Vasárnap az NB I rangadóján Miskolcon, a DVTK otthonában lépünk pályára. A találkozó a televíziós közvetítés miatt – az M4 Sport+-on lesz látható a meccs – kora délután, 14.05-kor kezdődik.

 

Ellenfelünk kiváló formában várja az összecsapást, ugyanis volt edzőnk, Völgyi Péter tanítványai egy héten belül legyőzték a másik két magyar euroligás együttest: előbb a Szekszárdot a Tolna megyeiek otthonában bajnokin, majd most csütörtökön saját közönségük előtt Euroliga-mérkőzésen a sorozat és a bajnokság címvédőjét a Sopron Basketet fektették két vállra.

A soproniak elleni összecsapás kísértetiesen hasonlított a tavalyi Magyar Kupa döntőjére, nagyobb hátrányból felállva ezúttal is az utolsó pillanatokban egyenlítettek a borsodiak, a ráadásban pedig újra ki tudták használni a lélektani előnyüket.

 

A DVTK kerete bombaerős, a magyar mag mellett a légiósok, a brit Cheridene Green, az amerikai születésű, Puerto Ricó-i válogatott irányító Arella Guirantes és az ausztrál válogatott magasbedobó, Darcee Garbin is komoly erősítés, illetve a közelmúltban érkezett hozzájuk egy régi ismerős, Monika Grigalauskyte. A litván játékos a 2015/16-os szezonban erősítette csapatunkat, abban a szezonban bajnoki ezüstérmesek lettünk, éppen Völgyi Péter irányításával. Érdekesség, hogy a bajnokság statisztikáját böngészve egyetlen mutatóban sincs miskolci játékos a legjobbak között, elsősorban csapatként kiemelkedőek, így gyakorlatilag mindenkire figyelni kell.

 

A DVTK ellen kiegyenlített a mérleg tétmeccseken. A bajnokságban 44 meccsen 22-szer mi, 22-szer riválisunk győzött. A Magyar Kupában kevéssel jobb a miskolci együttes, a négy egymás elleni találkozóból 1–3 a javukra a győzelmi mutató. A legnagyobb különbségű győzelmünk 24 pontos (2012/13: Hat Agro-UNI Győr–DKSK 88–64), míg a legsúlyosabb vereségünk 25 pontos volt (2019/20: DVTK–UNI Győr MÉLY-ÚT 89–64).

A felkészülés során a Sió-kupa döntőjében is találkoztunk a DVTK-val. Akkor egy ponttal, 79–78-ra győztünk. Igaz, a borsodiaknál akkor közel sem volt még teljes a keret. A szezon győri mérkőzésén, október 22-én 88–79-re mi győztünk.

 

A két csapat mindegyike 15 mérkőzést játszott eddig az alapszakaszban, mi 14-szer győztünk 1 vereség mellett, a miskolciak mutatója 13–2, azaz győzelmünk esetén komoly lépéselőnybe kerülhetünk, vereség esetén viszont befognak minket Kányásiék, ez esetben az is kulcskérdés lehet, hogy a mi 9 pontos győzelmünk tükrében mekkora különbségű lesz a vereség.

 

Vezetőedzőnk, Cziczás László így nyilatkozott a várakozásairól: „Az elmúlt két-három hónaphoz képest sok időnk, egy hetünk volt felkészülni a DVTK-ból. Eddig jobbára csak egy-egy nap maradt az adott meccs előtt. Szükség is volt erre, mert olyan csapathoz utazunk, mely komoly játékerőt képvisel nemcsak idehaza, de az Euroligában is bizonyították, hogy képesek a bravúrra. Borzasztóan nehéz összecsapás előtt állunk”

 

Dombai Réka a legutóbb meccsen a mezőny legjobbja volt, 30 pontot szerzett a Csata ellen. Fiatal játékosunk is kemény találkozóra számít, de természetesen győzelmet vár: „Nagyon várom már ezt a mérkőzést, igyekeztük kihasználni a rendelkezésre álló egy hetet, hogy a lehető legjobban felkészüljünk ellenfelünk játékából. Nyerni szeretnénk, de ezt nagyon nehéz lesz elérni, főleg úgy, hogy utazunk is. Ennek ellenére mindent megteszünk, hogy mi jöhessünk le győztesen a pályáról.”

Fotó: Illés Bernadett