Augusztus 7. és 15. között rendezik meg Debrecenben az U19-es női világbajnokságot. A magyar válogatott bő keretében három győri játékos is szerepel: Kéita Aya (ő az ősztől amerikai egyetemen folytatja tanulmányai), Rozmán Lilla, valamint a korosztályos válogatott kapitánya, Dombai Réka.

A FIBA a napokban egy cikket tett ki a világbajnokság honlapjára, ebben hat játékos sorol fel, aki a torna sztárja lehet. Rögtön az első játékos Dombai Réka…

Utoljára 2019-ben vett részt korosztályos versenyen Réka, az U18-as EB-n ezüst-, az U19-es vb-n bronzérmet szerzett. Tavaly a koronavírus miatt elmaradt minden világverseny, így most már kiéhezve várja a rajtot fiatal játékosunk.

„Nagyon várom ezt a vb-t, ráadásul itthon van Magyarországon, hazai közönség előtt leszünk. Rendkívül izgatottak vagyunk már, szeretnénk a legjobb formánkat hozni és két évvel ezelőttihez hasonló eredményt elérni” – kezdte Réka, aki elárulta: az ellenfelekről nem sok mindent tudnak.

„Mivel nem nagyon voltak meccsek a covid miatt, így kicsit mindenki ismeretlen a másiknak. Azt gondolom, a csoportunk nehéz, de szeretnénk ennek ellenére a legjobb helyen végezni, mert az águnk még brutálisabb” – mondta a játékos az első ellenfelekről, Oroszországról, Argentínáról és Tajvanról.

Való igaz, a folytatásban igazán kemény csata várhat Cziczás László tanítványaira, hiszen az A csoportban – mi a B-ben vagyunk – Olaszország, Ausztrália, Egyiptom és az Egyesült Államok kapott besorolást.

„Mindenki továbbjut, az elsők a negyedikekkel, a másodikak a harmadikakkal játszanak. A másik négyesből Egyiptom tűnik a legkönnyebbnek, ám ők jó eséllyel csoportutolsók lesznek, így nekünk a legegyszerűbb dolgunk akkor lenne, ha első helyen zárnánk a csoportkört” – beszélt az esélyekről, lehetőségekről a kosaras, aki a bajnokság után kapott két hét pihenőt, azóta azonban keményen dolgozik, hogy a vb-n a lehető legjobb formában legyen.

Dombai Réka nagy megtiszteltetésnek tartja azt, hogy őt választották meg az U19-es válogatott csapatkapitányának.

„Ez azért jó visszajelzés. Bevallom, olyan személyiségnek tartom magam, aki szeret segíteni, igyekszem majd a csapat érdekeiért kiállni, illetve segíteni szeretném a pályán a szakmai stáb munkáját is. Úgy érzem, nagyon egyben van a csapat, most már tényleg arra várunk, hogy végre feldobják a labdát a vb-n” – mondta a játékos, aki a világbajnokság után gyakorlatilag egyből bekapcsolódik majd az UNI Győr MÉLY-ÚT munkájába.

„Bízom benne, egy érmet majd tudok mutatni a társaknak” – tette hozzá Réka.

A magyar válogatott csoportmérkőzései

Augusztus 7., 17.30 óra: Tajvan–Magyarország. Augusztus 8., 17.30 óra: Magyarország–Oroszország. Augusztus 10., 17.30 óra: Magyarország–Argentína.