UNI Győr MÉLY-ÚT–Vasas 68–67 (23–13, 18–17, 17–21, 10–16)

Budapest, NB I-es női rájátszás, az 5. helyért, 1. mérkőzés, 100 néző. V.: Csabai-Kaskötő, Frányó, Szilágyi.

UNI Győr: Canada 9, DOMBAI 7, Dubei 8/6, Oroszová 9/3, MOMPREMIER 18. Cs.: WENINGER 14/6, Török Á. 2, Ruff-Nagy D. 1. Edző: Iványi Dalma.

Vasas: PAPP K. 16/6, BACH 14/6, TÓTH O. 7, Madár E. 4, Salamon 2. Cs.: Smailbegovic 2, Pusztai P. 5/3, Budácsik 4, Madár K., Szerencsés 4, Radócz 9/9, Dúl T. Edző: Milos Pavlovic.

Oroszová triplájával kezdődött a találkozó, majd Mompremier szerzett szép kosarat egy leválás után. Papp egy hármassal felelt, sőt, eladtuk a labdát, egyből ki is egyenlített a Vasas. A folytatásban nem potyogtak annyira a kosarak, a 4. percben 8–8 volt az állás. Egy 8–0-ás rohammal elléptünk, kétszer annyi dobott pontunk volt, mint az ellenfélnek. Egy újabb Vasas-tripla zárta le a jó sorozatunkat. A szakasz hajrájában sem változott a játék képe és a különbség. Tíz perc után 23–13 volt a javunkra.

A vendégek hármasára Oroszová duplával felelt a második szakasz elején. Állandósult a 9–11 pontos differencia, a védekezésre nagyon odafigyelt a csapatunk, de Radócz egy triplával átdobta a falunkat, ezzel tíz ponton belülre kerültek a vendégek (33–25). Iványi Dalma időt kért. Megint tudtuk növelni az előnyünket, de nem sokáig, mert Radócz újabb triplát emelt be (35–28). Mindkét csapat többet hibázott támadásban, így nem nagyon változott a különbség. A nagyszünetben 41–30-ra vezettünk.

A második félidő is hasonlóan folytatódott, hol bejött tíz pont alá a Vasas, hol elléptünk több mint tízzel. A 25. percben 50–36 volt az állás. A vendégek egy 6–2-es rohanással kapaszkodtak. Iványi Dalma időt is kért (52–42). Mielőtt nagyon belelkesült volna a Vasas, Török dobott kosarat, majd Weninger volt eredményes (56–45). A zárófelvonás előtt megint közelített egy kicsit a vendégegyüttes, 58–51 volt az állás.

Vasas-kosár után Canada majdnem két perc után szerezte első kosarunkat a negyedben. Weninger kosár plusz büntetőjével megint tíz pont volt közte (63–53). Ismét sok volt a hiba a két csapat játékában, a Vasas volt kicsit higgadtabb, fel is zárkózott öt pontra, emiatt időt kellett kérnie Iványi Dalmának (63–58). Ez sem segített, mert nem sokkal később már csak három pont volt az előnyünk (63–60). Mint a falat kenyér, úgy kellett Weninger triplája, ami után Milos Pavlovic kért időt. Hátra nem dőlhettünk, mert a folytatásban már csak egy pont volt a különbség (66–65). Most Iványi Dalma magyarázta el egy percben, mire is kellene odafigyelnie csapatának. Tizenöt másodperccel a vége előtt Mompremier faultot – ezzel kipontozódott –, Papp pedig két büntetőt dobhatott. Mindkettőt bedobta, ezzel átvette a vezetést a Vasas (66–67). Két másodperccel a vége előtt Dombai dobhatott két büntetőt – az ő keze sem remegett meg, így megint nálunk volt az előny. Milos Pavlovic még időt kért, a hátralévő időben már nem jutott el dobásig a Vasas, így megnyertük az idegőrlő csatát.

Iványi Dalma: – Keserédes győzelem ez, mert ugyan győztünk, de ugyanazokkal a hibákkal szembesültünk a meccs során, mint az egész szezonban. Három negyedig azért elég jól el tudtuk menedzselni a tízpontos előnyünket, a végén azonban idegeskedni kellett. Remélem, a második meccsen ennél jobban teljesítünk, ellenkező esetben megint nagyon nehéz meccs vár ránk.

Milos Pavlovic: – Szinte minden szempontból jobb a győri csapat, de most mi voltunk a jobbak, győzelmet érdemeltünk volna. Nagyon büszke vagyok a csapatra, ha otthon is ugyanilyen erényeket tudunk csillogtatni, akkor visszatérünk Győrbe a harmadik meccsre.

Weninger Virág: – A második félidőben szinte semmi nem úgy működött, ahogyan azt terveztük, a dobásaink sem mentek be. Nagyot kell javulnunk, hogy a hétvégén lezárjuk a párharcot.

Bach Boglárka: – Szinte végig vezettek a győriek, ennek ellenére kezünkben volt a győzelem. Tavaly nem tudtuk megszerezni az ötödik helyet, most tehettünk volna efelé egy nagy lépést. Nem adjuk azonban fel, szeretnénk visszavágni otthon, és harmadik meccsre kényszeríteni a győri csapatot.