Prometej–UNI Győr MÉLY-ÚT 56–83 (16–26, 19–23, 6–17, 15–17)

Győr, női Euroliga-mérkőzés, zárt kapuk mögött. V.: Haszanov (azeri), Cankovic (horvát), Rath (osztrák).

Prometej: Dubrovina 9/3, HOROBETS 12/6, James 4, MOSBY 19/6, Ljubinets 2. Cs.: Musijenko, Mollova 10, Datsko. Edző: Viktorija Bolsakova.

UNI Győr: Kiesel 6, DUBEI 16/6, WENINGER 13/9, TÖRÖK Á. 10/6, MOMPREMIER 24. Cs.: Dombai 6/6, Lass, Barnai 6, Kéita 2, Révész. Edző: Iványi Dalma.

Mompremier kezdte meg a pontgyártást, majd gyorsan duplázott is az Európa-kupa A csoportjában rendezett mérkőzésen. Mindkét csapat vereséggel kezdte a győri buborékban rendezett sorozatot, így fontos volt a javítás a felek számára, mert a vesztes gyakorlatilag kiszáll a továbbjutásért vívott harcból. Ennek megfelelően mindkét csapat keményen odatette magát már az elején, nem is tudott egyik fél sem elhúzni. Rendre mi szereztünk vezetést, de az ukránok mindig egyenlíteni tudtak. A negyed hajrájában először léptünk el, egy 9–0-ás roham után 23–14-re vezettünk. Időt is kértek az ukránok. Dombai triplája után tíz pont volt a különbség az első tíz perc után. 

A második negyedet nem kezdtük jól, a Prometej egy 4–0-val közelebb jött. Két perc után szépen megjárattuk a labdát, Weninger pedig egy hármassal megszerezte első pontjainkat a szakaszban, majd egy másodikat is beemelt, így visszaállt a tízpontos differencia (22–32). Felváltva estek a kosarak, így a különbség jelentősen nem változott, 36–28-as vezetésünknél a Prometej edzője időt kért. Kicsit megzavarodtunk, kevesebb mint négy perccel a vége előtt feljött a rivális három pontra (35–38). Nagyon kellett Mompremier kosara, ami újabb lendületet adott a csapatnak. A nagyszünetben 49–35-ös győri vezetést mutatott az eredményjelző.

Ukrán kosárral folytatódott a mérkőzés, kissé álmosan jöttünk ki a folytatásra, de szerencsére hamar rendezni tudtuk a sorokat, így a 25. percben 55–41-re vezettünk, vagyis nem csökkent a hátrányunk egy fél negyed eltelte után. Időt is kért az ukránok vezetőedzője. Nem törte meg a lendületünket ez sem, tovább nyílt az olló, elsősorban Dubei jeleskedett a pontgyártásban: húsz ponttal vezettünk (41–61). Weninger újabb kosara után megint időt kért Viktorija Bolsakova. Sok változást ez sem hozott, a zárófelvonás előtt magabiztos volt az előnyünk (41–66).

Az ukránok dobták az első kosarat a negyedik tíz percben. Két perc után Mompremier is megszerezte első pontjainkat. Nagyon jól védekeztünk, a Prometej nem nagyon talált fogást rajtunk, így hat és fél perccel a vége előtt még mindig simán vezettünk (45–73). Egy 8–0-ás sorozattal feljöttek az ukránok, Iványi Dalma rögtön kikérte idejét. Barnai kosarával tértünk vissza a meccsbe, majd Kiesel lopott labdát és vitte végig. Weninger újabb triplájával nagyon vezettünk (53–80). A vége is sima lett.

Holnap 20.30 órakor következhet a továbbjutásért a magyar rangadó a Szekszárd ellen.

Kirill Bolsakov másodedző: – Ha egy hónappal később van ez a meccs, más eredmény születik. A vírus sok edzésünket, meccsünket törölte, átírta. Ráadásul jó csapatok és jól is játszó csapatok ellen kell bizonyítanunk. Fiatal játékosaink kissé megilletődöttek, a rutinosak pedig ezúttal nem játszottak igazán jól, főleg lepattanózásban maradtunk alul nagyon.

Iványi Dalma: – Az eredményen, a győzelmen túl az volt a legfontosabb, hogy visszataláljunk a saját ritmusunkhoz és a kissé megtépázott önbizalmunkat visszaszerezzük. Azt gondolom, összességében ez sikerült, hiszen jó teljesítményt nyújtott a csapat, pedig az ellenfél agresszíven, jól küzdött, de végig kézben tartottuk a találkozót. A szekszárdi meccsre hangolódunk most már, nyilván tudjuk, hogy várhatóan mi lesz a tét, de nem szeretném, ha ez agyonnyomná a lányokat. Mi még tanulási fázisban vagyunk, szokni kell ezt a helyzetet is, ha ki-ki meccs lesz a holnapi, az is jó, mert azzal is csak tapasztalatokat gyűjtünk.

Juliana Datsko: – Azt gondolom, harcoltunk, küzdöttünk, de az ellenfél fölénk nőtt szinte mindenben. Nem vagyunk elkeseredve, szeretnénk holnap is egy jó meccset játszani.

Beatrice Mompremier: – Elégedett vagyok a játékkal és az eredménnyel is. Azt gondolom, amit előzetesen megbeszéltünk, azt nagyjából meg tudtuk valósítani. A palánk alatt kihasználtuk a magassági fölényünket, és erre alapozva győztünk.