Kibirkstis–SERCO UNI Győr 81–76 (17–25, 21–12, 22–21, 21–18)

Vilnius, női Európa-kupa-mérkőzés, F csoport, 3. forduló. V.: Eriksson (svéd), Tukiss (lett), Sosin (lengyel).

Kibirkstis: JUSKAITE 21/3, Mazionyte 8/6, PETRONYTE 16, Sulske 6, Miknaite 7/3. Cs.: Kraujunaite 1, Raulusaityte, THERIOT 22/12, Sakeviciute,  Kazociunaite, Sirtautaite. Edző: Gitautas Kievinas.

SERCO UNI Győr: ELLENBERG 30/12, Dubei 7/3, Bach 2, Oroszová, MOMPREMIER 18. Cs.: Dombai 8, Török Á., Ruff-Nagy D. 9/3, Williams 2, Weninger. Edző: Cziczás László.

Nagyszerűen kezdtük a mérkőzést, az első percekben nyolcpontos előnyt építettünk ki (0–8). A folytatásban is dominálni tudtunk, 11–3-nál időt is kértek a hazaiak. A folytatásban hullámzott a játék, a hazaiak felzárkóztak, az utolsó perc előtt 21–17 volt a javunkra, de a negyed hajráját megnyomtuk, így visszaállt a negyedben jellemző 8 pontos előnyünk (17–25).

A második szakaszban Dombai szerezte az első kosarat, ezzel tíz pontra nőtt a különbség, ebből egy triplával faragott a litván együttes. Sokáig nem változott a játék képe, a 7–8 pontos vezetésünk nem forgott veszélyben. A félidő utolsó szakaszában azonban kissé megtorpantunk támadásban. A Kibirkstis 30–37-nél egy 8–0-ás rohanással zárta le játékrészt, így minimális hazai előnynél vonulhattak a pihenőre a csapatok (38–37).

A fordulást követően egy kicsit még „bennragadtunk” az öltözőben, a hazaiak 7–0-val nyitottak, érthető volt Cziczás László időkérése. Több mint három percet kellett várnunk az első kosarunkra, Mompremier szerezte, ezzel lett 47–39 az állás. Nem sokkal később már 51–40-re vezettek a litvánok, innen feljöttünk öt pontra (53–48). Cziczás László kapott technikait reklamásért. Vezetőedzőnk amiatt emelt szót, hogy már sokadik könyökhasználtatot nem büntették a játékvezetők. Mégis ellenünk fújtak faultot. Tíz ponttal megint ellépett a Kibirkstis (60–50). A zárószakasz előtt sikerült egy nagy rohamot indítani, az utolsó tíz perc előtt mindössze két pont volt a hátrányunk (60–58).

A negyed első percében egy Ellenberg-büntetőt jegyezhettünk fel, a litvánok viszont egy triplával jelentkeztek. Megint nagyobb lett a hátrányunk (65–59), de aztán Ellenberg két triplája után egyenlő lett az állás (67–67). A hazai oldalon is beesett egy hárompontos, Cziczás László időt kért. A folytatásban Ellenberg triplakísérlete kijött a gyűrűből, Theriot viszont pontos volt a hazaiaknál, megint hat pont lett a különbség. Ellenberg ellen szabálytalankodtak, a három büntetőből kettőt be is dobott. Az utolsó perc előtt 75–71 volt a litván együttesnek, megint időt kért vezetőedzőnk. Sajnos nem tudtunk kosarat dobni, viszont Williamsre sportszerűtlent fújtak. A két büntetőt bedobta a Kibirkstis, majd Ellenberg megmozdulását is szabálytalannak találták a játékvezetők. Ebből a két büntetőből is eredményesek voltak a hazaiak. Még egy nagy rohamot indítottunk, Ellenberg duplája, majd triplája után megint csak három pont volt a hátrányunk (79–76). A hazaiak is időt kértek, 21 másodperc volt hátra. A meccs utolsó kosara a litvánoké volt, ami azt jelenti, hogy szoros meccsen elszenvedtük a szezonban az első vereségünket.

A második félidőben végig futnunk kellett az eredmény után, és bár többször is felzárkóztunk, ez annyi erőt vett ki belőlünk, hogy a fordításra már nem futotta.

Cziczás László:Nehéz mérkőzés volt. Olyan felfogású ellenféllel játszottunk, amelyikhez nem nagyon tudtunk igazodni. Olyan játékos lépett elő főszereplővé, akire nem számítottunk. A második félidőben sokkal kevesebb támadólepattanót tudtunk szerezni, talán kicsit el is fáradtunk, és harcmodorban fölénk nőtt a hazai csapat. A fura játékvezetői felfogáshoz sem tudtunk igazán alkalmazkodni. Nagy baj nincs, megyünk tovább, és a hazai meccsen remélem, vissza tudunk majd vágni.  

Aaryn Ellenberg: - Nyerhető meccs volt ez a mai. Sok dolog nem jött össze, ezeknek egy részét sajnos nem mi kontrolláltuk. Ebből a párharcból még van egy mérkőzés vissza, és biztos vagyok benne, hogy otthon nyerni tudunk.