Sopron Basket–UNI Győr MÉLY-ÚT 67–43 (11–9, 21–8, 14–13, 21–13)

Sopron, NB I-es női mérkőzés, 500 néző. V.: Földházi, Tóth C., Minár.

Sopron: Fegyverneky 6, JOVANOVIC 11/6, WILLIAMS 11/3, VARGA A. 14/6, HATÁR 13. Cs.: Gaye 4, Var-ga S. 3/3, Sitku 1, Kókai 2, Molnárová 2. Edző: Gáspár Dávid.

UNI Győr: Ruff-Nagy D. 3, Dombai 11/3, WENINGER 6, TÖRÖK Á. 13/3, Oroszová. Cs.: Markovic 2, Var-ga Zs. 4, Rozmán, Baffy, Révész, Milkovics 4/3. Edző: Iványi Dalma.

Williams két büntetőjével a soproniak szerezték a meccs első pontjait, melyre Weninger válaszolt egy közelivel. A hazaiak pontatlanabbul kezdtek, az első öt mezőnykísérletük kimaradt – ebből kettő tripla volt –, de aztán Jovanovic megtalálta az utat a gyűrűbe. Kapkodtunk egy kicsit mi is, legalábbis erről árulkodott a négy eladott labda bő három perc alatt. Jovanovic a hárompontos vonalon túlról is ered-ményes volt, szerencsére Török kosarával tartottuk a lépést a hazaiakkal (7–4). Olyannyira, hogy Ruff-Nagy büntetője, majd egy újabb Török-dupla után egyenlő volt az állás (7–7). Török elemében volt, ismét betalált, ezzel pedig átvettük a vezetést. Időt is kért Gáspár Dávid. Nem hiába, mert Gaye, majd Williams kosarával visszavették a vezetést, a negyed végéig pedig nem is változott az eredmény (11–9).

A második tíz perc sem kezdődött kosáresővel, több mint egy perc után Határ talált be. Mi az első kosa-runkat a negyedben több mint két perc után szereztük. Kellett Dombai duplája, hogy ne lépjen el a Sop-ron (15–11). Továbbra is rosszul dobtak a csapatok, a soproniak 25, mi 37,5 százalékos hatékonyságnál jártunk, a 15. percben mégis 18–11 volt a hazaiak javára. Kezdett lendületbe jönni a Sopron, 22–13-nál a meccs addigi legnagyobb különbsége alakult ki. Varga Zsófia hosszabb kosárcsendet tört meg, ezzel ismét tíz ponton belülre kerültünk (24–15). Sajnos nem sokáig, megint ritmust váltott a Sopron, és a nagyszünetre 32–17-es soproni vezetéssel vonulhattak a csapatok.

Markovic révén mi dobtuk a második félidő első kosarát, de közelebb nem tudtunk kerülni a hazaiaktól, csak állandósult a különbség. A 25. percben 40–24 volt a zöld-sárgák javára. Jelentős fordulat ezután sem történt, győri kosárra mindig jött a válasz az ellenféltől (28. perc: 44–28). A szakasz hajrájában is maradt a 16 pontos differencia, az utolsó szakasznak 46–30-ról vágtak neki a felek.

Ebben kicsit „beragadtunk”, a Sopron 6–0-val nyitva a negyedet húsz pont fölé növelte az előnyét (52–30). Nem telt el másfél perc, máris időt kért Iványi Dalma. Sikerült is összekapni a csapatot, így maradt a húsz pont körül távolság (56–34). Túl sok nyitott kérdés nem maradt a hajrára. Mindkét oldalon több fiatal is pályára került. Az előzmények után tulajdonképpen papírforma-eredmény született. Csapatunk küzdött-hajtott, és helyt állt az Euroligát két idegenbeli sikerrel kezdő soproniak ellen. Ami jó hír, hogy tegnap megérkezett Beatrice Mompremier, aki várhatóan szerdán az ukrán Prometej és vasárnap a Szekszárd ellen is ott lesz a csapatban.

Gáspár Dávid: – Jó tempójú meccs volt, kemény ütközések jellemzték a játékot. Mindkét csapaton látszott, hogy presztízsmérkőzés ez. Nézői szempontból talán nem volt annyira látványos, hiszen inkább a védekezés dominált, emellett kicsit dekoncentráltak is voltunk, nem hoztunk mindig jó döntéseket, sokszor továbbadtuk a labdákat, amelyeket nem kellett volna, az üres helyzeteket sem olyan százalékban értékesítettük, ahogyan szoktuk, de ebbe a sorozatterhelésbe ilyen becsúszik. A lényeg, hogy a védekezés működjön, és ez most működött is. A regenerációra kell nagy hangsúlyt fektetni, hogy a Schio ellen jó játékkal rukkoljunk elő.

Iványi Dalma: – Jó mérkőzés volt, mindkét csapat odatette magát. Lényeges volt, hogy fel tudjuk-e venni a versenyt a Sopronnal. Ez nagyrészt sikerült, védekezésben óriásit küdzöttünk, amíg koncentráltak voltunk, nem lépett el a Sopron. Támadásban többször szerencsénk sem volt, de nem is voltunk annyira élesek, a pár perces megingásainkat pedig könyörtelenül kihasználta a soproni gárda. mi viszont egy-egy kulcspillanatban nem tudtuk ezt megtenni. Jó hír, hogy megérkezett Beatrice Mompremier, így centerposzton nagyobb variációs lehetőségeink lesznek, ezáltal pedig előbbre tudunk lépni.

Határ Berandett: – A győriek megnehezítették a dolgunkat, jól küzdöttek. Nekünk nem voltak pontosak a dobásaink, de jó védekezéssel ezt ellensúlyozni tudtuk.

Török Ágnes: – Próbáltuk a legtöbbet kihozni ebből a meccsből. Úgy érzem, védekezésben voltak jó dolgaink, alacsony ponton tudtuk tartani a Sopront, támadásban ugyanakkor akadozott a játékunk, de megyünk tovább.Fotó: Tóth Zsombor