Szerdán 18 órakor csapatunk, a SERCO UNI Győr Isztambulban a török Galatasaray Cagdas Factoring ellen léppályára az Európa-kupa playoff-körének visszavágóján. A párharc első összecsapásán, Győrben 78–61-re győzött a rivális, így a sztáralakulat várhatja jóval kedvezőbb helyzetből a második összecsapást.

 

Mint arról már korábban, az első találkozó előtt írtunk, a török csapat komoly múlttal rendelkezik. A korábbi Euroliga-győztes az elmúlt időszakban a második számú kupasorozatban szerepel, de legutóbb itt is eljutott a végjátékig, bronzéremmel zárt. A Galata a bajnokságban 11 győzelemmel és 3 vereséggel jelenleg a harmadik helyen áll a Mersin és a Fenerbahce mögött, a hétvégén az Antalyát verte 79–59-re. A találkozón Azura Stevens 20, Teaira McCowan 13, Epiphanny Prince 12 pontig jutott. A győri odavágón egy hete a három játékos mellett még Kamile Nacickaite volt elemében, a 19 pontjával a török csapat legeredményesebbje volt. McCowan 17, Stevens 16, Prince 12 pontot szerzett.

 

Az Európa-kupában a Galata hozzánk hasonlóan 4 győzelemmel és 2 vereséggel zárta a csoportkört, ami a második helyhez volt elég. A kvartett élén a lengyel Gorzow végzett. A csapat a két veresége közül az egyiket éppen a csoportelsőtől szenvedte el (78–71 idegenben), emellett kikapott Pöstyében is (71–63). A csapat magja egyébként nem annyira fiatal, több 30 év feletti játékosa van a Galatasaraynak, de talán éppen a rutin az, ami segíthet nekik a nehezebb helyzetekben. A hazai játékosok mellett amerikai, orosz és lett légiósai is vannak, a már említett Price orosz, McCowan pedig török útlevéllel is rendelkezik.

A Galatasarayjal a múlt hetivel együtt háromszor találkoztunk, a 2011/12-es Euroliga-sorozatban a csoportkör során hazai pályán 106–82-re, Isztambulban 99–46-ra kaptunk ki, és következett egy hete a 78–61-es győri vereség.

 

Ami csapatunkat illeti, a bajnokságban sikerült javítani hétvégén. Igaz, a Vasas otthonában elég nehezen győztünk, a 80–74-es sikerből Aaryn Ellenberg 20, Dombai Réka 16 ponttal vette ki részét. A két pont ellenére nem volt teljesen elégedett a szakmai stáb, de a lényeg, a győzelem meglett, és jelen állapotban most ez volt a legfontosabb.

 

Cziczás László vezetőedző korábban elmondta: mindent megtesznek azért, hogy esetleg fordítsanak, de ehhez egyrészt csoda, másrészt négy negyeden keresztül tartó extra teljesítmény kell. Azt is hozzátette ugyanakkor a szakember, hogy ha nem is jön össze a bravúr, akkor is emelt fővel szeretnének búcsúzni a nemzetközi kupasorozattól, és a folytatásban gőzerővel készülnek az előttük álló nagy feladatokra, a hazai rangadókra.

Fotó: Nagy Gábor