Sopron Basket–SERCO UNI Győr 74–55 (20–10, 17–18, 24–14, 13–13)

Sopron, NB I-es női döntő, 3. mérkőzés, 1500 néző. V.: Cziffra, Praksch, Söjtöry.

Sopron Basket: Fegyverneky, TURNER 13, CZUKOR 8/6, BROOKS 21/9, MAGBEGOR 27/6. Cs.: Kunek 3/3, Böröndy 2, Stankovic, Varga A., Sitku, Erdélyiová, Völgyi. Edző: Gáspár Dávid.

SERCO UNI Győr: ELLENBERG 12/3, DUBEI 12/6, Bach 2, Török Á. 8/3, Williams 10. Cs.: Ruff-Nagy D. 2, Varga Zs. 2, Dombai 7/3, Weninger. Edző: Cziczás László.

A meccs statisztikája ide kattintva érhető el.

Czukor triplájával kezdődött a döntő harmadik mérkőzése, Török Ágnes duplával felelt erre. Nem dobtak túl jól a csapatok, több rontott kísérlet után viszont Brooks beemelt egy triplát, nem sokkal később a túloldalon Williams egy duplát (8–4). A negyed közepén tíz ponttal ellépett a hazai együttes (14–4). Tovább nőtt a különbség, 18–6-nál időt is kért Cziczás László. Varga Zsófia törte meg a csendet egy középtávolival, de közelebb a negyed végére nem tudtunk kerülni (20–10). 

A második tíz percben Magbegor dobott triplát majdnem két perc elteltével. A mi első kosarunkra három és fél percet kellett várni, Dubei is hárompontost emelt be (23–13). A 15. percre a hazaiak lendületbe jöttek, bár a fáradtság már rajtuk is látszott, ajtó-ablak ziccerekben rontottak ők is (27–13). Williams kosarával közeledtünk a zöld-sárgákhoz, Ellenberg trojkája után pedig tíz ponton belülre kerültünk, időt is kért Gáspár Dávid (27–18). A folytatásban Czukor hármast, Magbegor két pontot érő kosarat dobott (32–18). A félidő hajrájában öt büntetőt is dobhattunk – hármat Ellenberg, kettőt Dubei – (32–23), majd Ellenberg és Dubei duplája is fontos volt, 33–27-nél egy percre megint magához kérte játékosait Gáspár Dávid. A nagyszünetben 37–28 volt a hazaiak javára.

Brooks-dupla, Dubei-tripla – ebben a sorrendben kezdődött a pontgyártás a második félidőben. Állandósult a 10 pont körüli különbség, ezen Czukor egy duplával módosított (43–31). Továbbra sem potyogtak a kosarak, a holtpontról Magbegor a hazaiakat mozdította el (45–31). A hazaiak folytatták a pontszerzést, 50–31-nél kért időt Cziczás László. Bach büntetőkből hosszú idő után volt eredményes, Dombai triplájával pedig tovább kapaszkodtunk (50–36). A hazaiak nem törtek meg, visszaállították a 20 pont körüli különbséget (56–38). A zárószakasz előtt 61–42 volt a Sopron Basket javára.

Az utolsó tíz percben húsz pont fölé nőtt a címvédő előnye (63–42), Magbegor pedig trojkát dobott. Tulajdonképpen sok kérdés eddigre már nem maradt. Csapatunknál láthatóan az utolsó erőtartalékok is elfogytak. Cziczás László 68–42-nél azért megpróbálkozott egy időkéréssel. Sikerült is feljebb kapaszkodni egy 9–0-ás rohammal (68–51), de a Sopron Basket címvédése nem forgott veszélyben. Lányaink ezen a meccsen is mindent kiadtak magukból, de erejükből már csak annyira futotta, hogy a meccs egyes szakaszaiban nehezítse meg a bajnok dolgát.

Összességében az ezüstérem óriási siker, minden elismerést megérdemelnek ezért a játékosok, hiszen nem elveszítették az aranyat, hanem megnyerték az ezüstöt.

Cziczás László: Ha a szezon előtt valaki azt mondja, ezüstérmet nyerünk, akkor nem kellett volna ennyit dolgozni érte. Viccet félretéve úgy érzem, óriási sikert értünk el, előzetesen az volt a célkitűzés, hogy négy közé kerüljünk, ezt sikerült jócskán túlteljesíteni. A meccs előtt azt mondtam a játékosoknak, a legrosszabb esetben nyerünk egy ezüstöt, jobb esetben folytatjuk a harcot az aranyért. Előbbi jött be, de nem gondolnám, hogy ezért szemrehányás érhet bárkit is. Nem rólam szól azonban ez az eredmény, ebben vastagon benne van a stábom is, külön kiemelve Földi Attilát és Fűzy-Antolovics Adélt, de még sorolhatnám hosszan azoknak a nevét, akik ennek részesei voltak.

Török Ágnes: Fura azt mondani egy elveszített döntő után, hogy itt most nem volt vesztese a meccsnek. Büszke vagyok a lányokra, hogy ezt az eredményt elértük. Nagyon régóta vártunk már arra, hogy újra döntőt játszhassunk, sikerült, élveztük minden percét.

Varga Zsófia: Keretbe foglaltam a győri pályafutásomat, hiszen hét éve is döntöt játszottam az első évem végén, és most ezzel fejezem be a karrieremet. Nagyon boldog vagyok. Nem megyek el Győrből, maradok a klubnál.

Bach Boglárka: Az első érmemet szereztem, csak nagyon titkon számítottam arra, hogy ez összejön. Nagyon boldog vagyok, és remélem, lesz még részem hasonlóban.

Gáspár Dávid: - Először szeretnék gratulálni a győrieknek, nagyon jó, kemény ellenfél volt, remekül felkészített csapat, jár nekik a gratuláció az egész évadjukért. Nagyon boldog vagyok, és büszke a csapatra, mert vereség nélkül tudta lehozni ennek a nagyon kompetitív magyar bajnokságnak a rájátszását. A játékosok, valamint a stáb tagjai mellett jár a köszönet és az elismerés a klub összes dolgozójának, az ő részükről is nagyon sok munka fekszik ebben a sikerben.

Fegyverneky Zsófia: Minden évadnak úgy megyünk neki, hogy megpróbáljuk a maximumot kihozni magunkból. Úgy érzem, ez ebben az évadban sikerült az Euroligában. a Magyar Kupában és a bajnokságban egyaránt. A csapatnak van egy olyan magja, amely hosszú évek óta itt játszik együtt, és nap mint nap ezt a mentalitást próbálja átadni a többieknek. Nagyon sok mindenen mentünk át ebben a szezonban, örülök, hogy sikerült ilyen szépen befejezni.

Fotó: Nagy Gábor