Három hetet tudott együtt készülni a magyar női válogatott a szövetség székesfehérvári edzőközpontjában, emellett pedig Portugáliában játszott három felkészülési mérkőzést Székely Norbert szövetségi kapitány együttese. Ezeken két győzelem és egy vereség volt a mérleg. A szakemberrel a tapasztalatokról, illetve a győri játékosokról beszélgettünk.

„Egyértelműen azt kaptam, amit vártam. Ilyenkor egy edző azt szeretné látni, hogy egységesebb, jobb legyen a csapat, fejlődjön – kezdte Székely Norbert. – Ez szerencsére így volt, a portugálok ellen is nagyon jó meccseket tudtunk játszani. Az elsőn még eléggé akadozott a gépezet, a másodikon már sokkal jobban, az utolsón pedig egészen kiválóan játszottunk. Amit egy kicsit sajnálok, hogy az utolsó, harmadik hétre nem tudtunk edzőmérkőzést lekötni, de az egymás elleni játékban is hasznos dolgokat tapasztaltam, láttam a lányoktól.”

A keretben elég sok fiatal volt, velük kapcsolatban is pozitívan nyilatkozott a szakember.

„Nagyon fontos, hogy ezek a fiatalok tovább tudjanak épülni és beépülni a válogatottba. Vannak tehetségeink, őket szeretnénk megfelelően menedzselni. Ebben is sokat léptek előre ezek a játékosok” – fogalmazott Székely Norbert, akinek komoly fejtörést okoz, hogy a soproni Határ Bernadett súlyosan megsérült a Szekszárd elleni bajnoki döntő második meccsén. A center keresztszalag-szakadást szenvedett, a közelmúltban megműtötték, de jó hat-nyolc hónap kihagyás vár rá, így biztosan nem lehet majd ott a novemberi Európa-bajnoki selejtezőkön.

„Hogy mennyire sikerül az ő pótlását megoldani, majd a tétmeccseken derül ki. Mint említettem, pozitívak a tapasztalatok erről a három hétről, de igazán majd élesben tudjuk lemérni, hogy mennyire tudunk majd eredményesek lenni. Az biztos, Határ Bettit nem könnyű pótolni, adottságai, képességei alapján szinte minden válogatott komoly kihívásokkal küzdene egy ilyen szintű kulcsember elvesztésével. Viszont az első számú helyettese, Kiss Virág nagyot lépett előre, komoly munkát végzett, látni rajta, hogy meg akarja mutatni magát, nagyon jó játékossá szeretne válni, és az elmúlt évek során játékban, pozícióban, emberileg is a helyére került” – mondta Székely Norbert, aki az UNI Győr MÉLY-ÚT játékosairól is beszélt.

„Ruff-Nagy Dóra szülés után tért vissza, vele hasonló a helyzet, mint a két sopronival, azt kell kitalálni, melyik szerepkörben tud a legjobban teljesíteni. Dubei Debóra alapembernek számít, most is hozta azt a teljesítményt, amivel kiérdemelte korábban, hogy csapatkapitány lett. Weninger Virág helye is biztos a keretben, bár ő ilyen-olyan okok miatt kevesebbet szerepelt az elmúlt években. Nagyon motiváltan dolgozott, itt akar lenni, nem kérdés, hogy számolunk vele. Akárcsak Török Ágnessel, aki berobbant a felnőttválogatottban másfél éve. Nagyon fontos láncszem a kis négyes szerepkörben. Dombai Réka számára idén az U20-as válogatott a legfontosabb, ő csak belekóstolt a válogatott munkájába” – mondta végezetül a szövetségi kapitány.

 

 

Fotó: Girgász Péter / MKOSZ