportcsarnok régi álma a településnek. Hozzátette: az életminőség emelkedése rámutat, hogy a 21. században mennyire fontos a mindennapi sportolás, a sportra és az egészséges életmódra nevelés. Arról is beszélt, hogy "a vidéki életminőség megnyilvánulása az új sportcsarnok", amely az Ifjúság utca és az Arany János utca kereszteződésénél épül fel.

Szabó Zsolt, Abda polgármestere felidézte, hogy 2006 és 2016 között többször is szerettek volna tornacsarnokot építeni, de a próbálkozások sikertelenek voltak. Az új csarnok helyén korábban állt tornaszobát és tűzoltószertárt 2020-ban bontották el. A településvezető hozzátette, hogy a 2023 közepére elkészülő csarnokban a pálya mellett hat öltözőt, továbbá bírói öltözőt és szertárt is kialakítanak.